tisdag 30 juni 2009

Rena rama dårhuset...


Mastarna tornar upp sig vid bryggorna. I morgon går starten för Gotland Runt.

Det är vad man kan kalla Sandhamn just nu. En bekant till mig som bor mitt i byn sa till mig just idag när min hund passade på att lägga en hög precis framför Dykarn, så du vågar ta dig ner hit till detta dårhus! Nuförtiden behöver man ingen stereo för alla har så stora anläggningar på båtarna så det räcker, synd bara att de inte spelar samma låt och att de håller på till morgonen fortsatte hon.

Det är mullrar rent ut sagt av aktiviteter, massor med seglare och ännu flera turister. Jag hörde en tjej i ett tjejseglargäng säga: Jag avskyr Sandhamn så, vid den här tiden på året!
Jag gick där bakom henne och skickade en tyst tanke, jag håller med dig! Låter det underligt? Kom hit under en race-vecka och känn efter själva.

Just detta året har KSSS koncentrerat alla racen under bara typ en vecka. Med starten Volvo Ocean Race 25 juni sen Sandhamn Race week för att avsluta med Gotland Runt 1-4 juli. Allt detta för att locka till flera seglare. What about alla som bor där, dem är det ingen som tänker på? Vem är det som egentligen äger ön? Jo det är vi som bor här men man kan ju undra över det i bland. Alla som bor på ön är inte med i KSSS.
I morgon är det i allafall Gotland Runt Start, förskjutet några dagar pga Volvo Ocean Racet och det brukar vara ett härligt skådespel.

Jag tog mig ner till bargarn för frukost efter att i ett par dagars tid varit i total solitud.
Vad trodde jag egentligen? Att det skulle bli en stilla frukost med färska mackor och en kopp kaffe. Det blev det men inte av det slaget jag hade väntat mig, de hade inte fått leveranser så det fanns inget pålägg.

Några likadana enslingar som jag satt och sög på en kopp och ett rätt slät macka, min bulle fick jag dessutom byta ut..för..ja skit detsamma.
En familj som tydligt inte mådde så bra på semester var också där, lilla barnet i vagnen sov medan den äldre grinade till synens helt omotiverat, men vad vet väl jag? Mamman var trött och sa, ska du förstöra den här dagen också? Igår grinade du för att du ville åka hem, idag grinar du för att du inte vill åka hem. Pappan ondgjorde sig över "back stabbing swedes, they are all the same" på engelska, rökte och spottade på marken.

Efter en rätt medioker frukost på 90kr, bestående av en macka, bulle, kaffe och fruktdryck lommande jag därifrån rätt besviken, men som sagt vad hade jag trott egentligen?
Hur det var nere i byn? Se själva


Kaos på bryggan när Olliver packar av sina leveranser till näringen, passagerarbåtarna släpper av turister. Alla springer om varandra, kolla in killen rullstolen, lika bra att rulla undan snabbt som ögat.


Litet torghandel, mycket uppskattat av alla! Här handlar man alla färska grönksaker och frukter. I dag avstod jag dock från den gröna sparrisen på 139kr/kg, dvs 70kr för en knippe! Köper hellre ett glas vin för den summan!

Det här är dagens inköp, Levainbröd, Sandhamnslimpa (som på fastlandet har ett annat namn), skagenröra och Brie de Meaux från delin samt avokados och jordgubbar. Vattenmelon har jag också beställt men det får bli senare ikväll.

måndag 29 juni 2009

Kallt vitt vin...

Havet ligger lugnt med Grönskär i bakgrunden
Jag tänker på helgen som var, en vän kom förbi och vi satt och bara tjejsnackade i flera timmar mitt på soligaste eftermiddagen med lite kallt vitt vin. Jag tänker på hur mycket man kan njuta av att bara sitta och göra ingenting och bara dricka kallt vitt vin. Det gör jag nästan bara under sommaren...dricker kallt vitt vin alltså.

Pia och jag brukade ha sådana sejourer, det är synd att hon nu bor så långt borta. Vi brukade ta ett glas vin och något gott smått att äta till, sen kanske vi tog en promenad runt området eller så spelade Pia några trudeluttar på sitt keyboard eller kanske blev det en omgång Carcassonne.
Just nu funderar jag på om jag ska ta en bit getost och dricka något gott vitt vin till.
Vi har ju förmånen att ha en delikatessbutik här på ön, så nästan alla utsväningar och önskningar i matväg är möjliga.
Inte för att jag egentligen behöver ta mig ner till byn, eller ens gå utanför tomten på en vecka för mitt kylskåp är välfyllt. Det är faktiskt sällan som det inte finns något att äta i mina kylskåp.

Men nu var det dryck vi pratade om, vad jag skulle vilja ha till den där getosten är en välkyld Pouilly-Fumé, men det vinet har jag inte lyckats komma ihåg att beställa senast jag gjorde en systembolagsbeställning på Westerbergs.

Jag har däremot andra goda viner, t-exen Chablis premier cru av den friska fruktiga varianten, men chardonnay i ära, det är det faktiskt sauvignon-blanc som bäst passar till getost tycker jag, ännu fruktigare och krispigare och jag råkar ha en som är just perfekt till min krämiga getost,
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882) 79kr, torrt och jättefriskt, passar inte bara till getosten, utan till rödbetorna också för att inte tala om skagenröran jag åt i går. Det här vinet har varit till mycket glädje under sådana sommarkvällar som denna, prova den!
Hittade förresten en denna trevliga blogg som underhålls av några entusiastiska vin-bloggare.
http://www.billigtvin.blogspot.com/


Systembolaget förresten har också en väldigt bra site, även om Lasse inte tyckte det när han letade efter en viss romsort i beställningslistan häromdagen.
Systembolaget har både mat och dryckesförslag så nu kan alla ha en egen privat sommelier hemma och lyckas hur bra som helst med middagen.

De flesta getostar som finns i våra svenska butiker är mjuka och unga. Dessa smakrika och syrliga ostar passar bra till friska & fruktiga, torra vita viner, allra helst av druvan sauvignon blanc. Det går också bra med ett fruktigt & smakrikt rödvin eller ett veteöl.


Källa: Systembolaget Foto:Gunnar Magnusson


Jag tar min middag på ute i den varma kvällningen, utan Pia, bara med min hund Kelly och min nya vän sädesärlan, Ärtan som jag har döpt henne till, återkommer om henne.
Pia förresten skickade en hälsning från en nedcabbad bil i Rom, ja den kvinnan hon bara roar sig suckade jag avundsjukt från min altan vid ett spegelblankt hav.


Min stig ner till bryggorna i kvällsol

söndag 28 juni 2009

Det bor en ängel i mitt rum...

hon har sitt bo ovanför mitt huvud och hon gör mig lugn...

Det är hett hett denna nästan vindstilla söndag och jag ligger slö av värmen i en deckstol och tittar på eskadrar av vita seglen som drar förbi min altan tills helt plötsligt min uppmärksamhet dras till något jag uppfattar i ögonvrån.
Det händer något på taket, åhh en liten sädesärla håller på och flyttar in i mitt nya hus, jodå hon flyttar in mitt nya hus där har ingen bott ännu!

Jag har hört att får man en sädesärla att bygga bo i sitt hus så kommer lyckan till huset. Jaaa hurrraa och välkommen lilla ängel! Vilken lycka, euforisk lycka!

Trots hettan flyger den lilla sädesärlan piggt och vippande på sin lilla stjärt fram och tillbaka och drar pinne efter pinne över det stekheta tegeltaket och in i håligheter under ventilationsskorstenen.

Jag som funderat så över invigningen och inflyttningen, nu behöver jag inte det längre, kunde inte ha fått en bättre invigning. Det blev bestämt åt mig.

Jag känner mig rätt nöjd över denna händelse och lugnet återfinner sig igen efter den lilla uppståndelsen och och jag nickar till under parasollet medan den lilla fågeln fortsätter att flytta in hos mig.


torsdag 25 juni 2009

Dagen till ära...

Efter att ha packat i hop ett halvt hem för avfärd till ön belönar vi oss själva med middag på altanen.
Jordgubbar funkar till mycket, på med salt och peppar bara så blir det prima som mat.
Min sommarsallad har jag gjort i många år nu och jag tycker att den alltid är lika god, till kyckling eller som en egen rätt.

Jag fattar inte hur det kommer sig att vi alltid har en halv lastbil med oss när vi ska ut till ön. Sven sa en gång för tusen år sen att om man har som regel att alltid ha med en grej eller så när man åker ut till ön så har man snart, utan att man märker det fått i hop det man behöver där ute.
Men jag får inte ihop någonting tycker jag, jag har alltid en diger shoppinglista med mig till fastlandet och ännu mera med mig ut. Det är så pinsamt att man alltid måste ringa och boka sin last på båten. Waxholmsbolaget tillåter 30kg per person, men det senaste åren har jag släpat ut allt i från skrymmande saker till saker som väger betydligt mer än 30kg. Häromåret hade jag en sänggavel om vägde över 100kg! Va?? hur kommer det sig? Varför kan inte jag vara som alla andra och bara ta med mig en liten handväska, sminkbag och mobiltelefon?

Hursomhelst denna omgång har jag med mig allt från mitt Carcassonne-spel, bäddmadrass och taklampa plus en myriad med brahagrejor, inte undra på att man får jobba som ett djur att forsla saker till grovsopebåten sen.

Min middag! Lasse goda grillade kyckling, halloumi och getoströra!


Lasse serverar sig själv!


Tiggarhund under bordet!

Sovande hund som bordskamrat!

I väntans tider...

Nu har jag väntat och väntat hela veckan på det där samtalet från Bring Express, de som ska leverera mina nya sängar till ön.
När det väl kom gick det inte att svara i min telefon, ni som känner mig vet hur jag reagerade, iiiiik!!! Lasse skrattade högt åt mig när jag höll på bryta sönder telefonen med mina händer.

Läste i dagens tidning hur man ska bete sig i en relation under semestern, man ska lära sig att hantera påfrestningar så att familjen inte behöver lida, jaja…var är nu tidningen och vad stod nu för råd i den undrar man när striden härjar som värst.
Dumma råd, faktiskt inte lär sig folk att dra ned på förväntningarna de där få semesterveckorna för det. Det behövs betydligt tyngre terapi för att bygga om sig själv för att inte få sammanbrott på semestern, men ett råd var faktiskt rätt ok, om man har så lång semeter vill säga...gör ingenting första veckan.

Nåja vi har inte haft mer påfrestningar utom en rätt trivsam väntan på samtalet från Bring Express även om det har blivit försenat och tagit hela veckan.
Vi har bara varit hemma, badat och badat, lekt med hundarna och shoppat på eftermiddagarna när hettan avtagit något för att sedan laga god sommar mat, matjessill som är min favorit eller grillat.
Ikväll ska det bli sommarsallad med jordgubbar och avokado till den grillade kycklingen!

tisdag 23 juni 2009

En kväll i juni när sommaren är som bäst...

Allsång på Skansen börjar med nostalgi för ung och gammal, man sjunger med högt och falskt från soffan i Lasse Berghagens Han tog av sig sin kavaj och Tomas Ledins Sommaren är kort och Måns Zelmerlövs Hope and Glory som han ger järnet med sen sist men inte minst Owe Törnqvist medly, sånger som alla känner igen från Svensktoppen och livet känns helt plötsligt väldigt rättvist.

Vi har beslutat oss för att ta tillvara på varenda uns av denna Sommar 09, this is the one! som några småflickor hade textat
på en skylt till Måns Z´s låt.
Inge stress, inga måsten, vi gör bara det som känns rätt och kul. Idag har vi badat nästan hela dagen, sen lagade vi mat med våra ungdomar och hundar.
Apropå nostalgi, jag hörde häromdagen en fantastisk tolkning av Gunnar Wiklunds Minns du den sommarn med Cajsastina Åkerström, vår svenska vissångerska som jag tycker är en värdig efterträdare till sin far Fred.

Gunnar Wiklund förresten den där mannen som gav oss en trygg och varm barndom med sånger som Vi ska gå hand i hand och Nu tändas åter ljusen i min lilla stad till skillnad mot Clownen Manne och Staffan Westerberg med Vilse i pannkakan som jag fortfarande känner okontrollerad ilska över.

Hursom nu glömmer vi alla terapitimmar som Clownen Manne och Staffan Westerberg har orsakat och lyssnar på Minns du den sommarn med Cajsastina:







Vi handlar tomater..


Idag är vi åter ute och handlar grönsaker i gårdsbutik. På Ostragård utanför Eskilstuna har de jättelika växthus för tomater och gurka. Man får ekologiska produkter helt utan mellanhänder. Hur bra som helst!

På en och samma gång...

Klematisen Jackmanii har slagit ut en hoper vackra blommor!
Här kommer alla känslorna på en och samma gång....

Hur glad är man inte en sådan här dag? Efter alla dessa kalla försommardagar och detta regnande bjuder trädgården upp till dans. Allt slår ut samtidigt, iris, pioner, klematis även rosorna....som jag har väntat. Nu kan man kan bara glädjas!




Ett fång iris!

söndag 21 juni 2009

Jag binder ris åt egen rygg...

Enligt svensk etymologiskt ordbok lyder binda ris åt egen rygg ordagrant:
Jagh haffuer giorth mik eth ryss tiill myn eyghin rygh!

med syftning på bruket att låta trälarna binda de ris med vilka de skulle straffas.

Jag vet inte om jag direkt binder ris för att bli straffad men binder ris åt min rygg gör jag allt, men för att njuta.
Idag har vi rensat massor med strömming, ja ok Lasse gjorde det! Igår fick vi en hel ICA-kasse med strömming som Mas ungdomar hade fiskat nedför Djuröbron, så efter rensningen var ett bastubad med ris välbehövligt.

Det låter kanske lite kinky att piska sig själv med björkris, jo jag har fått rätt många Scheike-kommentarer, men har man inte provat så ska man inte säga något tycker jag.
Det är inte bara själva piskande utan även björken som sådan som är välgörande.
Jag vet inte om jag redan har berättat men risviskans huvudsyfte förr var faktiskt att fungera som tvål.
Björken är väldigt basiskt, de som dricker björkaska vet, risviskan löser upp fett och smuts på kroppen samtidigt som blodcirkulationen ökar, så doftar det också himmelskt gott och inte gör alls det minsta ont, unga björkblad är härligt mjuka!
Så det så!

Nu kan jag också berätta efter att har provat de där ruskorna som jag fick ihop idag, att de var alldeles för mesiga och slappa. Imorgon ska ut i skogen och repa nya kvistar och då ska jag göra några mycket rappare varianter.

Här hänger mina hemmagjorda viskor på en krok i bastun, smart eller hur?


Förresten, hua vilket språk de hade förr i tiden! Tror inte jag skulle kirra att lära mig svenska om det fortfarande såg ut så. Tur man får prata och skriva lite hur som helst numera. Kanske var det så i Sverige då också för flera hundra år sen, man skrev och pratade lite hur som helst, lite som man kände för.
Undrar faktiskt hur man utalade alla de där h:na?

lördag 20 juni 2009

Nu är sommaren här...


Flaggan i topp på Alexanderudden


Om midsommardagsaftonvädret var comme ci comme ca så var vädret i dag midsommardagen desto bättre, ja nu spelade ju vädret inte så stor roll för att det fattades inte värme i våra hjärtan men visst är det ljuvligt när solens strålar värmer. Man blir så mycket gladare och lättare i sinnet.
Dagen har alltså varit riktigt varm, 20 någonting grader. Här ett några smakprov på dagens aktiviteter.




Lunch i solen, Carina Cattis och Lasse



Hundbad!

Full brygga och massor med ös på en av säsongens första utomhus After Sail med super coverbandet "Fröken Lundström"

Roddbåt till Kina...


Vår midsommarafton på Sandhamn bjussade på allt man kan tänka sig, från de sötaste svenska jordgubbarna som jag någonsin har ätit, strålande sol, 2 engelsmän, en sydafrikan en autralienare i blandad kompott med svenska vänner, privat underhållning, god mat, kalaspuffar till små grodornas massflykt från Adolfstorget undan hagelstormen.

Titta på videon när Mange underhåller!

Adolfstorget!

Lasse och tårtan!

Lasse njuter av underhållningen

Kalaspuffar

fredag 19 juni 2009

Kalaspuffpinglorna...


har träff. Det är dunjackorna som gäller ikväll men ute ska vi vara, det är ju midsommarafton trots allt.

Midsommar


Solsken,snaps, ukelele, majstång, jordgubbstårta och hagel!

torsdag 18 juni 2009

En del av sommarSverige


Harö, en del av sommaren i skärgården!

Igår hade vi praktiskt taget hela dagen på oss att ta oss till båten ändå missade vi den och höll på att missa den andra också. Trafikkaos och det är inte ens midsommar än!
Så här i bakspegeln om igår, dessa dagar då egentligen varje moment är stolpe ut innan den går in. Är det dålig karma, dålig planering eller den allmäna sitautionen?
Vi försökte verkligen, gott om tid, inköpslista, var vi ska handla för att slippa köer, inget stress men ändå skiter det sig.
Det började i och för sig bra, härlig frukost ute, jag checkade ut vår Harry Boy-vinst, hela 75kr!


Sen började det gå illa, redan 2 minuter efter att vi satt oss i bilen, på Artillerigatan blir vi stoppade av ridandepolisen, 5 sekunder och vi hade hunnit förbi, men nej.
Vi får i snigelfart snällt följa hela vaktparaden ner till Nybron, ok det funkar ännu ingen fara, vi är lugna, vi skippar tidiga eftermiddagsbåten och tar nästa, det är luuugnt.
Vi smyger förbi det begynnade kaoset på Skeppsbron inför Volvo Ocean Race-båtarna som väntas in vilken minut som helst och tackar oss själva för att vi slipper undan.

Vi hade tänkt handla i Mölnvik, ändrar oss och tar Ica Maxi Nacka istället tror det är mindre folk, bra drag. Sen systembolaget i Mölnvik, på håret klarar vi sytemkaoset. Vi är rätt nöjda än så länge. Vid Skeppsdalström frontalkrock 2 bilar i diket, man slussar förbi solidariskt på ömsesidor, när det är 3 bilar kvar till oss kommer bärgningsbilen och det blir tvärnit i 35 min. Fy f...för dålig karma.
Vi inser att vi inte hinner med båten, men nästa är lugnt, tror vi ja...
Vid Strömma, åhnej broöppning! Det är inte sant. Lasse himlar med ögonen och säger "Men hur kan de göra en broöppning nu när det stått stilla så länge, hur illa får man planera egentligen?"
Jag sneglar på klockan? Vi kommer inte att hinna till båten!



I Stavsnäs ligger i alla fall Solöga snällt och väntar, bussen har ju också blvit försenad. Solöga väntar 15 min extra innan den smockfull glider i väg, folk får stå i korridoren men vi är i alla fall med ombord. Thank God!
När båten vänder ser vi bilarna som rullar ner till kajen, de som inte kom med, de som också fick sin del av dålig karma. Man känner sig lite illa till mods.
Turen via Hagede/Harö ger oss tröst, solen skiner och vattnet får allt att glittra.

Jag tänker att ok det var tufft att ta sig ut till skärgården, det tog praktiskt taget hela dagen men det är en del av livet, en del av sommarSverige, så är det bara.

onsdag 17 juni 2009

På väg ut!


Något av det svenskaste som finns sol, hav och den svenska fanan.

Frukost ute!


Efter en alldeles för tidig uppgång för undersökning på St Göran och med endast en ledsen purjolök i kylen beslöt vi oss för frukost ute!
Det är tur att Stockholm är på kontinentalt att det finns ställen som öppnar tidigt. 7.30 är tidigt men på Xoko, Rörstrandsgatan är de morgonpigga. Urgod frulle! Rekommenderar varmt!

Ekologisk midsommar...

Då och då när vi känner för att äta något som Lasse antingen inte har fiskat eller jagat själv åker vi till gårdsbutiken Sundbyholms Kött & Fisk. Det är en storslagen gårdsbutik med bara det godaste av det godaste. Det är rent av en väldans fin delikatessbutik!

Vad sägs om pilgrimsmusslor och tonfisk? Eller kanske nykokt hummer eller ost provencale eller rökt calvadosbrie?

Idag köpte vi färsk svensk oxfilé och najadlax som är både gravad och kallrökt samt deras egen senapsill. Detta ska vi ha till vårt midsommarbord. Allt är närproducerat förstås, merparten av produkterna kommer från Hammartorpsgård som ligger i närheten, de tillreder dessutom nästan allt själva. Inte så dumt!
En sak till, man får provsmaka på massor av det som säljs och det är en ursmart grej för vi köper ofta mycket mer än vi tänkt från början.
Visst låter det lyxig och det är det också men tycker man om god mat så är det precis en sådan butik man vill nära sig.
Här hittar man allt för en lyckad middag!

Priserna? Ja kolla själv, denna gårdsbutik klarar sig galant i konkurrensen till vilken ICA butik som helst för att inte tala om Östermalmshallen.

måndag 15 juni 2009

Jag reser runt Sverige från min kontorsstol...


Jag känner mig nästan som Willian Baldwin i Sliver när jag sitter och bläddrar bland alla Sveriges webbkamereror. Lite kusligt men samtidigt rätt häftigt.
På Webbkameror.se kan man se många platser i Sverige, trafik, väder, skidanläggningar, byggnation, golfbanor och djurparken Kolmården.

Sandhamns webkamera är helt igenregnad och har förmodligen även hakat upp sig av fukten, men om den kommer igång kan det vara kul om man inte kan vara på plats in person att kolla in Volvo Ocean Racebåtarna som beräknas anlända från Marstrand i morgon,
På Stureplanswebben kan man kolla in om hittar någon man känner, hihi!

I Visby, Stortorget är det strålande sol idag!

söndag 14 juni 2009

Man ska unna sig...



En oslagbar förrätt, alltid rätt och alltid god!

Vi trotsade regnet med fara för frisyr och klänning och styrde kosan till Värdshuset för en kväll med god mat och ett trevligt gäng. Vi inmundigade förutom vissa drinkar även en kokt rimmad hälleflundra med skaldjur och avslutningsvis som det fint heter, jordgubbsfragilité med mynta.
Jag hade aldrig någonsin stött på en dessert med den benämningen, i mina ögon och gom verkade det vara mousse med jordgubbar och mynta, kanske inte så orginellt som det lät men mumsigt!
Vi hade nog tänkt oss att umgås vidare under kvällen med alla glada tjejer och killar som ramlat av båten i helgen och som vi inte träffat sen förra sommaren men efter härliga drinkar och långa diskussioner och mycket skratt upptäckte vi att vi var sist på stället, personalen hade gått av sina skift så vi blåste ut ljusen på borden och släckte i vårt chambre separé på värdshusets övervåning. Vi får verkligen tacka värdshuset för gästfriheten och personalen för tålamodet, då vi behövde trösta oss en smula en dag som den den igår som bara visade hällregn till störtregn.


Kolla in SVs hemsida, där hittar man massor med bra info inte bara boka bord och vad äta och drikca utan vad som händer på ön, båttider för alla trafikernade båtar samt en webkamera över hamnen.

Cosmopolitan!

Om man lider av midsommardesserttorka har jag här lite tips som jag snappade upp på vägen under utredningen av den ömtåliga jordgubbsdesserten. Desserterna topp 20 lista som SR P4 Gävleborgs låtit rösta fram. Min älskade Pavlova finns på plats nr 13.

Related Posts with Thumbnails