tisdag 1 september 2009

Farväl glödlampa!

Visst vill jag medverka positivt som medborgare i de globala klimatprojektet och spara på polarisarna och visst är jag för alla förändringar som skonar vår natur från nedsmutsning som miljövänlig tvättmedel och energibesparningar. Jag har just idag bytt till grön-el bara för att upptäcka att jag redan hade grön el, noll koll José! Men det är en annan del av mig och en annan historia.
Visst är jag också för att alla de gamla enerigslösarna måste väck, men gulp vad svårt det kommer att bli att ta farväl av den gamla trotjänaren som jag är uppvuxen med.

Känner mig lite handfallen faktiskt, jag som tycker så mycket om ljus och lampor och stämningsbelysning. Jag kan ingenting om energilampor, hur ska det gå? Ska man behöva upplysa sig själv nu när staten helt plötsligt beslutat att släcka luman för oss?

Jag har provat energilampor som jag köpt (för förlåt skitdyra pengar) och tyckt att de var skräp. Otålig som jag är orkar jag inte stå och vänta en minut innan lampan med det ogästvänliga vitblåa skenet behagar flacka i gång sig själv. Jag kanske är lite gnällig men allt de där kvicksilvret då? Är inte de också ett miljöproblem?

Var på K-Rauta förra veckan och kollade in den nya generationens glödisar, fattade alltså noll, halogen, dioder, led vad är f.. är det? Sen kostar de från 10ggr så mycket som en vanlig hederlig klotlampa. Usch vad svårt allt blev över en natt bara för att det blev 1 september? På K-Rauta hade de utförsäljning på de gamla matta lamporna så jag passade på att ta en famn, så skjuter jag på mitt farväl till glödlampan tills någon kan tipsa mig om vad jag ska välja istället.

Tidplanen för utfasningen av energislösarna!
September 2009 Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor
September 2010 Förbud mot klara 75 watts glödlampor
September 2011 Förbud mot klara 60 watts glödlampor
September 2012 Förbud mot klara 40 och klara 25 watts glödlampor
September 2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor

Läs också vad Energimyndigheten säger om Ekodesign som ska spara enerig och minska påverkan på klimatet.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails