tisdag 9 december 2008

O helga natt...

Härom dagen, alldeles i slutet av helgen fick vi tappra få en alldeles egen speciell upplevelse.
Tänk er i skymmning, klockan närmar sig tre på eftermiddagen och vi går uppför gången till det lilla kapellet i Sandhamn. Allt är stilla och vackert, Bibbi och förmodar även Rosmarie har tänt marschaller hela vägen upp. Det är enormt inbjudande och vi känner verkligen att adventstiden är ljusets och godhetenstid, då vi låter udda vara jämt och kramar om våra fiender. Godheten bokstavligen strålar ur och emot oss!

Inne i kapellt sitter de som övervunnit vintertröttheten kanske inte med några som helst förväntningar utom att njuta till lite julmusik. Endast levande ljus i takkronor och lampetter, ja granarna var förstås elektrifierade. Kanske bäst så?

Jul jul strålande jul spelar den lilla stråkensembeln först. Sedan reser sig den mest fantastiska unga sångerska jag hört i detta lilla skärgårdskapell, Sofia Flodin! Klädd i lång djupt röd frasande sidenklänning, alt operasångerska utbildad vid Royal Academy of Music i London får hon oss att bli hänforda.

En sådan röst som från förr i tiden, vi sitter tysta utan att ens förmå oss att klappa, vilket vi kom på allra sist. Vi är absolut helt lyriska.
Styrkan i Sofias röst fullkomligt blåser håret på oss och får pälsen att resa sig. Tom 2åriga dottern till paret Runer ropar mera när hon slutar.
När Sofia sedan sjunger O helga natt, rycks de sista hårrötterna ur skalparna på oss medan tårarna rinner nedför våra kinder.

Vilken magnifik avslutning på helgen! Jag kommer aldrig att glömma denna konsert och den helande kraft som fanns i kapellt denna kulna andra advent.

Synd att inte fler fick uppleva stämmningen, stråkensemblen och Sofias sång.
Stunder som denna är som ni vet färskvara men de går att återskapa bara viljan och godheten hålls vid liv.

En strof ur O helga natt som jag tycker passar just för att beskriva adventstiden...

Uti en slav du ser en älskad broder,
och se, din ovän blir dig kär




Sandhamns kapell 2:a advent

Känn stämningen i kapellet!

Sofia Flodin och Compact Music

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails