söndag 29 november 2009

Till gottegrisens ära...


Nu är det första advent och då öppnar godisfabriken, i alla fall hemma hos mig.
Det är ungefär enda tiden jag har att julpyssla, all annan inplanerad tid efter första advent är bara dömt att misslyckas hur mycket jag försöker, detta är en av livsläxorna jag lärt mig.


Nu har jag alltså offrat en hel lördag till att baka mina lussekatter (...ugh århundradets dyraste bullar), rulla mina nogatdrömmar, smälta mina tryfflar och räcka så långt de räcka för till julafton har jag ändå tröttnat på allt sötslisk och lovat dyrt och heligt att aldrig mer någonsin (anm. till nästa första advent) inmundiga vare sig Alladin praliner, knäck eller ischoklad!

Jag inbillar mig att om jag bara minskar sockermängden något i lussekatterna och byter ut cornflakes till branflakes så blir det lite nyttigare på något sätt och det är ju ändå nästan bara mandel i nogaten.
Tro kan försätta berg har jag hört eller...

Leilas Cornflakes crisps
Ingredienser (ca 43 bars)

100g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.
3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.
6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails