måndag 31 augusti 2009

När ska man börja oroa sig?

Är den nya svininfluensan influensa A över oss nu?
Jag läser tidningen och känner mig genast lite sjukare än normalt och oj visst börjar det rinna i näsan också! Vi "normalt sjuka" som inte har något vaccin förrän i okt-nov, ojoj!

Nu när det har blivit kallare ute och skolorna har börjat, blir folk per automatik förkylda, hur vet man att man har fått just A/H1N1? Den stackars unge mannen som blev förkyld i Uppland, han visste då inte att han hade influensa A.

Att behöva dö för en influensa känns inte riktigt klokt men nu känns det helt plötsligt väldigt nära och riktigt så där läskigt allvarligt. Sverige har fått sitt första svininfluensa dödsfall.
Ska man ringa direkt man får ont i huvudet, värk i armarna och blir svettig och kräks? Kanske är de symptom på håravfall, ledgångsreumatism eller möjligen klimakteriet, kanske tom graviditet hur ska man veta?
Husdoktorerna och vårdcentralerna kommer att bli omkullsprungna av alla sjuka människor som vill testa sig för A/H1N1 eller bli inlagda.
Man räknar med att mellan 20-40% av befolkning kommer att insjukna när det talas om pandemi, det är många det.

Jag har aldrig haft influensa och brukar avstå från vacciner. Jag försöker istället äta sunt och sova mycket och blir jag snuvig tar jag Echinaforce och Ipren men i år onödigt/verklingslöst med vaccin eller inte kommer jag nog att tålmodigt stå och köa för mina vaccinationer. Två stycken ska man tydligen ta med några veckors mellanrum har jag läst. Efter vaccinationerna tar det ung 2-3 veckor innan man är skyddad (till 80%) så det gäller att hålla sig på benen till jul ungefär eller?

Jag kommer i alla fall att hålla mig borta från allmänna kommunikationer och kvarglömda tidningar på tåg så mycket det går och avhålla mig från att pilla på allt (som Lasse brukar säga när vi är ute och handlar), jag kommer att överklä mig, nu åker understället på, hellre svettas än frysa, tvätta mina händer ofta ofta och kanske tom ha en flaska infektionslotion i handväskan för vem ska ta hand om de stackars grisarna om 40% av oss blir sjuka.
Det finns en gullig informationsfilm på Vårdguiden om hur man skyddar sig mot influensa A . Kolla in den!
Vill du veta allt som sägs om Svininfluensan (som den egentligen inte längre heter) kolla in Svininfluensa.com

Räddaren i nöden...


Sandhamn kan tänkas vara mångas andningshål, livboj i livet. Att döma av alla de som jag återkommande träffar tror jag det är så. Man längtar till ön när man inte är där och sörjer när man måste lämna den. Jag har funderat på varför Sandhamn drar så mycket, det är ju naturligtvis den undersköna naturen och havet men det finns ju på många ställen i skärgården. Det kan ju inte enbart vara husen folk har, för alla har inte något eget hus. Jag tror det är konceptet med omgivningen och människorna. Alla vi som umgås som ett enda stort gäng har så trevligt tillsammans. Alla får vara med, bara man lär sig läsa koderna.

lördag 29 augusti 2009

Lillgrisen 10 år...


Kelly, en hund som gillar att sola sig!

Kelly-belly, Kelly-skälly, Kelly-jelly, Kellan, Kelpan, Raggsockan, Korvis, Vargen hur många namn kan en hund ha? Rätt många tydligen hon heter egentligen Gräfin Germania men det lystrar hon nog inte till för det har ingen någonsin kallat henne men gärna till sitt senaste namn Lillgrisen!
Kelly som hon heter till vardags har varit min sedan hon var 5 veckor, då bodde hon hos mig någon dag i veckan för att sen åka tillbaka till sin mamma Victoria och första matte Maria Landergård på Schnauzer Heros på Islinge Udde, Lidingö.

Under tio år hinner en hund träffa många människor som hon lär känna och få förtroende för.
Med mitt resande liv har Kelly fått flera fosterföräldrar och mostrar. Den första var Cattis som lärde henne att det är ok att ligga på fostermammas dunjacka, så fort hon ser en dunjacka tar hon den i besittning, det är tji att ta det ur henne.

Att hon blev rumsren har hon sin dagishusse Christer att tacka för, där hade hon det bra på dagarna under sina första 1,5 åren.
Sedan dess har hon gått på Gärdets dagis, ja fram till förra året. Världens bästa dagis, där var det aldrig problem att lämna henne när jag var ute och reste, tjejerna tog henne mer än gärna.

Känd från TV har hon varit många gånger genom åren i olika program, inte för att hon är den snyggaste hunden som finns men kanske för att hon är så trevlig och lätt att umgås med. Hon kanske inte är en "Mädchen fur alles" hon är lite reserverad till en början men när hon väl känner att någon är att lita på lyder hon blint.

Nu har hon alltså hunnit bli 10år just precis idag, utan större psykiska men även hon har blivit tuggad på x-antal gånger och fått livmodersinflammation skuttar hon vidare i livet piggare än någonsin till mattes stora glädje!

Vill ingen klia, kan man klia sig själv!

Hur kan två hundar vara så lika? Till och med likadana sneda öron, men så är de ju också kullsyskon, Bamse och Kelly



Födelsdagstårta med blodpudding, leverpastej dekorerad med salamiros och köttbullar. Inte så lockande precis med mums för hundar!


Ett födelsedagskalas med plastsystern och bästa kompisen Wilma som varande i 30sek sen var tårtan slut!

Hyundai cup




Foto: Madelaine Edholm

Idag har Sandhamn levt upp som under högsäsong, ön kryllar av människor och sprudlar av liv. Medan Sandhamn Cup spelas med glöd och hetta på den ena sidan av hamnen, seglar över hundra båtar in på den andra sidan av hamnen i Hyundai Cup. De har ett gemensamt, entusiasm!

Vi såg de stora oceanseglarna segla in genom "Sandhamns hålet" med fulla segel, hur snyggt som helst. Segla in i hamnen genom "hålet" gör man inte om helt på riktigt vet vad man gör. Stiligt tycker jag!

Käcka Sandhamnsgossar...och en och annan tös



Idag var det återigen dags för Sandhamns gossar och några få töser att visa upp sina färdigheter i den ädla sporten petanque i Sandhamn Cup.
Det är med munterhet och vänskap detta evenemang anordnas varje sensommar, fast man skulle kunna tro annat för här handlar inte om liv eller död, det är mycket allvarligare än så. Med hetta och intensitet spelar gossarna och töser i lottade lag, i vissa matcher var stämningen så laddad att de slog gnistor medan andra kopplade av med en pilsner. Publiken, nära och kära men även utländska turister stannar upp och studerar dagens show.
Jag som kollar in detta kära gäng varav de flesta jag känner sen många år känner stämningen och kan inte hejda tankarna som flyger i väg till en käck Karl Gerhard revy. När jag ser dessa söta gossar fokusera sin hållning, gunga in kasten och trixa handleden för rätt skruv börjar jag sjunga.
Efter avslutad matchdag träffas deltagarna enligt tradition för en prisutdelningsbankett i Dahlbergsrummet med Dahlbergstoast som huvudrätt.



Med rytmiskt vaggande höfter,
Vi gossar gör vår entré,
Vår byx har press,
Vår vrist nobless,

Å vår hållning är något blasé.
Vår blick ger trötta små löften,
Åt Sturegatans publik,



Men varför tystnar plötsligt,
Vaktparadens mässingsmusik.
Jo, där kommer ju en gosse,
Med en byxa som är rakknivvass,
Mockaskorna har han på sej,
Och hans hobby är att dansa jazz.
Han är smal och smärt som vidjan,
Han ler I mjugg,
Han har skärp om lilla midjan,
I pannan lugg.

Han och andra söta gossar,
Som har tusch på sina ögonlock,
På sitt lilla bakverk frossar,
Sen på Royal vid five o'clock.
Han på höga klackar trippar,
Som jazzexpert,
Och I små synkoper vippar,
Hans lilla stjärt.



Tjuvjägarens blandning...


Ibland ramlar man bara över något, en överraskning i kylskåpet. Igår var en sådan dag när matkassarna är uppackade och "färdig" middagen står uppdukad är det spännande att välja vin. Igår bestod middagen av Lasses egenfiskade och hemrökta öring samt Linnea o Magnus fiskade strömming, urgod som rökt, som godis nästan.
Så till vinet, i mitt kylskåp finns ofta allehanda viner som folk har med sig, som inte omedelbart blir uppdruckna??! som sedan blir till överraskningar för oss när vi botaniserar bland flaskorna.
Detta härlig vin ur två årgångar av St Hallet Poachers blend(nr 6347), semillon, savignon blanc och riesling, 75kr i ordinariesortimentet, är fruktig och citrussmakande och med en härlig aromatisk houngsdoft den rekommenderar jag varmt. Tack till bästa killen Paul!
En annan mindre angenäm överraskning hittade jag också i mitt kylskåp, ett vitt öppnat boxvin med utgångsdatum någon gång 2007, hujedamig! Hur och varför kom det in i mitt kylskåp?
Ja ni förstår säkert själva att det var odrickbart!!!

fredag 28 augusti 2009

Shutter Island!

Alla som har missat Dennis Lehanes "Patient 67", nu är det filmtajm med Leonardo diCaprio och eller ja man får kanske vänta till feburari nästa år, men man kan ju läsa boken under tiden!Jag är inget deckarfan men Lasse tjatade så på mig att jag skulle läsa denna bok och jag måste säga att den var så rafflande att fångade till och med mitt skeptiska sinne. En riktigt bra bok, läs den!

Biopremiär: 19-02-2010 Martin Scorsese står för regin i filmatiseringen av Dennis Lehanes succéroman, Patient 67.

Den stjärnspäckade rolllistan har Leonardo diCaprio i huvudrollen som detektiven Teddy Daniels, Max von Sydow finns också med i filmen.

Shutter Island. En ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet. Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande? Ju mer Teddy Daniels försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen?

Kolla in trailern:

DiCaprio i Scorseses läskiga Shutter Island
DiCaprio i Scorseses läskiga Shutter Island

torsdag 27 augusti 2009

Åh kära Transparante Blanche...

Nu är det hög tid att skörda de första äpplena och för mig är den gammeldags husäpplet Transparante Blanche det svenskast äpplet som finns. Glasäpple som vi sa som barn för vi visste inget annat namn på detta gula sötsyrliga mjuka äpplet som snabbt fick slagmärken och ofta var maskätet, men vad det passade bra i våra barngommar.
Det är kanske ju för att den är så ömtålig och "ohållbar" som den inte går att finna i våra matbutiker.

Då, förr i tiden fanns den nog i varje villaträdgård och ja nog finns den fortsatt i nästan varje trädgård. I allafall i vårt område som har en stor del gamla trädgårdar kvar och varför skulle man inte ha ett glasäppelträd? Den är ju så fantastisk, det bästa äpplet för mos och äppelpaj.

Sen vill man kanske också ha en Transparante Blanche hemma för den är så duktig på att pollinera andra sorter och för att den växer i stort sätt hela Sverige Zon 1-6 så alltså även långt upp i norr. Västerbottens landskapsäpple enligt Sveriges Pomologiska Sällskap!

Även om jag känner mig som hon i TV-reklamen för bantningsmedlet Alli kan jag ju bara inte låta bli att fylla köket med den äktaste av alla äppelpajsdofter, en blandning av socker, smör och kanel och äpplen, så rasande gott!




Förebådar vargavinter?

Det dignar av djupröda rönnbär på rönnens kvistar i år. Enligt folktro förebådar det en vargavinter, inte vet jag men vackert är det!

Just som vi trodde det var över...

Jag slår upp dagens tidning och får värsta chocken, Staffan Westerberg, Vilse i Pannkakan går igen iiiiik!!!! Jag får rysningar vid blotta tanken på Vilse i Pannkakan, Lille Luj och änglaljus i strumpornas hus. Strumpdockorna ni vet, åhhh hjälp!

Jag tror inte det finns någon som var barn under 70-talets hemska vänstervridna strömmar som inte fått sin barndom förstörd av den totalt talanglösa Staffan Westerberg och hans Pannkaka. Jag får mardrömmar och ångestsvettningar av att se honom i ett stort uppslag i bara linnet.


Då på 70-talet, snurrande pannkaka som det bodde figurer i!?

Reklamen säger:

En revy med musik, visor och ett myller av figurer som Vilse, Vilja, Trashanken, Kamrer Rävinge, Brandkapten Holm, Älgen Laban och inte minst Storpotäten - putt, putt, putt…Tankar och krumsprång ur en galen gubbes huvud som en gång hittade på en historia om en pannkaka. En gubbe som fortfarande lever!

Kort sagt; LIVE, livs levande inför era ögon kommer han att förstöra er "barndom" en gång till under en föreställning i två akter.

Kolla bara in dessa pannkaksfigurer, strumpälgen Laban och hans mamma och den där storpotäten?!


Är det meningen det här ska vara kul eller ska det vara i något terapeutiskt syfte han återuppstår för mig och alla andra som fått lappa i hop vår barndom under många vuxen år eller vill han verkligen förstöra vår barndom en gång till?

Staffan Westerberg gjorde verkligen sitt bästa för att få barn att bli skräckslagna för pannkakor!
Att man som barn inte fick fobi för pannkakor efter en sådan här låt. Kanske fick jag det och har förträngt!
Nu dillar han med maten
Åh nej, nu dillar han med maten
Det finns inga röster i pannkakan
Ät så du blir stor
Säger far och mor
I pannkakan finns det inga röster

Du dillar med maten du inte gillar
Ät så du blir stor
Säger far och mor
Då dök det upp en liten figur ur pannkakan

Han var inte större än mitt pekfinger
Han var väldigt rädd för att jag skulle äta upp pannkakan och honom
-Alla vill äta upp varandra, man får akta sig för stora gap

-Aldrig jag tänker äta upp den där pannkakan, blä!

Att framtidens barn ska få sin barndom förstörd ställer jag utom allt tvivel,det är värre med oss vuxna, vilken unge som helst idag kan ju se att karln är skvatt galen (spelar ingen roll att han fått mensapriset och är hedersdoktor vid Umeå tekniska Universitet, jag avskyr hans program i ändå) och ingen unge idag är så känslig och oförstörd som vi var i vår barndom innan Staffan Westerberg.
Vilse i pannkakan-en pannkaksfantasi med många bottnar! Pah!

Inte nog med Vilse i Pannkakan, i samma tidning läser jag att clownen Manne också har återuppstått, va f... det här är ju inte klokt! Helt plötsligt kommer även det motbjudande barnprogrammet Tååårtan upp i mitt minne.
Varför ger folk aldrig upp, det var inte bra då och är förmodligen ännu sämre i dag!

Nä nu lägger jag ner innan jag behöver börja tänka på att söka för det här igen!

onsdag 26 augusti 2009

OD:a i årgångschoklad


Choklad blir man smart av, det vet vi ju vid detta laget och för att citera min man 'Då behöver jag nog en överdos'

Höstnytt


Nu vet även jag att dagarna definitivt blivit kortare och mörkare men man behöver hänga läpp för det. Man kan glädja sig själv med att pryda trappan med krysantemum i någon skön färg.

Bröd och skådespel åt folket...

Parollen var "Bröd och skådespel åt folket" och inträdet var gratis. De fattiga som kom utspisades med bröd och vatten. Det var kjesarens påbud för Colosseum.

Ja nu är inte det nya halvmeterlånga folkbrödet Levain precis gratis men det är så gott att man kan tänka sig att betala nästan hur mycket som helst för att få det. I Stockholm kostar det ca 80kr, på Ica Maxi Nacka har jag köpt det för 45kr men då var det halva storleken och något skådespel får man inte heller.

Hittade denna (ovan) helt underbara blogg om bara bröd i dag Pain de Martin när jag letade efter recpet på det nya folkbrödet Levain. Jag som deltidsbor i en småstad där det finns åtminstone två stora konditorier med egna bagerier men ingen av dem bakar Levain, får man ta saken i egna händer om man ska få äta Levain.

De som aldrig ätit det ljusa surdegsbrödet som är saftigt och smakrikt har något att se framemot, vi andra är fast för livet.

I stan köper jag mitt Levain bröd på Riddarbageriet (närmast mig) , Valhallabageriet (har det bästa brödet även om jag måste gå en bit) samt Brödbutiken Gateaux i Sturegallerian och Gallerian, fast där har det något annat namn på det. På Sandhamn är Levain nog det bröd som går bäst numera men som sagt i min lilla småstad där finns inget Levainbröd att hitta. Vill man äta det får man baka själv.

Jag har aldrig varit någon storbagerska men då och då glimmrar jag till. Det är teraputiskt att baka bröd och när hösten kommer krypande och bageriet på Sandhamn har stängt för säsongen är det härligt att fylla stugan med doften av brödbak.

Hos min granne och väninna Pia kunde man förr i tiden smita in och få sig en macka av hennes nybakta bröd, hon bakade nog nästan varje dag, hon som har bakmaskin lyllos. Nuförtiden blir det inte så ofta jag får hennes nybakade bröd då hon bor på Gotland.

Martin med bloggen har för övrigt precis kommit ut med sin första bok om surdegsbröd .

Jag även rekommendera Riddarbageriets bröd från 2001 av Johan Sörberg (landslagskonditor), fantastisk brödbok. Den är svår att få tag på har jag upptäckt men man kan ju alltid prova på själva bageriet på Riddarg. 15, där köpte jag min då den kom ut.

Tillbaka till Levainbrödet i min lilla småstad, jag har faktiskt inte tänkt att odla vildjäst på aprikoser, tillverka en "mamma" och en "chef" själv, det verkar alldeles för komplicerat och tidsödande utan jag har en plan. Ikväll ska jag o Lasse på middag hos den stora konditorn och bagaren i stan och då ska jag marknadsföra Levainbrödet och visa denna Martins blogg så kanske folket i Eskilstuna också får njuta Levainbröd i höst.

Håll tummarna och wish me luck!

tisdag 25 augusti 2009

Alice bor inte här längre...

I hallen blandas årstiderna!

Varje gång jag kliver in i det som jag förr kallade hem slår övergivenheten mig.

Det var en gång hösten 2007 som allt det hemska hände...som kom att bli ett av mina ärr i livet, fast egentligen var det inte så hemskt, ingen kom ju till skada, den här gången klarade sig alla utom ja kanske det här hemmet, det blev lemlästat och brutalt frånryckt sin trygghet.

Jag och min hund kastades på 30 sekunder ut ur vårt hem, ut på gatan en oktobernatt utan strumpor i bara mässingen. Alla fick efter bara några dagar flytta hem utom jag och min hund, Jag blev av med allt tom alla mina kläder under nästan ett år. Kan det ta så lång tid? Ja det kan det!
Så här två år senare känns det hela nästan absurt, jag som räddade hela världen, larmade räddningtjänsten och mina grannar, var hjältinna, jag blev på ett kort ögonblick hemlös, ingen annan bara jag och jag som bara var en oskyldig granne. Men så är världen, inte rättvis!

Jag och försäkringsbolaget har återställt nästan allt som det var innan branden som startade i grannlägenheten där ingen bodde, lägenheten som stod under renovering. Idag fortgår livet i huset som ingenting har hänt men hos mig har livet inte blivit återsställt, allt i mitt liv förändrades den där natten den 16 oktober 2007.
Livet ruckades på något sätt.
Sommarens guldskor hänger och väntar på en dans till.
Det en gång flitigt använda middagsbordet väntar på sina forna gäster.
Väggar, tak och golv är nya, möblerna sanerade och klädda som de var tidigare, kanske bara en ny vinkling.

Bedroom view!
Så här såg det definitivt inte ut 2007, här är allt utbytt. Min bästa väninna sa till mig att att det var dags att byta tapet en vecka innan allt hände, jag sa att jag aldrig skulle byta tapet för jag gillade den så mycket, den hade guldiga stjärnor. Idag har jag inga guldiga stjärnor i min tapet.
Köket är det enda stället som vittnar om att någon då och då kommer på besök

Bada i solljus


Efter att övergivit min redan övergivna lägenhet sitter jag och äter frukost på centralen då mitt kylskåp inte hade mer än en trött purjolök att erbjuda denna morgon.
Jag ser på alla sura höstklädda affärsmänniskor och tänker att det verkar inte som sommaren har gjort underverk med dem eller givit livselixir till att stå ut hela långa vintern till alla dessa. Denna banderoll hänger mitt i rusningen, på andra den sidan står det 'Skaffa en randig bränna i Gränna'.
Kanske skulle de ha åkt och badat i sol i Borgholm eller skaffat en randig bränna i Gränna eller så var det precis det de gjorde!

måndag 24 augusti 2009

Smarta jag!


Haha I knew it! På sistone har jag börjat fundera över varför jag går och känner mig oförskämt smart? Intelligensens aura fullkomligt bländar folk jag möter där jag spatserar som en av de skarpa knivarna i lådan, nu vet jag varför, det står i tidningen!
Choklad o bär!

Kaffe o macka!


Sommaren varar visst lite till och det skall ju naturligtvis firas med en kaffe och macka på ljugarbänken i hamnen!
En väninna sa igår, "Jag tror jag är en sommarknarkare!" Jag det tror nog att jag också är. Om man kunde skulle jag samla sommar i en ask som jag tar fram under mörka vinterdagar, gläntar lite på locket och sniffar in!

Barhäng!

Tänk ändå att jag också har en egen bar, så uppenbar att jag inte ens tänkt tanken förrän den togs i bruk bara så där!

söndag 23 augusti 2009

Vad gör man med en söndagmorgon?

När man under en dag mot söndagmorgon farit som en vettvilling över ån efter vatten








trot att man träffat Han själv på vägen










hittat joddlande näckar på en ö










tagit nattvarden i motvind










i medvind









samt snackat med sin bästa killpolare









vidare fallit för frestelsen och vandrat den breda vägen i limelight för att sedan treva i beckmörker för att hitta den smala vägen hem.
Därefter svettats sitt anletets svett med resten av gänget i timmar bara för att upptäcka att man haft så här skitkul och plötsligt inser att det bara är 3 timmar kvar till frukost och sen missar soluppgångens skira strålar med 5 min.



Jag har inget försvar för detta utan ber ödmjukast att få vika in hovarna för dagen och hänvisar till Anders Glemark som säger:

Vad gör man med en söndagmorgon?
Jo man kan sätta hundra spänn
på att havet finns där ute än,
så jag släpper ner min persienn,
Lika bra att slumra till igen.
Det satsar jag på.
Related Posts with Thumbnails