måndag 18 januari 2010

Våra nya husdjur



De kommer på besök våra husdjur, flera gånger om dagen faktiskt!
Häromdagen gjorde vi slag i saken och monterade upp en foderautomat för rådjuren på bakgården. Innan har vi haft havre i en skottkärra. Det har fungerat okej men när det snöar blir havret inte så rolig.



Det gör lite ont att vi inte har satt upp foderautomaten tidigare, för den senaste månaden med all snö och de hårda köldgraderna har tärt hårt på djuren som har svårt att hitta föda under snön.
Många djur självdör när det är så här hårt, vi ser i bland djur som är rätt dåliga i pälsen och då vet man att de inte mår bra.
Det är även tufft att se en ensam killing utan sin mor, sedan tar vargarna, lodjuren och rävarna i våra trakter dem i stora mängder så vi får se hur bestånden klarar denna hårda vinter.

För januari har Jägarförbundet utlyst hundstopp i jakten i alla fall i Stockholms län och Sörmlands län, för att djuren inte skall behöva förbruka energi i onödan för all energi går åt till att bara hålla sig levande.
Snart är januari även slut och därmed jakten för denna säsong.

Det kan kännas lite avigt att jägare matar djuren för att sen skjuta ner dem, men det är inte så ologiskt som det verkar, det kallas för viltvård.
Bestånden av olika arter behöver hela tiden underhållas och förnyas för att man ska ha friska djur i naturen och hålla koll på t.ex rovdjursbeståndet och det innebär en hjälp med mat när det är svårt för djuren att hitta mat och sedan tabort äldre djur när det är läge för det dvs inte under reproduktionstiden, det är ett kretslopp och det är naturligt att det är jägare som gör det och inte miljöaktivister.
Med tanke på den pågående vargjaktsdebatten, så tror i alla fall jag som lever med en jägare att man kan behöva plugga fakta i för och emot lägren för svaret är inte helt givet om hur många vargar vi klarar av att hantera innan flera ben i viltvården börjar halta.


Den nya foderautomaten blev omedelbart en succé, "våra" djur vi har sex stycken rådjur som hittat till vår gård och de kommer och äter i princip dygnet runt just nu.


Vi hämtar havre hos bonden i närheten



0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails