måndag 26 januari 2009

Soffmåndag...

Nu börjar jag känna igen själv igen, tung i huvudet och den där gråbleka nyansen i ansiktet går inte att ta miste på. Stockholmsvädret är sig också likt igen småregn och några plusgrader,
Det är så typiskt i den senare delen av januari precis innan februari ljuset börjar luckra upp det kompakta vintermörkret och man sakta börjar hoppas på de där gnistrande vinterdagarna i februari när solen är så stark att man måste ha solglasögon. Många säger att februari är den värsta månaden men det tycker inte jag. För det första är månaden så kort och sen har dagarna hunnit bli så pass långa att man orkar hålla energin uppe längre än till 15.00 och slipper de där tomma timmarna innan det är dags att bänka sig i TV soffan som startar med nyheterna. Nyheter som man visserligen hört redan x-antal gånger under dagen. Det är lustigt att man ändå tvångsmässigt tittar på samma nyheter som redan lästes upp under morgonen och sedan upprepades i radion varje timme under dagen, nyheter som man också läst i SvD. Det kan ju ha hänt något nytt, man vet aldrig.

Detta gjorde vi idag, bänkade oss för en trevlig stund framför TVn. Dagens stora nyheter var om Hamas som utropat sig till vinnare i Gaza. Hamas kallar sig för fågel Fenix som reser sig ur askan, men i verkligheten vågar de inte ens titta ut utan håller sig gömda. Människorättsorganisationer i både Palestina och Israel, samt Amnesty och HRW har jobbat hårt att ta fram bevis på krigsförbrytelser och kräver att en prövning av Gazakriget görs i en internationell domstol. Kritiken riktas mot både Hamas och Israel. Men det är högst osannolikt att detta kommer att ske pga vetomakten i FN:s säkerhetsråd och att Israel inte är med i Internationella Brottsmåldomstolen. Så de Israeliska ledare som gjort sig skyldiga till att de civila som tagit skydd i FN:s skolor dödades, när sjukhus bombades och när barn smälte till döds av vit fosfor kommer att gå fria. Likaså de Hamas ledare som lät sätta upp militära uppställningar bland sin civilbefolkning och sen låtit dem bli beskjutna och dödas utan att blinka. Det är ohyggligt!

Den andra nyheten om hur puckade människor är stod en svensk ung kvinnlig konstnär i Stockholm för. Hon lät sig forslas av polisen in till psykakuten på St Göran under förespeglingar om att hon ville ta livet av sig. På psykakuten spottade och bet hon personalen samt skrämde de andra patienterna för att till sist bli neddrogade och somna. Dagen efter när hon vaknat ur medicineringen förklarade hon att detta var ett konstnärligt projekt!? VA???

För att hon ska få utöva sitt konstnärskap betalar vi andra våra surt förvärvade slantar i skatt. Chefen för psykakuten frågade i sin förtvivlan hur man har mage att utnyttja den redan hårt ansträngda vårdbudgeten med att ta upp resurser och utsätta personal. Det kan jag ju bara tyda på att man verkligen är hjärndöd! Bra sagt! Var går gränsen mellan konst och galenskap frågar jag rakt ut?Jag har bara att säga, hänsynslöst och oförskämt! Hon borde tvångsintas på riktigt.

Det blev en soffmåndag då jag tappade hoppet för mänskligheten … önskar mig nu en bättre sofftisdag och går och lägger mig!

Familjen i TV soffan!

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails