fredag 27 mars 2009

Earth Hour!


Jag som inte dricker mjölk och därmed inte köper mjölk så ofta fick leta länge häromdagem innan jag hittade den vanliga mellanmjölken, den svarta mellanmjölken.
Blev plötsligt påmind om ”Earth Hour” lördag den 28 mars kl 20.30. Jag kommer ihåg att jag förra året alldeles glömde bort mig där jag satt i min ensamhet, det blev endast 15 minuter i mörker.
I år ska jag släcka såklart tänkte jag först men sen började jag fundera, vad tjänar det här jippot till egentligen?
En uppmuntran till att världens ledare ska våga fatta beslut om klimatavtal och att visa att det finns ett stort globalt engagemang. Jo det låter ju fint det!

Men finns det verkligen ett stort engagemang? Började fundera över mitt eget engagemang, vad gör jag för klimatet?
Jag källsorterar, komposterar, köper närproducerat, åker kollektivt, har inte köpt utsläppsrätter men reser däremot mindre, drar ner på elförbrukningen där jag kan. När jag tänker på allt jag själv försöker göra för att vara klimatsmart slår mig tanken att istället för en global nedsläckning i en timme vore bättre det med kampanjer för ändring av det indiviuella mind-setet.
Var och en måste ju någon gång bli medveten om hur han/hon personligen kan spara in på ex koldioxidutsläppen det ska inte behöva lagstiftas om. Att släcka ner 1 timme och därmed lägga över ansvaret för miljön på en beslutsfattare känns ju rent oansvarslöst.

Tycker just nu att Arlas svarta mjölkpaket känns rent löjeväckande. Vad tjänar denna pseudo handling till egentligen?
Tänker också på att inte tjänar världen speciellt mycket på att släcka ner en timme, det kostar ju att starta upp alla lampor och elaggregat igen. Nu kanske jag är lite väl trist, det är ju en manifestation, men ändå jag tjatar lite till var finns uppmaningen till folket att samtidigt som man släcker ner sina lampor passa på och byta till klimatsmarta lågenergi lampor?
De gamla glödlamporna försvinner ju ändå snart för de är bortlagstiftade.

Nej nu ska jag inte sura över "Earth Hour’s" meningslöshet, jag ska vara solidarisk och släcka en timme på lördag.
Dels för att jag vill delta och för att jag tycker om brasvärme och levande ljus.

P.S Undrar bara hur det hade gått med "Earth Hour" i Sverige om det hade varit i dag under Let's Dance finalen?


0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails