torsdag 22 juli 2010

Mot maskar och kvinnobesvär!




Dessa bilder tog jag häromdagen någonstans vid Indalsälven innan Sollefteå. Idag googlar jag efter information om spolmaskar och snubbar över detta på Alternativmedcin!

Denna kraftiga växt med sin styva stjälk, sina ormbunkslika blad och guldgula, knapptormiga blomkorgar påträffas på vägrenar, åstränder och avfallsplatser; det förekommer också att man odlar den som krydd- eller prydnadsväxt.


Renfanan omtalas redan av Hildegard av Bingen  (berömd abedissa på 1100-talet) som en helig växt och som krydda. Redan i slutet av medeltiden använde man renfana mot mask och mot kvinnosjukdomar. Växten samlades in vid blomningen, bands ihop till buketter och torkades. Renfanebukettema hängdes upp i taken i boningsrummen för att driva bort myggor och flugor, de lades in i klädkammare och skåp för att hålla malen borta, de stoppades in under madrasserna och lades i hundens vrå som skydd mot loppor och löss. I köket användes de som krydda, t.ex. i omeletter och puddingar

I dag dricks ett te berett av renfana mot tarmparasiterna springmask och spolmask; dessutom verkar det befordrande på matsmältningen och menstruationsbefrämjande. Munvatten av renfana uppges lindra svår tandvärk.


Medicinsk verkan: Maskdödande. Menstruationsbefrämjande, matsmältningsbefordrande, ökar blodtillförseln till bäckenorganen. Thujon i hög dos ger svindel, kramper, kolik, t.o.m. dödlig förgiftning.

Användning: Mot spring- och spolmask
OBS! Bör p.g.a. abortiv verkan ej ges till gravida Används med försiktighet

Det är alltså bara att ge sig ut i dikena igen och plocka hem en bukett, renfanan verkar man kunna använda mot det mesta verkar ju vara ungefär lika bra som Vitaepro med krillolja som hamras ut i media tusen gånger om dagen.

Spolmaskarna, nu när Esther inte lägger sina kluttar inomhus har jag inte haft någon vidare koll på hennes görande till i dag.
Tror dock det får bli en tur till apoteket för ett paket Axilur för henne och Wilma som åker på samma giv.
Det är så när man har valpar som äter allt skräp de kan komma åt.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails