onsdag 18 mars 2009

Dags att möta solen


Varje år så här dags på året när vårens solstrålar börjar värma och sticka i ögonen brukar jag ge mig själv en present.
Det är samma present varje år, dels för att jag fyller år så här års och dels för att jag tycker att jag tycker om att förena nytta med nöje.
Töntigt egentligen, att tänka så menar jag men hela motiveringsharangen blir lite lättare, för dem som jag brukar köpa är oftast inte de billigaste.
Nu pratar jag alltså solglasögon!
Konstigt och lustigt nog brukar mina solglasögon på ett eller annat sätt haverera lagom till det är dags att ta fram dem för säsongen, fastän jag är så himla rädd om dem.

Men si, detta året blir det inga nya glajjor!
Jag var nämligen till optikern förra veckan och bokade ett par nya glasögon, eller faktiskt två par, man fick det andra paret på köpet. ”Cykel på köpet”-köp som Lasse brukar säga om köp där man får ett mervärde för att lockas till köp.
Jag gjorde så i alla fall!
Jag fick för mig helt plötsligt att jag såg dåligt, eller sämre än jag brukar.
Det visade sig att jag blivit åldersynt.
Visserligen välkomnade Tintin mig till gänget med ett par läsglasögon lagom till min födelsedag redan förra året men dem har jag mest använt som kuriosa, trodde jag.
Nu var det inte längre någon lek, optikern ordinerade mig myndigt ett par progressiva glasögon. Gulp, jag såg 10,000-lapparna flyga tills vi enades om att jag som använder linser mest skulle prova att korrigera för läsandet med dioptrijusterad lins, dvs. att den ena linsen helt enkelt är svagare än den andra, bara så pass att jag klarar av att läsa. Smart, men jag köpte nya glasögon i alla fall för att se bra ut eh...
Billigt blir det ändå inte även om jag inte tog progressiva glas. Läsglasögon köper jag på ICA. Eller så kan man kanske hitta några på snyggabrillor.se

Nu undrar förstås de som känner mig, va falls inga nya solisar i år???
Näh, det blir inga!
För att vara helt ärlig, jag förköpte mig förra året, det blev av en olyckshändelse två par. Solisar som jag inte hunnit ta i bruk än.
Förra året, precis som året innan fick mitt andra par lyxiga megastora Bulgari-glajjor sig en knäck. Detta hände en härlig sen sommarkväll på Kvarnberget i champagneyra. Hade lagt dem i bagen utan fodral och råkade väl luta mig mot bagen. Som vanligt sprang jag till Näslund för att försöka laga dem med hans fler-komponent lim. Han har lagat glajjor åt mig förr men dessa gick inte ens att laga provisoriskt. Lite förbannad beställde jag omedelbart nya och det råkade bli två par. Fråga mig inte hur det gick till.

Såg förresten nyligen att stora filmstjärneglas fortfarande gäller, vilken tur för mig. Dolce & Gabbanas ”Monte Carlo” med Swarowskystenar kan man köpa för fjuttiga 8.000kr, tror det var på NK. Se här till höger!
Ha, tänkte jag och var genast tvungen att se om jag kunde slå priset, det kunde jag, hittade dem för 4,400kr på nätet.
Men hallå, ingen är väl så dum att hon betalar det priset även om Beyonce har sådana eller att de är en limited edition. Get real!
Ja, nu är det ju så att designer solglasögon inte ligger så långt ifrån 4000kr strecket. Vad ska man göra då, om man inte har lust att lägga den summan på ett par solglasögon? Jag har inte det i alla fall.
Kopior på designermärken är inget jag rekommenderar även om man kan få dem för ca 60kr. De kan ha urdåligt solskydd, de garanterar ju ingeting. Då är det bättre att köpa för 60kr på H&M, eller Polaroid på macken för 100kr. Billiga 100kronors solisar kan vara precis lika bra som dyra 2000 kronors. Man ska vara rädd om ögonen.
Kika in på Sportoptik på Kungsgatan 15 i Stockholm. Där finns en jättetrevlig man (han kan bugga också) vid namn Lasse Wulfing. Han säljer mest glasögon och solisar för sport men också solisar för att bara glida omkring i, bla Polaroid. Jag köpte en par ursmarta visir/skidglasögon från Addidas hos honom för några år sen .

Min kompis, modeproffset och ”snygga killen” Paul har lärt mig genvägar. Man beställer sina solisar direkt från Italien! Det finns massor med bra siter på nätet som har designerglas mycket billigare. Prova giarre.com och madeinitaly-e.com t.ex.

Ja, man måste ju då ha provat glasen först någonstans och sen måste man veta lite om vilken modell de är och storleken. Det är lite trixigt men man lär sig, vill man så kan man. Det blir såklart lite fel då och då och att tala med italienare i sådana fall är inte alltid så enkelt, men är man övertydlig och vänlig så fixar sig allt. Skulle det bli fel trots alla försök kan man ju alltid sälja dem på Tradera med äkthetsintyget och kvitto, det brukar gå bra.
Att man sen får sina varor med DHL var man befinner sig är lyxigt och har man tjatat tillräckligt med dem, är "tjena och du" så att säga får man förtur till stora rean, det är lyyyyx.
By the way, det så jag blev med mitt andra par, torskade på rean alltså.
Numer har jag förpassat Bulgari i soporna, det blev för dyrt nöje.
I vår ska jag möta solen i Gucci och Valentino… Lucky me!

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails