onsdag 3 mars 2010

Stödutfodra viltet!

Fin bock som traskar vår gångstig upp till matningsstället.

Jag har tagit upp det förr men det tål att tjatas igen, rådjuren och annat småvilt behöver hjälp!
När jag pratar med folk om att vi inte bara stödutfodrar rådjuren utan troligen ger dem den enda födan de får just nu brukar folk titta lite oförstående.
En del tycker inte att man ska mata djuren, speciellt inte rådjuren, skadedjuren som äter upp trädgårdarna för vanliga hederliga villaägare, en del har inte ens tänkt tanken på att rådjuren behöver matas under vintern. Jag förebrår ingen men med sådana vintrar som den här och om det kommer flera i rad kan det tom vara risk att vissa arter som rådjur slås ut och vi får problem med både varg och lodjur samtidigt och då kan det vara klokt att genmene man och inte bara jägarna har börjat tänka på den ekologiska jämvikten i tid.

Vi har varje dag fullt med rådjur här, oftast samma, som mest 9 stycken samtidigt. En ensam bockkilling som kommer när de andra djuren har ätit färdigt. Jag vill inte ens tänka var hans mor geten är. Det verkar som inte får vara med de stora djuren, man kan bara hoppas att den klarar sig över vintern.

Rådjur äter 1,5–2 kilo färskvikt under ett dygn.
Under sommaren äter rådjuren blåbär, lingon, mjölkört och olika svampar och den viktig­aste födan olika örter. Den viktigaste födan under vintern är bärris, ljung, granris och lövkvistar.
Men nu har det varit bister vinter sedan december och när snön ligger djup så kommer rådjuren inte åt den föda som finns under snötäcket.

Utfodringsplats i skogen

 Uppskattningvis  finns det omkring 400 000 rådjur i Sverige och 30-40% av dessa riskerar att slås ut denna vinter, av köld och rovdjur som räv, lodjur och varg. En räv kan ta ca 10 rådjur på ett år och när det ligger skare på snön tar sig räven lätt fram medan rådjuret som sjunker igen inte kan fly.
Jägarna i Sverige är de som främst matar viltet under vintern, vilt och naturvård är halva jobbet med att vara licensierad jägare och denna vinter har många jägare jobbat hårt med att rädda rådjurstammen.
På 1700-talet så var rådjuret på väg att utrotas i Sverige, men tack vare insatser i Skåne på 1850-talet så räddades stammen och nu finns rådjuren åter spridda över nästan hela landet.

Rådjurslega!
Rådjuren vilar ofta kring utfodringställena för att spara energi. Tyvärr lär sig rovdjuren också snart att rådjuren ligger vid utfodringställena.

Även fåglarna behöver hjälp under sådana här vintrar. Fåglar som håller sig på marknivå och söker mat som tjäder och orre blir lätt offer rovdjur under stränga vintrar.

Jägareförbundet säger Viktigare än någonsin att hjälpa viltet och ger tips:
 8 tips på hur du kan hjälpa viltet finna föda:
  1. Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.  
  2. Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.  
  3. Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.  
  4. Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.  
  5. Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.  
  6. Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.  
  7. Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja!  
  8. Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.
Lämpligt foder kan du antingen köpa av en lokal lantbrukare, eller till exempel på Granngården.
Alla i jaktlaget hjälps åt att skaffa stödfoder och med matningen, som i år har varit extra resurskrävande både i tid och pengar.
Vi matar "våra" rådjur med klöverensilage, havrekross, grönsaker och bröd från bageri och nu också tulpanlökar som en av jägarna har fått från ett växthus i närheten.


Här hjälps bonden och Lasse åt att byta havresäck för foderuttag i bondens sädförråd.


0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails