fredag 3 juli 2009

I mål på Gotland Runt!

Renault först i mål!

I dag strax innan kl 11 förmiddag sköts det första målskottet för en av världens största havskappseglingar Gotland Runt från Skanskobben, mitt i min sena frukost. Renault i GR Classic med Peder Wallenberg 74, som skeppare, var först i mål, se ovan.
Jag har bästa läktarläge som bor precis mittemot Skanskobben, jag kan sitta på min altan och se båtarna komma in en efter en.
Det måste vara en hisnande känsla för skepparen och besättningen att se KSSS klubbåt stå med hela entouraget av följebåtar och ta emot strax utanför Kniphalsen och sen bli ledsagad in under jubel och hurrarop. Även om det regnade som värst just när var det ett härligt skådespel.

Den 1 juli gick starten i Gotland Runt 2009 i Sandhamn. Tävlingen pågår i ca två dygn, då seglarna får tampas med utmaningen av skiftande vindar och många konkurrenter. Målgång i Sandhamn.
Tävlingen är uppdelad i åtta olika klasser, som seglar fem olika banor. Den längsta - över 500 sjömil - seglas av 60 fots trimaraner, den kortaste (som inte rundar Gotland) är för klassiska båtar.
Totalsegern utses i klassen ORC International. För de mindre erfarna och familjeseglarna finns klassen LYS

I år har det varit väldigt vindfattigt och många har tröttnat och brutit även om Calle Pihl fd ordf i KSSS havkappsegling som själv seglat GR 40 gånger svarar på frågan på KSSS/EGR sidan: Är det här ett ovaligt vindfattigt Gotland Runt?”Det brukar ju faktiskt vara lite eller lagom vind under den här tävlingen, det är därför den är så populär

Första natten hade de flesta inte hunnit fram till rundningsmärket i Nynäshamn.
Här några rapporter från KSSS/EGR officiella sida om läget då:
Nattens seglingar har fortsatt med lätta vindar och det har tagit ett bra tag för seglarna att ta sig fram till första rundningsmärket Nynäshamns Angöring där de rapporterat.
Kommentarer från första natten pendlar mellan hopp och förtvivlan om man verkligen kommer att hinna i mål inom rimlig tid:

Panache, LYS C: ”Att vi vuxna män inte kan lära oss. Istället för att ligga hemma i en torr varm säng väljer vi att obekvämt och stillasittandes guppa omkring strax öster om Nynäshamn. Ring seglarhotellet och avboka platsen på regattamiddagen. Fråga vad de har för pris på årets julbord och när det börjar, vi kanske hinner dit.”

ORC INT C: ”Vid 23:39 ligger vi 11 M från Nynäs, bredvid Datacom och gänget. Blåser inget och vi gör 0.7 knop. Finns det någon maxtid?”

Om man aldrig varit på plats ute vid starten vid Revengen så har jag hittat en bra video från årets start. För åskadare brukar det ofta vara en vågig historia i orolig sjö. Man ser egentligen inte så mycket för man får aldrig komma tillräckligt nära, det går knappt att ta bra bilder, sen blir jag alltid grymt sjösjuk av allt guppande. Men det är ju klart att själva känslan av att ha varit där som måste upplevas. Med den här filmen får man in också känslan samt att de har filmat väldigt nära, man ser tumulten, stressen, trängseln, tjuvstarter, hur båtar får vända och sen startskottet. Man tar in hela startkänslan ända in i märgen, riktigt riktigt bra!

P.S Nåväl, segling i all ära jag tror dock att de flesta som är här och inte seglar tjusas av Gotland Runt för alla jippon och festandet runt om kring det. Talar av egen erfarenhet, jag kan inget om segling men bor man här så är det till slut oundvikligt att man drars in i det.



http://www.youtube.com/watch?v=SbYjKdpl0iw

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails