onsdag 16 september 2009

Ursprunglig föda...


Ibland har jag sådan längtan att vara så där ursprunglig, att släppa alla civilisationens framgångar och vår allt mer finmejslade livstil.
Förra veckan i norrland när vår käre vän hade skurit sig i fingret under älgslakten och var tvungen att åka till Malå för att få det sytt blev jag och Lasse strandsatta i slaktboden.
Jaktledaren Johannes bjöd generöst och varmhjärtat med oss på lunch hem till gården.
Vi bjöds på eftermiddagsfika med hembakade bullar och fantastiska mjuka kakor med chokladsmörkräm, som någon slags omvänd Drömtårta, sådant som man åt som barn och inte sett röken av sedan dess. Gårdens barnbarn gillade dem också för fatet tömdes snabbt.
Lunchen bestod av flatpalt med smör, stekt fläsk, mjölk och nykokt lingonsylt. Lingonen hade husmodern precis hämtat från frysen.
Att få sitta med värdfolket, gårdens söner dock utflyttade för karriärer på annan ort och deras små barn vid ett långbord som rymde fler än oss tio i ett bondkök långt i norrlands inland var så där befriande ursprungligt, precis så okonstlat och livsbejakande som livet ska vara.
Vi bestämde oss direkt att när vi åker hem ska vi stanna på Ica i Malå och köpa den där norska paltmixen med oss hem.
Sagt och gjort så i dag blir det ursprunglig föda på vårt sätt bestående av flatpalt, stekt fläsk och vår igår kokta lingonsylt!
För den som inte vet så är flatplat, palt som inte har något innehåll. Vid detta läget kanske det är på sin plats att säga att min paltdesign har lite kvar att önska till fulländning, de duger inte ens för plåtning!
Lasse sa just att de ser liksom lite annorlunda ut!

Läs om paltens historia av Paltzerian i Öjebyn nära Piteå. I denna artikel får du alla begrepp om fetpalt, flatpalt, västerbottenpalt, pitepalt, kams och de öländska kroppkakorna uredda. Som jag förstår det är det olika benämningar på samma sak och att vissa ingredieser är mer eller mindre.

1 kommentar:

  1. Gillar namnet: "Raspeballer". Funderar just på att bilda ett företag somjag ska döpa till Raspeballer Unlimited AB. E ru me? Frågan är vad vi ska kränga??

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails