Den bistra midvinterndagen 6 december är det alltså finnarnas tur att tuta i hornen för dem som kämpat och dem som fallit i kampen för att uppnå och bevara självständigheten.
Hur gick det till?
Storfurstendömet Finland gillade inte förryskningen från Sovjetunionen därför lade Pehr Evind Svinhufuvds regering den sk självständighetssenaten fram ett förslag till rikstaden om ny regeringsform den 4 dec 1917. Den 6 dec röstades de borgeligas förslag igenom med 100-88 och Finland förklarades som en suverän repulik.
Hur firas självständighetsdagen?
Hittade ett citat mellan två av Tarjas kollegor som hon skickade till mig förra året som jag sparat på
Citerar en finsk advokat som igår svarade på frågan från en svensk kollega
-Hur firar ni er självständighetsdag? Som Norrmännen?
Tyst en lång stund...Jaaah, int' är de nån karneval int'....och tyst igen.
Näe skulle inte tro det va. Firandet går mycket vördnadsfullt till med flagghissning, kransläggning på hjältegravarna och gudtjänster!
För den som är intresserad av historia har jag hittat en text av en farbror rektor som jag saxat godbitar ur.
Finlands historia i korthet!
Trycket från starkare grannländer är ett återkommande drag i Finlands skeden.
I början av tusentalet blev landet ett gränsland mellan öst och väst. Redan de förhistoriska fynden visar att det fanns en samexistens mellan föremål från väst och öst.
Det svenska väldet i Finland varade 700 år men upphörde till slut år 1809, då Sverige genom freden i Fredrikshamn tvingades avträda hela Finland till Ryssland. Finland uppnådde emellertid en autonom ställning, något som förde utvecklingen framåt. Statsföreningen med Sverige inverkade i hög grad på de finska förhållandena, fastän mycket av den egna kulturen bevarades
Den autonoma förbindelsen till Ryssland under 1800-talet igen gjorde det möjligt för finskhetsrörelsen och den egna handlingskraften att växa. Självständighet år 1917 fick sitt elddop ett par decennier senare, då landets försvarskapacitet sattes på prov under andra världskriget. Stormakternas press under andra världskriget var en stor kraftansträngning för Finland. Sovjetunionen gick till anfall mot Finland 1939. Finland klarade vinterkriget, men kriget var dock inte över ens efter fredsslutet, utan först fortsättningskriget åren 1941-1944 avgjorde Finlands framtid: landet undgick ockupation.
Det kalla krigets period efter kriget krävde att förtroliga relationer byggdes upp med Sovjetunionen. Sovjetunionens pressade Finland ytterligare men Paasikivis och Kekkonens modiga handlande gav Finland spelrum. Den ledande tanken i Finlands utrikespolitik var att försäkra Sovjetunionen om att dess säkerhet inte hotades på finskt håll. Ryssarna fick å andra sidan stort inflytande i Finland.
För ekonomin innebar tiden efter kriget en positiv utveckling, fastän landet tyngdes av många av krigets följder. Bostäder anskaffades åt befolkningen först på glesbygden, men redan i slutet av 1960-talet emigrerade glesbygdens småbrukare i stora skaror till Sverige i jakt på en högre levnadsstandard.
Sovjetunionens sönderfall på 1990-talet medförde en drastisk förändring i Finlands ställning. Först ställdes landet inför en rekorddjup ekonomisk recession. Sveriges strävan att ansluta sig till EU ledde även Finland in på samma diskussionsteman. Medlemskapet i EU år 1995 innebar också att utrikespolitiken riktades mot väst. Ekonomin fick samtidigt en kraftig puff framåt och gjorde Finland till ett Nokia-drivet toppland när det gäller informationstekniken.
Saxat ur text av: Rektor Olli Lehtonen
Fotnot: Nu fattar ni vad finsk sisu innebär va?
´Allå ´Allå
SvaraRaderaNäe int vare nå extra på Viking Lines kryssnig denna dag!
Sägas skall att man va rättså fjärrstyrd så det kanske fanns tecken på att det var Finlads Nationaldag som passerade obemärkt förbi.
// Bra Kille