måndag 19 oktober 2009

Världens mest försynta middag...



Så oanselig och nästan blyg att man sällan kommer i håg den, inte att man glömmer den för det gör man aldrig utan att laga den. Det blir alldeles för sällan tyvärr, men nu är det säsong så det är bara att dyka in och rycka en nätpåse ur första bästa fiskdisk. Vi hade sådan tur att vi fick tag på riktigt stora och fina i den manuella disken på Hemköp vid Eskilshemplan, som dessutom hade stängt men en urschysst kille räddade vår kväll när han gick och hämtade.

En rykande het panna med vinkokta blåmusslor, moules marinières. Att bara smaka på rättens namn moules marinières får mina känslor i svall.
Moules marinières en klassisk fransk/belgisk rätt ja kanske rent av en nationalrätt, husmanskost i Frankrike som köttbullar och potatismos är i Sverige.


Älskade moules marinières

Att laga denna så försynta rätt men ack så läckra och lyxiga festrätt är lättare och snabbare gjort än att rosta en brödskiva.
Den tar ingen tid alls att förbereda, löken hackas numera supersnabbt medelst favoriten Alligator och vinet, vattnet och persiljan i med det bara och sist åker sedan musslorna i, koka 5 min och ja hur svårt kan det vara?
Det är verkligen fast-food på hög nivå om någon frågar mig? GI är det också om det inte vore för brödet då.
Sen är det bara att äta med fingrarna! Man tar ur den första musslan och använder sedan skalet ur den första som kniptång att fånga upp de resterande. Voila, bon appetit!

Vi äter våra musslor med bröd men i Belgien ursprungligen och Frankrike kommer den allt som oftast som moules et frites, ja alltså med pommes frites och majonäs.
Den serveras överallt, på vilket simpelt brasserie som helst och i helgen även i vårt hem.

Till de vinkokta musslorna severas vitt aromatiskt vin, en Sauvignon Blanc går bra.
Vill man lyxa till det så är en smörig Chablis aldrig fel, vi däremot föredrog en champagne till våra musslor och se det gick alldeles utmärkt det med.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails