lördag 10 oktober 2009

Höstlig vandring i gotländska trädgårdar...


Ingrid Marie
Det låg ett vitt skirt täcke av rimfrost på gräsmattan tidigt i morse när jag drog upp min rullgardin i rummet i söder, solen sken lite blygt som om den bad om ursäkt för att den inte orkat värma upp marken för dagen ännu.
Vilken tur att vi har hunnit med det mesta av alla planteringar som ska göras innan vintern, tänkte jag. Under veckan har det blåst och stormat och regnat om vartannat och där emellan har solen värmt sommarvarmt.


Porten till kyrkänget från kyrkans äppelträdgård

Denna dag blåser det i byar men vi märker det knappt när vi vandrar genom kyrkogården, tittar till husets förre ägare som ligger där under en fin sten, in i kyrkans äppelträdgård och provsmakar alla sorterna, in bland hasselbuskarna i kyrkänget, äter några strö salmbär för att sedan tränga igenom snårskogen till vikinga alternativt stenåldersbosättningen sedan avslutar vi vandringen i Pias äppelträdgård.


Kyrkan ligger granne med Pias trädgård, det är bara en smal väg emellan.

I Pias trädgård dignar det av äpplen och päron, björnbär och ännu några hallon som mognar i buskarna, när jag plockar dem går de sönder i mina fingrar och gör dem alldeles rödkladdiga men vad gör det, de smakar himmelskt och så mycket och så äkta.

Ingrid Marie
Höst och vinteräpplet Ingrid Marie är ett av de godaste syrliga svenska äpplena man kan tänka sig, fast det är förstås helt danskt. Det ätes som bäst i novemeber och är superbt till julbordet, så det är bara att packa i tidningspapper och lådor och sen bums ner i källaren.
Ingrid Marie är också mamma till Aroma som är ett annat favoritäpple.
Lyllos Pia!





Pias trädgård från öster med björnbär i förgrunden, i mitten Ingrid Maire, bredvid till vänster ett päronträd som jag inte vet namnet på men det är en sen sort, till höger ett stort gråpäronträd, bakom det ett valnötsträd.
Dessa är bara några av alla fruktträd som finns i denna trädgård.

Pia bakom sitt vagnslider, vi har plockat i hop en härlig bukett somriga blommor, kanske den sista för säsongen så här långt in på hösten.

Det sista buketten!
Foto: Pia Ehrenpreis

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails