onsdag 16 december 2009

Nytta och mycket nöje...


Våtmark i Racknäs

En av mina bästa killkompisar är en väldigt duktig entreprenör, han har alltid huvudet fullt med smarta idéer, häromdagen pratade vi om hur svenska företag kan ta större del av klimatansvaret samtidigt bli mer attraktiva för sina och kunder och öka sin marknadsplats.


Jag håller ögonen öppna för goda svenska initiativ och sett har sett några steg i den riktningen men de är ännu få som tar mer ansvar än för sin egen produktion t.ex elbolagen och GodEl.
Jag har nu fått upp ögonen för företaget som tar ansvar förhoppningsvis inte bara för att vara klimatsmart i sin egen process och produktionskedja utan även ett mer övergripande ansvar över vårt gemensamma klimat och det är inte svenskt men ändå...

Nu kan man äntligen vara klimatsmart på ett konkret sätt och njuta det bästa till fullo utan dåligt samvete nämligen vårt älskade vin.
Köper man det australiensiska Banrock Station ger man samtidigt ett bidrag till det aktuella landets våtmarksprojekt

Jag läser i tidningen att Sveriges våtmarker lider och har drastiskt minskat med följd att flera växt- och djurarter är utrotningshotade.
Tillsammans med Svenska våtmarksfonden har vinhuset lyckats återskapa 270 hektar.

Sveriges markyta bestod till 1/5 av våtmarker, ca 9 Milj ha och av det har ca 25% försvunnit genom uppodling och utdikning. Våtmarkerna fungerar som reningsverk för vårt vatten och det är inte så svårt att förstå hur viktiga de är för växt- och djurarterna.

Svenska våtmarksfonden förresten skapades som ett initiativ från Svenska jägarförbundet, något att fundera på för dem som skäller på Sveriges jägare. Tur att någon tänker på vår natur om vi själva inte orkar göra något.

I Australien är uttorkningsproblemen ofantligt mycket större och svårare än våra, jag såg också häromdagen ett program om hur hela fårfarmar måste läggas och djuren slaktas eller flyttas ned pga. bristen på vatten och regn. Det gör ont i hjärtat att se sådant.
Därav också det ursprungliga initiativet av vinhuset Banrock Station och vad jag förstår har de lyckats väldigt väl.

Så gott folk gör en god gärning för klimatet och köp Banrock Station (deras tagline: help us help the earth) i julklapp till dina kära för det vore dumt att bara dricka upp allt själv.
En flaska chardonnay kostar 69kr på systemet och en box 199kr, det röda vinet finns på beställningssortimentet.
God jul och skål!

P.S
Jag kommer att tänka på en Cardigans låt som Banrock Station skulle kunna använda i någon kampanj.

So I need some fine wine, and you, you need to be nicer

For the good times and the bad times
That we'll have

Skellefteåälv vid Racknäs

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails