söndag 21 februari 2010

Oväntat besök...

Ståtlig tiotaggare på besök på söndagmorgon i Oldaren.

När vi vaknar i dag väntar oss en magnifik syn av sällan skådat slag. Vi har inte bara en älg utan fyra älgar vid vårt utomhusfrukostbord, två tjurar och en ko och kalv.
Frukostbordet är främst avsett för rådjuren som har det oerhört svårt denna vinter men det verkar inte bättre än att även älgarna känner av den bistra vintern och tillgången till föda är svårare.
I fallet med älgarna är det nog mera så att de inte kan hitta annat än tallskott och kvistar men med rådjuren som är örtätare har denna vinter blvit ren svält, snötäcket är så djupt att de inte ens hittar blåbärs och lingonriset.
Hela skaran, två älgtjurar, en ko och en kalv vid rådjurautomaten denna morgon

I går var vi lite undrande vart allt havre som vi fyllde på tog vägen, det var totalt renrakat  tom enslilaget, det som rådjuren hittills ratat var borta, idag fick vi alltså svaret, två fina älgtjurar och en ko och kalv hade varit och mumsat i sig allt. Vi fyllde på och samma sak hände i alltså i morse här har vi svaret.
Älgarna såg ut att vara i god fysik, till skillnad mot rådjuren som börjar se magra med anfrätta pälsar.

Fyrtaggaren lystar, sedan jagar de båda tjurarna i väg några nyfikna och envisa koltrastar.

Lasse tycker det blir lite bekymmersamt att älgarna äter upp allt havre då vi laddar på med ca 10 kg havre i veckan och en älg äter ca 60 kg per individ och dag.
Tiotaggaren och kon!


De två tjurarna!

Det så här älgarna gör för att komma åt maten snabbare, de lyfter på locket med hornen och stoppar den långa mulen.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails