fredag 27 november 2009

Yum yum ham...



Det är inte jul än och det kanske är lite väl tidigt att börja julstöka men det är snart första advent och då vill Lasse byta sin vanliga frukostskinkmacka till julskinksmacka och för att ytterligare spä på julångesten har vi redan kokat vår första julskinka, i coca cola!
Det låter kanske totalt utflippat att koka skinka i coca cola, men det är precis vad vi har gjort.
 Med intresse och förjusning kastade vi oss över projektet för det måste ju helt enkelt prövas.
Återigen Nigella, som lagar sin over-the-top-mat och att dömma av resultatet så lyckas hon imponera på oss med sin kokkonst för vi kommer garanterat att göra detta recept flera gånger.

Mycket god skinka, barnsligt god, smaken är lite söt, lite så som amerikansk houngsskinka.
Vår färska skinka var dessutom något lättrökt innan så smaken fick lite extra skjuts.
Det är bara att kasta sig över projektet Ham in Coke, it tastes fab´:

Färdigt på: 3 tim 20 min

Ingredienser
2 kg skinka, lättrimmad
1 st lök, skalad och delad
2 liter Coca-Cola (inte light!)

Till griljeringen:
1 näve kryddnejlikor
1 msk mörk sirap
2 tsk Colmans senapspulver
2 msk råströsocker

Gör så här
1. Lägg skinkan i en gryta, med svålen neråt om det går. Tillsätt lök och häll över Coca-Colan. Låt det koka upp.
2. Sänk sedan värmen så att det sjuder, lägg ett lock på glänt och sjud i 2 1/2 timme. Om skinkan är större eller mindre, räknar du ut koktiden genom att räkna en timme per kilo, kom ihåg att den får en stund i ugnen senare också. Ta också med i beräkningen att om skinkan kommer direkt från kylskåpet måste du ge den minst 15 minuter extra så att den blir genomkokt.
3. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
4. När skinkan kokat klart, ta upp den ur grytan (spara kokspadet) och låt den svalna lite så att den går att hantera. (Du kan också låta den kallna och göra griljeringen senare om du vill.)
5. Ta bort svålen, men lämna kvar ett fettlager. Skåra fettet med en vass kniv i ganska stora sneda rutor och pryd varje ruta med en kryddnejlika.
6. Pensla skinkan noggrant med sirap, men var försiktig så att inte kryddnejlikorna ramlar av. Klappa fast senapspulver och socker på ytan.
7. Lägg skinkan på aluminiumfolie i en långpanna och griljera i ca 10 minuter eller tills det bubblar och har fått färg. Skulle du vilja koka skinkan i förväg och låta den svalna, kan du sätta i kryddnejlikorna senare och griljera den. Om den är rumstempererad ställer du den i ugnen i 180 grader i 30-40 minuter, höj värmen mot slutet om du tycker att det behövs för att få färg.

Recept från: Recept.nu

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails