måndag 2 mars 2009

Återanvändning av gamla traktorer...

Sandhamn är för den oinvigde en privatägd ö. (Många fastighetsägare på ön är inte medvetna om det själva)
Med detta menas att vi som har fastighet på ön betalar för all infrastruktur själva.

Ja Värmdö kommun tar sophämtningen med är också allt. Detta innebär således att vi betalar för allt underhållsarbete själva som t.ex våra vägar och för det har vi en samfällighetsförening, Vägföreningen i Sandhamn, som ingår ett nätverk som innefattar 60% eller 70% av alla vägar i Sverige, REV Riksföreningen för enskilda vägar.

I denna förening tampas styrelsen med alla typer av frågor som rör bruket av vägarna. Föreningen tar också ut årlig avgift för underhåll, avgift för tillfälliga transporter samt en fast transportavgift på fordon som är stationerade på ön.
Alla dessa avgifter går till underhållet. Fordonsavgiften är en struntsumma på några hundralappar mot vad underhållskostnaderna i verkligheten är och jämfört med de tillfälliga transportkostnaderna. Det är tänkt att de fastboende ska få möjlighet att bruka sina fordon till arbete och transporter för allmänheten och på så sätt minska de tillfälliga transporterna.
Det tar åtskilliga år att spara i hop till välbehövligt underhåll. Inte många inser det, inte heller att vägarnas slits för hundra tusentals kronor varje år. Kanske borde jag inte vara förvånad men jag är det ändå, för alla kan ju se själva vilket skick våra vägar är i.

Trot eller inte men det finns ändå de fordonsägare som vägrar att betala in sina futtiga hundralappar till underhåll. De som desutom tjänar pengar på att använda sina fordon som redskap och som använder vägarna frekvent. Det är så snålt att jag skäms som människa å deras vägnar!
Argumenten för att slippa betala avgift är många, grävmaskinsägaren till 2 grävare vill bara betala för en, med argumentet att han bara kan använda en åt gången, hmm men båda kan vara i arbete på olika ställen, hur kom de dit? En annan säger att hans traktorer är trasiga när de inte fungerar riktigt så bra som han tänkt. En har en invalid-elbil som används av ungdomar som uppenbarligen inte är rörelsehindrade även om de styr med fötterna. En annan smet från mopedavgiften genom att vägra uppge sitt riktiga namn så att rätt adress kunde sökas.


Vi som jobbar med detta, 8 pers lägger ner åtskilligt med tid och gör det ideellt. Vi gör det för allmänheten och öns bästa och för att vi vill det.
Vi ger inte upp nu heller och för att uppmuntra alla snåljåpar att sitt ansvar har jag idag ett tips.
Hur man kan tjäna ihop till fordonsavgiften genom använda sitt fordon på ett nytt kreativt sätt!

Varsågod! Play it Sam!



0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails