torsdag 27 augusti 2009

Åh kära Transparante Blanche...

Nu är det hög tid att skörda de första äpplena och för mig är den gammeldags husäpplet Transparante Blanche det svenskast äpplet som finns. Glasäpple som vi sa som barn för vi visste inget annat namn på detta gula sötsyrliga mjuka äpplet som snabbt fick slagmärken och ofta var maskätet, men vad det passade bra i våra barngommar.
Det är kanske ju för att den är så ömtålig och "ohållbar" som den inte går att finna i våra matbutiker.

Då, förr i tiden fanns den nog i varje villaträdgård och ja nog finns den fortsatt i nästan varje trädgård. I allafall i vårt område som har en stor del gamla trädgårdar kvar och varför skulle man inte ha ett glasäppelträd? Den är ju så fantastisk, det bästa äpplet för mos och äppelpaj.

Sen vill man kanske också ha en Transparante Blanche hemma för den är så duktig på att pollinera andra sorter och för att den växer i stort sätt hela Sverige Zon 1-6 så alltså även långt upp i norr. Västerbottens landskapsäpple enligt Sveriges Pomologiska Sällskap!

Även om jag känner mig som hon i TV-reklamen för bantningsmedlet Alli kan jag ju bara inte låta bli att fylla köket med den äktaste av alla äppelpajsdofter, en blandning av socker, smör och kanel och äpplen, så rasande gott!




0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails