onsdag 30 september 2009

Höstligt nöje...



Skogens svarta guld, den svarta trumpetsvampen!


Den ser kanske inte så aptitretande ut där den växer i backen och vid första åsynen är det lätt att bara gå förbi om man ens ser den. Men om man hittar den ska man verkligen inte göra det, att gå förbi den alltså. När jag hittar den blir jag fullständigt exalterad och jublar högt, så högt att alla vilda djur flyr hals över huvudet och jaktlaget nog skulle halstra mig levande om de visste att en vettvilling tjutit bort allt viltet.

Jag glömmer tid och rum när jag ser dessa härligheter, en mycket god kryddig matsvamp tom bättre än den gula kantarellen.


I kväll tog vi en tur ut i skogen precis utanför tomten med hundarna, förra året hittade vi inga svampar alls även om Lasse vet var de finns och har öga för dessa, men kanske vi var lite för sent ute, vad vet jag?

Svart trumpetsvamp växer bland hassel, bok eller ek, men man kan också hitta den i mossiga örtrika barrskogar som i vårt fall. Just nu växte den under avverkade halvförmultnade grenar, under torra svartnade fjolårslöv och i gräs. Ja det är ju lätt att förstå att de inte är så lätta hitta även om man har ett tränat öga, speciellt när det börjar skymma ute, men vi hade tur.
Vi hittade mycket så det var lätt att fylla korgen.

Det fanns även en hel del trattkantareller i vår promenadskog, jag såg ett gäng gråkantareller men lät bli att ta dem eftersom man av hänsyn till artens sällsynthet inte ska plocka dem.

Fast jag kan förstås inte förstå varför man inte ska ta den för det är ju bara fruktkropparna vi plockar när vi plockar svamp. Själva svampen blir kvar i backen som ett trådnät det sk mycelet, små ljusa trådar som breder ut sig under det översta marklagret och som vid rätt tid på året och vid rätt väder gör en fruktkropp. Det som vi kallar svampen.
Men lydig som jag är låter jag gråkantarellen stå kvar i backen.

Däremot kommer jag snart att tillaga denna rätt:


Fjärilspasta med kyckling och svart trumpetsvamp

Ingredienser

4 kycklingfiléer
80 g färsk svart trumpetsvamp
2 msk smör
1 purjolök
salt och malen vitpeppar
4 portioner fjärilspasta


Foto: Tv4

Sås:
2 1/2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
20 tsk torkad svart trumpetsvamp
salt och malen vitpeppar

I väntan.


... i enskildhet på Café Sylvia ser jag vänliga möten mellan gammalt och nytt, ungdom och vuxen, kvinnor och män. Ett stilla sorl hörs från människorna mellan jammiga jazz-låtar som ljuder ur högtalarna. Det enda som skvallrar om att jag är i Sverige 2009 är tidningen på bordet. Om jag blundar befinner mig i 1960-tal i Paris eller Berlin.

tisdag 29 september 2009

Synd om soffliggarna men vi andra då?

Nu blev jag helt plötsligt mer politiskt medveten än normalt men jag kan inte låta bli.

Hur många med mig har inte tyckt att det här med PPM fonder och egna val var ett dåligt system redan från början?
Missuppfatta mig rätt, visst är jag pro för att jag ska välja mina fonder själv och därmed styra min ålderdomsskuta i säker hamn när det är dags men klarar jag av det ens med experthjälp? Jag har för många år sen insett att jag även om jag har någon hum om börsen och aktier sitter jag som ett dumt fån och fattar zip av vilka fonder jag ska välja.
Det finns ca 800 fonder att väja emellan.  Foto: SvD
Jag kan inte ens låtsas att jag vet vilka fonder som ligger rätt i vinden och ger mig guld och gröna skogar om 20-30år. Att sen aktivt välja varje år, gulp!
Var det med alldeles för mycket övertro på att hela svenska folket skulle ha börskurser som sitt största intresse man införde de egna valen?
När jag sedan ser program som Lyxfällan fattar jag att rätt många, törs jag säga merparten av svenska folket har noll koll på ens den närmaste framtiden, vad ska man då säga om ålderdomen, en horisont som inte finns? I detta läget att sitta och glo på börskurser är klar överkurs.

Jag läser i SvD att det är synd om den 2,4 milj soffliggare, dvs 1/3 av svenska folket som inte gjort några val och per automatik hamnat i SjundeAP-fonden och inte tjänat en enda krona på insatt kapital på 8 år tycker jag inte bara att PPM systemet som infördes för 8 år sen är dåligt system, det är ett helt orimligt system.
Ska folk få skylla sig själv? Nä det tycker jag inte!

Nåväl regeringen föreslår lite förändring i form av nya fonder till alla soffliggare, där man har chans att välja risk, förstår att det handlar om sk generationsfonder, ok bra men är det inte 8 år försent?
Borde man inte nu förenkla hela PPM systemet en gång för alla?

Hur det går för mina fina expertrådgivna och aktiva fondval?…törs inte ens tänka på det, fortsätter tillsvidare att vara soffliggare på mitt sätt och kollar på det en annan dag

måndag 28 september 2009

Oväntad middag...


Jag är inte den som brukar veckoplanera mina middagar och inköp och jag ska inte börja med det nu heller.
Jag brukar däremot säga att när man är två som är så förvirrade när det gäller vissa saker som jag och min sambo är det tur att man kan hålla fokus på andra saker, det är bara synd att vi har samma förvirrringsområden.

I dag hade vi bestämt att vi skulle rensa alla de där svamparna som vi plockade häromdagen samt koka i hop 14kg äppelmos bara så där innan middagen, vill man så kan man brukar min sambo säga.
Till middagen hade vi faktiskt redan innan frukost bestämt att vi skulle grilla älghamburgare a lá Klötzke från Nyhetsmorgonen.
Fantastiskt det skulle bli så gott, Lasse tog ut en portion älgfärs ur frysen och tillbehören inhandlas innan vi satte igång med allt stök i köket
När jag sedan mitt i koket och förvällnigen under kvällen lyfte upp den upptinade färsen, tyckte nog det var en snål påse för ens två hamburgare, såg jag att det inte alls innehöll färs.
Nä för det var två fina rådjursfiléer!

Livet är fullt av överraskningar, inget måndagsmys med inga hamburgare alltså, utan höstig måndagslyx med ädelt kött.
Lasse åkte således  snabbt ner till stan igen, systemet för ett gott vin och ingredienser för grillingen.

Resultatet!
Huvudrätt:
Grilladebaconlindad rådjursfilé med färska örter, råstekt potatis och svampröra

Dessert:
Som grädde på moset fanns himmelsk äppelpaj kvar sedan söndagsmiddagen.

Livet är rättvist!

söndag 27 september 2009

Ny konst..



Jag i en "Muchamålning" a la 2009



Idag kom Lasses son Johan på huxflux-middag. Efter middagen satt vi och lekte med datorerna. Johan visade hur man lätt morphar foton, vi höll på att skratta ihjäl oss. När han hade gått var jag tvungen att testa själv och kunde inte motstå frestelsen att använda dagens fototeknik och morpha mig själv tillbaka till förra seklets början.

När jag var liten var jag barnsligt förtjust i gamla romantiserade affischer från 1800-talets sista år.
Tjecken Alfonso Mucha var en känd affischkonstnär som målade många sådana affischer som jag hade på mina väggar på 70-talet.

Muchas konst utmärks av linjeeffekter som likt de hos Carl Larsson betonar bildens tvådimensionella natur. Mucha kombinerar dessa med den elegans och symmetri. Jämfört med många andra jugendkonstnärer är Muchas konst mondän, lättsam och vacker.                 Wikipedia

Jag tog några foton på mig själv bara för stilla nyfikenheten på hur Mucha möjligen hade framställt mig om han levt och jag hade fått ynnesten att få bli avbildad av honom.

Stilen var romantisk och sirlig, Jugend, Modernismen, Liberty Style eller Art Nouveau som jag hellre vill kalla den stilarten. Det var en relativt kort period och 1880-1910 ungefär och det var heller ingen enhetlig stil utan snarare ett stiluttryck men det kom fram massor med vackert konsthantverk, arkitektur, design och grafik som står sig än i dag.

I Paris hittar man fortfarande mycket Art Nouveau i arkitektur och konst som t.ex Metroskytar.


 

En "Muchamålning" från ett foto taget i går.

Höstgöra...


När hösten gör sig påmind känner i alla fall jag att jag vill boa in, laga goda höstmiddagar och ta tillvara på hösten bär och frukter.
Nu har turen kommit till äpplena, vi har varit på självplock på Åsby Säteri plockat äpplen för att göra mos på, vår favorit blev oljeäpplet.
Det är ett ömtåligt äpple, lika ömtåligt som Transparente Blance. Det kallas också för Sörmlandsäpple och Åkerö smultronäpple och Claestorps oljeäpple. Frukten är medelstor, bottenfärgen blekt gulgrön på solsidan blekröd täckfärg i strimmor eller prickar. Saftig och med god smak, faktiskt det godaste äpplet jag ätit. Andra sorter som vi föll för var Melon, ett vinteräpple sorten har gått under flera namn som Klockäpple, Långäpple och Citronäpple. Frukten är medelstor och valsformig. Grundfärg ljusgrön till gulvit med täckfärg i strimmor. Smaken söt med svag syra.


Här står jag och plockar Grågylling


Lasse plockar oljeäpplen. De måste plockas för hand eftersom de är så ömtåliga.



Del av äppelträdgården på Åsby Säteri



Äppelplockarstationen med ett stegar och äppelplockare.



Här väger vi in min kompott av äpplen

fredag 25 september 2009

Om skvallersvamp...



Dagens exkursion gav 13 liter gula kantareller och lite rödgul trumpetsvamp.
Det var en härlig och mild dag, inte för varmt inte för kallt lagom med sol så att man inte blev för varm av allt gående.
Även om marken var som var lite för torr, på vissa ställen knastrade det nästan i mossan så fanns det gott om svamp om än lite torra de med.
Vi såg rejält med blek taggsvamp som också är en god svamp men eftersom vi var ute efter att skörda hem de där gula så lät vi dem stå kvar i backen.

Jag har noga studerat teorier om skvallersvampar i svamp forum mm. I dag tänkte jag speciellt kika om jag kunde hitta skvallrande svampar och mja jag kom fram till att jag låter dessa teorier råda för dem som tror på dem.
Vissa säger nämligen att där det finns gullhorn finns det kantareller och andra säger att där det växer röd flugsvamp finns det stensopp. Jag tror i stället på den herren som sade att det kan mycket väl vara så att under vissa växtbetingelser trivs flera sorters svampar på samma plats och att de förekommer tillsammans rent slumpmässigt.
I våra svampmarker växer taggsvamp och gul kantarell ihop och resten av teorierna såg jag inte skymten av.


En präktig och stor gul kantarell, något torr dock


Ett gäng mindre men läckra och fräscha


De är inte så lätta att upptäcka i det gula lövtäcket, nu är bilden desstuom lite suddig.



Ett fint gäng rödgula trumpetsvampar, dem hittar man i fuktig gräsig eller mossig mark runt kärrkanter.


Några super fina rödgula trumpetsvampar, tyvärr råkade jag knäcka den största innan jag hann ta bilden.

Kalle Kantarell


Den gula kantarellen står fortfarande stolt och skinande i skogen!

Våga vägra vara inrutad!

Ibland funderar jag på varför och hur det kom sig att alla följer samma rutiner?
Ja ja det har med samhällets formation, sysselsättningen, ekonomin, vårt trygghetsbehov, konventionen och bla bla bla osv och vi alla är som dumma får utan att vi vet, så inrutade.

Vid klockan 17 i dag var vår jättelika ICA Kvantum till bristningsgränsen fylld med människor, det var trängsel som på en motortrafikled fast mindre avgaser.
Det är trevligt som tusan även med trängsel, det är som värsta vardagsmingelpartyt med personifierade extrapriser så att alla inte ska behöva trängas vid samma disk, ja utom vid delin som är knutpunkten/hjärtat i affären, man träffar grannar och bekanta och kallsnackar lite, där lagades det mat och man bjuds på kaffe och choklad. Det är trevligt, inget snack om den saken.
Det var förresten andra gången den här veckan som jag åt pizza-slice som promo för ett fiffigt pizza-kit.

Men varför måste det vara så att endast några få timmar under veckan är det rusning i affärerna? Alla kan ju inte ha samma tider på jobbet, alla är ju inte i arbete, vi har snart 11% arbetslöshet eller ens in arbetsför ålder, jag menar var är alla pensionärerna, de måste ju också handla? Äta och få må-bra-upplevelser kan man väl göra ändå utan att det måste göras i grupp.


I måndags gick jag igenom Hötorget och av att döma av rusningen där en måndagseftermiddag så drar jag slutsatsen att de flesta rusade någon annanstans än på detta torg.
Synd för det var en fantastisk eftermiddag och torgstånden var fullproppade med färska bär, frukter och grönsaker.

Alltså, vem kan motstå dessa höstens läckerheter? Allt till hyfsade priser, 99kr/kr för kantareller för den som inte har möjligt att plocka själv. Det borde ju vara en saga att få uppleva denna prakt utan trängsel.
Men här var det tomt på folk, men torghandlaren stod och skrek ut sina varor i alla fall. Det var nästan som en film.


Ett hav av rosor och ja ni ser 20st för 60kr, det är ju bara att gratulera sig själv med ett fång rosor i valfri nyans!

Om folk vågade släppa taget och vågade vägra vara så inrutade och busa till det lite, sluta lite tidigare en dag i veckan och gå och torghandla eller göra sina inköp i en tom butik i stillhet och tystnad innan barnen ska hämtas på dagis osv tror jag att många skulle vara gladare, friskare och må mycket bättre.
Det kostar så lite, bara lite vilja!

torsdag 24 september 2009

Nattknappen-en bra grej!


Jag fick ett mail från en av mina vänner, hon tipsade om Nattknappen i Stockholm en jourtelefon för otrygga nattvandrare, rätt och slätt en kompis-på-vägen när du är ute och går på på nätterna på ställen där du känner dig osäker.
Det jublar jag för!

Trygghetsskapande åtgärder är en brist i dagens våldsutsatta värld och detta är välkommet. Supersnyggt tänkt tycker jag och anammar detta bums, jag som inte gått hem från Stureplan de senaste 10 åren efter att ha blivit förföljd en gång. I och för sig kommer jag nog inte att gå hem fortsättningsvis heller utan tar en taxi även om chafförerna ofta snear ur när de märker hur kort bit det är.

Nu finns det  alltså ett telefonnummer man kan ringa om man är ute och går och vill ha sällskap i luren medan man går. Man ringer alltså inte om man blivit attackerad, då ringer man polisen direkt utan när man känner obehag och ingen kompis finns tillgänglig att ringa.
Fredagar och lördagar mellan 23.00 och 04.00 svarar volontärer i telefon hos polisen på nummmer 08–50 44 66 66. Invånare i hela Stockholms län är välkomna att ringa.

Vidarebefordra detta till alla kvinnor du känner och inte minst era barn, och knappa in numret i din mobil!

Nattknappen, polisens jourtelefon
Telnr. 08-50 44 66 66

onsdag 23 september 2009

En stilla Sandhamnshelg - not...


Grattis alla lyckliga som fick uppleva den undersköna sommarhelgen på Sandhamn den 19-20 september, grattis till mig själv alltså. Ovanpå de fina vädret 21-23 grader, såg på nyheterna att Stavsnäs mätte varmast i Sverige under lördagen, hade Via Mare sin årliga famijedag. En massa festligheter som vin och champagneprovningar, försäljning, provturer i luften och ribbåt på havet mm mm fanns på menyn.

Jag hörde ryktas att den var 930 föranmälda till evenemanget och hotellet var överbokat med 50 personer, Värsan fick stänga köket en timme för att klara av rusningen till middagen, pju!
Vilken tur att jag hade middag hemma.

Ja alla kan ju med lillfingret räkna ut att det inte blev någon stilla och lugn helg på ön denna helg (heller).
Men trevligt var det säkert ändå trots trängsel för alla var glada och nöjda i denna brittsommar värme.
Bryggorna utanför hotellet var smockfulla med feta yachter och för oss i seglarmetropolen ser det alltid lika komiskt ut. Det är som Sandhamn förvandlas till St Tropez för en helg, alla känner alla och champagnen korkas upp snabbare än kindpussarna hinner utdelas.



Trångt och fascinerande på bryggan!


Några kända profiler som drog ut allt vad helgen hade att erbjuda! Minst två av dessa herrar har numer även en skådespelarkarriär att skriva in i sina CVn.

..o ja dessa två också!

Ny från topp till tå i höst...

Tystnaden är total, jag vaknar upp och inser att flera dagar i denna vecka har förflutit medan jag varit i en annan värld. I en värld där inga datorer existerar, ja, jag har inte varit i norrland eller utomlands kanske på en rymdfärd, vad vet jag?
Nu känns i alla fall huvudet inte så tungt och sängen känns alltför varm och kvamlig. Jag längtar efter frisk luft, nya upplevelser och att bli en ny människa.
I höst ska jag göra om mig helt, det har jag lovat mig själv och jag börjar nu!

Jag var på NK härom veckan och där hade man just packat upp Odd Mollys hudvårdserie för lansering.
Oj vad duktigt tänkte jag av dem att bredda sitt varumärke, man måste ta för sig allt vad man orkar, alltid finns det de som går på varje liten fluga för att känna sig inne och lite lyxigare.
Ja, jag menar nu Odd Molly! Kom igen finns det någon i Sverige som inte har något från Odd Molly, tom jag har det även om jag stretat emot. Men finns det något så, ja faktiskt dyrt och dåligt som Odd Molly och var finns alla de som som egentligen passar i kläderna? Jag hittar i alla fall inte många! Jag har många gånger tänkt att varför tar på sig ett tält och ser ut som en gravid 50 åring och betalar dyrt för det? För plaggen är ju inte konstruerade med någon generell passform, sedan gör tyger som förstorar det hela ännu värre.
Oj nog om det, alla gör som de vill och jag ser framemot bättre och billigare mode i framtiden.

Nu som sagt dessa hudvårdsprodukter, representanten från hudvårdsföretaget för hon var inte från Odd Molly pratade sig varm med mig, jag var enda kunden och duktigt kund som jag är ställde jag alla rätta frågorna intresserat och köpte med mig produkter-inte!
Vaddå denna burk med body butter á 400kr och duschtvål till för 300kr? Mja...ok de är ekologiska och gjorda i Sverige, hurra för det och visst finns det de som betalar 400-500kr för YSL-krämer osv, moi meme har hänt, men någon måtta på mina tokerier måste jag ha.
Jag tror ju i min naiva oskuldfullhet att det finns oändligt bättre ekologiska produker än Odd Mollys nya body butter.
Men det är klart vill man ha denna lyxigt snygga förpackningen i sitt badrumsskåp för sitt egna tysta nöje så fine!

Nä jag är rätt petnoga numer, även om jag tycker mig ha råd med Odd Molly-serien så letar jag hellre någon annanstans.
Jag har har nu plockat i hop en hög med produkter som jag tror på mer och som kostar mindre än halva summan. När jag desstuom hittar dem på ICA blir jag själaglad! Att handla på ICA höjer kanske inte lyxfaktorn men när jag vet att jag köpt dessa produkter på dyra gatan för betydligt mer och nu kan handla dem för mycket mindre så räcker det för mig
Jag vill slå ett slag för denna helt underbara body butter som också är helt organisk, Body America, dock som namnet anger amerikansk. De är frukt- och bärblandningar som är så jättehypat just nu och som får en att sväva på moln av euforisk glädje i doftsensationer.
De finns i en hel del olika dofter och varianter, som jordgubb/vanilj, äpple/blåbär och mango, som body butter, duschtvålsskum och body scrub. De är såklart fria från parabener och petroliumprodukter som ekologiska produkter ska vara.
Dessa finns att handla på ICA och Coop för ca 140kr!

Här är mitt lilla spa-kit för hösten som ska göra en helt ny människa av mig, i alla fall på utsidan.
Dessa har jag  plockat i hop på ICA och Coop! På ICA Maxi i Eskilstuna firar man just nu 2 års jubileum och har extra bra priser.  Helt ekologiska masker från grekiska Apivita har varit min favorit sen min tid i Frankrike och det var kanske bara 4-5år sedan de kom till Sverige. Prova de stora engångspåsarna, de gör underverk, en engångspåse räcker minst 4ggr. Kostar nu 24kr för två påsar. Örtbad från Dresdner Essenz i olika kombinationer som eucalyptus/citrus, 15kr, det är betydligt billigare än Kerstin Florians örtbad. Massage och kropssoljor också från Dresdner Essenz 50kr.

I bakgrunden syns också Body Americas jordgubbs body scrub och äpple body butter.
Det här är inga skitprodukter, nej tvärtom det är kvalitetsprodukter till riktigt bra priser som dessutom är bra och skonsamma för kroppen.
Endast det bästa är gott nog för mig men för den skulle vill jag inte betala överpriser, det är mitt motto.

Ett annat tips som flera av mina väninnor redan har upptäckt, på Rusta kan man göra alla möjliga fynd! Jag köpte min favoritparfym jättebilligt där i vintras och det är inga kopior! Body America går att hitta där om man har tur för mindre än halva priset än på ICA, 60 kr vad sägs om det? Man måste dock kolla in deras annonsbilagor lite då och då för att göra fynd.

lördag 19 september 2009

Att måla hus


är ungefär lika kul som att se målarfärgen torka men någon måste ju göra det.

torsdag 17 september 2009

Danskurs...


Try JibJab Sendables® eCards today!

Just for fun...hahaha!

onsdag 16 september 2009

Ursprunglig föda...


Ibland har jag sådan längtan att vara så där ursprunglig, att släppa alla civilisationens framgångar och vår allt mer finmejslade livstil.
Förra veckan i norrland när vår käre vän hade skurit sig i fingret under älgslakten och var tvungen att åka till Malå för att få det sytt blev jag och Lasse strandsatta i slaktboden.
Jaktledaren Johannes bjöd generöst och varmhjärtat med oss på lunch hem till gården.
Vi bjöds på eftermiddagsfika med hembakade bullar och fantastiska mjuka kakor med chokladsmörkräm, som någon slags omvänd Drömtårta, sådant som man åt som barn och inte sett röken av sedan dess. Gårdens barnbarn gillade dem också för fatet tömdes snabbt.
Lunchen bestod av flatpalt med smör, stekt fläsk, mjölk och nykokt lingonsylt. Lingonen hade husmodern precis hämtat från frysen.
Att få sitta med värdfolket, gårdens söner dock utflyttade för karriärer på annan ort och deras små barn vid ett långbord som rymde fler än oss tio i ett bondkök långt i norrlands inland var så där befriande ursprungligt, precis så okonstlat och livsbejakande som livet ska vara.
Vi bestämde oss direkt att när vi åker hem ska vi stanna på Ica i Malå och köpa den där norska paltmixen med oss hem.
Sagt och gjort så i dag blir det ursprunglig föda på vårt sätt bestående av flatpalt, stekt fläsk och vår igår kokta lingonsylt!
För den som inte vet så är flatplat, palt som inte har något innehåll. Vid detta läget kanske det är på sin plats att säga att min paltdesign har lite kvar att önska till fulländning, de duger inte ens för plåtning!
Lasse sa just att de ser liksom lite annorlunda ut!

Läs om paltens historia av Paltzerian i Öjebyn nära Piteå. I denna artikel får du alla begrepp om fetpalt, flatpalt, västerbottenpalt, pitepalt, kams och de öländska kroppkakorna uredda. Som jag förstår det är det olika benämningar på samma sak och att vissa ingredieser är mer eller mindre.

När man väntar på något gott...


Det är så härligt att ha förväntningar och när de sedan överträffas så är det i alla fall för mig äkta glädje!
Härom dagen fick jag mitt doftande paket från Vivamondo. Redan postpaket gjorde mig glad, det var inslaget med sidenband och som en liten present. I paketet bland all frigolit låg sedan min parfymer inslagna i presentpapper. Hur glad blir man inte för det? Äntligen ett företag som fattar hur man säljer och levererar inte bara produkter utan även en underbar upplevelse. Lyxigt!
Rekommenderar dem varmt!



Att få plocka bär och frukt direkt ur trädgården en brittsommarmorgon. Luften är lite krispig och marken är lite våt och kall men solen smeker växthusväggen där björnbären mognar till min frukost.









I går kokade vi lingon och blåbärssylt i stora mängder. Det finns inget som slår hemkokt sylt.
Jag som är tokig i vanilj, läste häromdagen i någon tidning om en kvinna som kokade sin sylt med vanlijstång och förlorade en potentiell pojkvän som inte gillade det. Silly man säger jag!
Prova det, vanlijstång i koket alltså....det blir himelskt!







Amerikanska blåbärspannkakor gör jag när jag vill skämma bort mig och andra någon gång emellanåt.
Hittade detta recept i DN för 6 år sen som jag klippt ur och satte fast på kylskåpsdörren, idag hittade jag samma recept i DN igen, nu delar med mig av det här:







Portioner: 6-8 stycken
Tid 30 min
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 msk smält smör
1 dl blåbär
Lite lönnsirap till gör susen!

Svamp och sånt....

Välvuxen trattkantarell
Våra grannar kom hem med en hel hink trattisar i helgen så vi bestämde oss för att göra ett försök.
Det är mycket lättare att urskilja gula kantareller än trattkantareller.
Även om vi tyckte att växtbetingelserna för kantarell var de allra bästa fick vi gå både länge och väl innan vi hittade några men när vi väl hittade dem stod de som små soldater givakt i stora arméer. Även om det är plottrigt att plocka dem blev i alla fall jag glad när jag fick dem i synfältet.
Det som är så fint med trattkantarellerna är att de är så lätta att efterarbeta, rensar man dem i redan i skogen är det bara att lägga ut på tork, till skillnad mot de gula som tar tre gånger så lång tid vid efterarbete som vid plockning.
Jag är verkligen ingen svampexpert och jag plockar inte sorter som jag inte är säker på men några grova riktlinjer är bra känna till, inga förväxlingssvampar till kantarellen är giftiga. Svampar med bruna skivor ska man akta sig för, de är nästan alla mycket giftiga, allt som heter spindling aktar jag mig också för.
Jag har slutat att bära med mig svampbok ut i skogen, det är lättare att ta med en svamp hem och kolla upp i http://www.svampguiden.com/. Där finns även ett jättebra forum att ställa frågor och ladda upp bilder i som jag varmt rekommenderar. Många svampkunniga människor deltar i det och är frikostiga med förklaringar.
Att hitta marker som är lämplig för att ge sig ut i att leta är marigare, men har man som jag en Lasse som ständigt är ute och kan skog så har man en gräddfil.
Hursom, kantarell hittar man i gräsiga glesa björkdungar, skogstigar och vägar och stenblock övervuxen med mossa och i mossiga skogssluttningar. I rena tallskogar hittar man dem sällan.

 
Trattkantarellerna är välkamouflerade i vår skog.
En hög trattisar som Lasse plockade
En stor KarJohan stod i ensam majestät i mossan. Förmodligen anfrätt så den fick stå kvar.
Likaså denna stolta fjällskivling om än lite solkig. Även den fick stå kvar i backen.
Denna manshöga myrstack var det största jag någonsin har sett, på vägarna som var rena rama 10 filiga motorvägar var det rusning. Mycket imponerande!
Undrar hur många myror som bor i detta samhälle, 1 miljard?
Related Posts with Thumbnails