söndag 7 december 2008

Skärgårdsjulmarknad....


Julmarknaden på Sandhamn är inte världens största, ja kanske tom världens minsta men icke desto mindre kanske världens bästa.
Det säger jag för om man för en liten pyttestund ställer sig på trappan till Westerbergs Livs och betraktar den lilla raden av marknadsstånd slås man med häpnad över den kreativtet, kvalitet, värme och glädje som fullkomligt strålar här.

Tänker på hur mycket tid de deltagande har lagt ner på att producera sina saker, all planering, byggnation och dekoration av marknadsstånden för att få det att bli så varmt inbjudande. Dessutom är det nästan samma personer som planerat och byggt det hela som sen i den råkalla decemberdagen bemannar sina stånd. Som jag har förstått, har Jocke i Hemslöjden bidragat till mycket av utvecklingen av Sandhamns lilla marknad som genomfördes för 4de gången.

Det tar ungefär 1 min att vandra igenom marknaden eller 3 timmar om man stannar och chitchatar i varje stånd som jag gjorde.
På de 10-15 borden säljs inga fabriksgjorda prylar, nej allt är handplockat och handmade och av ypperta kvalitet, till helt humana priser. Priser som de flesta har råd med.
För att nämna Mas fantastiska ikoner, handgjorda julkort men tryck från 1700-talet, Lilians pappas mjuka fårskin, Peters handstöpta stearinljus, Barbros troligt snygga julkransar som hon stod och band på plats.
Värdshuset och hotellet hade detta året plockat godbitar ur deras utmärkta kockars samlingar. Vad sägs om blåbärssenap eller marmelad med fikon, mörk rom och valhorna choklad? Måste även ge eloge till Evas lingonmarmelad med gin. Den provade vi med stilton och pepparkakor! Vilken höjdare!
Dyrkarbaren genomgår sedan förra året en förvandling denna helga till Kaffestuga med glögg, hembakat o egen DJ: Uffe! Tänk att få gå in och värma sig till musik. Hej tomtegubbar blandad med Nationalteatern...Livet är en (jul)fest! Fullkomligt oslagbart!
Tack till Jeanette på DB som lånar ut lokalen.
Med detta sätts pricken över I:et för denna lilla julmarknad!
Att bara glida runt, dricka glögg och äta lunch på värsan, kan man annat än trivas?
Trots duggregn hela dagen.


Hoppas så att Sandhamns eldsjälar fortsätter att brinna.

P.S
Yr av glögg blev jag med pälsmössa!



Ma vid sitt "julbord"!



En av Barbro Svenssons vackra kransar.

Micke Wedberg fixar släden på bryggan. Min moppe i förgrunden.

Locals=urinnevånare!
Här Bröderna Brothers Matte Sjöblom och Stene Bergendahl
Göran Blomkvist tar sig en äppeljuicenubbe?


Dj Uffe Larsson spisar i kaffestugan!

1 kommentar:

  1. Tack för de fina orden, Päivi, om vår julmarknad. Inte är den så stor men det är kvalitet på den. Det fick jag höra från några besökande igår.

    Vad det gäller lingonmarmeladen så kommer den att finnas nästa år. Jag sålde slut på all marmelad. Det är bara att hoppas på att det blir gott om lingon nästa höst.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails