fredag 29 januari 2010

Kontraster igen...


Så här ser det ut hemma hos oss i Sörmland i dag.

torsdag 28 januari 2010

Nedslag i en annan värld...


Soluppgång i ökenlandskap över Röda havet.


Beduiner, dromedarer och turister på marknadsplats i tidig morgontimma...



...beduinkvinnor, deras barn, åsnor och getter.


Utgrävningar av historiska platser.


Egyptier pratar om alabaster.


Den vita Nilen i soldis med bergen i bakgrunden.


Soldiset ligger som smog över grönskan längs Nilen.

onsdag 27 januari 2010

Den röda borgen...


Vårt hotell är som ett Alhambra, en röd borg ett rött palats byggt i morisk stil och helt fantastiskt.


Morens sista suck,
Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra efter Granadas belägring 1492, vände sig om och såg sitt undersköna palats för sista gången.

Det här känns verkligen inte som "Morens sista suck", hit kan jag tänka mig att återvända


Nordafrikansk arkitektur med hästskoformade bågar


Geometrisk ytornamentik, här har inte sparats på något för att fröjda ögat.


Att ligga på latsidan på det här hotellet var inte så svårt


Vår ingång till ett eget litet privatpalats i palatset...



... med en patio att softa i..


...och ett gigantiskt vardagsrum i bottenvåningen att dra sig undan i.


Vårt rum, romantiskt inrett i rött och creme med sänghimmel i samma tyg som gardinerna.



..och balkong mot trädgården

fredag 22 januari 2010

En plats i solen


Efter en snorkeltur i ett underskönt tropiskt akvarium ute på revet äter vi fantastisk lunch och slappar under parasollen.

En arabitch




Gifton Island


Vi är på väg till en paradis ö över detta azur och turkosblåa Rödahavet Vi har just sett delfiner och ska snart hoppa i och simma med dem. Sen ska vi snorkla bland hajarna, nästan.

torsdag 21 januari 2010

Tusen och en natt


Vaknar i en dröm och känner mig lite vilsen. Var är jag? Det är tyst, varmt och lummigt. Nyss åkte jag genom öken. Det känns som jag är i en Tusen och en natt saga, väntar mig att hitta en magisk lampa när som helst. Tror jag kan vänja mig.

Livets kontraster


Från snöstorm till sommarbris i ett nafs så fort kan det gå om man ligger i.

måndag 18 januari 2010

Våra nya husdjur



De kommer på besök våra husdjur, flera gånger om dagen faktiskt!
Häromdagen gjorde vi slag i saken och monterade upp en foderautomat för rådjuren på bakgården. Innan har vi haft havre i en skottkärra. Det har fungerat okej men när det snöar blir havret inte så rolig.



Det gör lite ont att vi inte har satt upp foderautomaten tidigare, för den senaste månaden med all snö och de hårda köldgraderna har tärt hårt på djuren som har svårt att hitta föda under snön.
Många djur självdör när det är så här hårt, vi ser i bland djur som är rätt dåliga i pälsen och då vet man att de inte mår bra.
Det är även tufft att se en ensam killing utan sin mor, sedan tar vargarna, lodjuren och rävarna i våra trakter dem i stora mängder så vi får se hur bestånden klarar denna hårda vinter.

För januari har Jägarförbundet utlyst hundstopp i jakten i alla fall i Stockholms län och Sörmlands län, för att djuren inte skall behöva förbruka energi i onödan för all energi går åt till att bara hålla sig levande.
Snart är januari även slut och därmed jakten för denna säsong.

Det kan kännas lite avigt att jägare matar djuren för att sen skjuta ner dem, men det är inte så ologiskt som det verkar, det kallas för viltvård.
Bestånden av olika arter behöver hela tiden underhållas och förnyas för att man ska ha friska djur i naturen och hålla koll på t.ex rovdjursbeståndet och det innebär en hjälp med mat när det är svårt för djuren att hitta mat och sedan tabort äldre djur när det är läge för det dvs inte under reproduktionstiden, det är ett kretslopp och det är naturligt att det är jägare som gör det och inte miljöaktivister.
Med tanke på den pågående vargjaktsdebatten, så tror i alla fall jag som lever med en jägare att man kan behöva plugga fakta i för och emot lägren för svaret är inte helt givet om hur många vargar vi klarar av att hantera innan flera ben i viltvården börjar halta.


Den nya foderautomaten blev omedelbart en succé, "våra" djur vi har sex stycken rådjur som hittat till vår gård och de kommer och äter i princip dygnet runt just nu.


Vi hämtar havre hos bonden i närheten



lördag 16 januari 2010

Vinter i Stockholm...



I tjugofyra år har dessa byggnader och båtar varit min vardagliga syn ändå känns det lite ovant.
Visst har vi haft vargavintrar i stan förr när isen har lagt sig i Nybroviken och Strandvägen blivit delad i ytterligare körfält med snövallar emellan filerna men det känns ändå lite främmande.
Det känns lite som att titta på foton från förr där alla såg huttrande ut, påpälsade till tänderna



De gamla skutorna ligger alltjämt kvar vid kajen, numera renoverade.


Vy från Strandvägen mot Skeppholmen, där ligger bla Moderna Museet, Arkitektmuseet,Östasiatiska museet, Kunglia Konsthögskolan, af Chapman mm.


Om vintern ser man på Östermalm isblommor överallt
och fönstervaddar, som kylan utestänger.
I mörka tamburer luktar det ved, målarfärg och palt,
och en evig söndagsfrid i luften hänger

En lerkruka med ingefärspäron finns här i många hem,
och en husjungfru, som emellanåt får bannor.
Det duger ju icke, att slå svagdricka i fyra eller fem
för fotogen avsedda och undanställda kannor.

Ur Nu snöar det på Östermalm av Gustaf Adolf Lysholm, 1965

Snöröjning med häst och släde. Strandvägen vid hörnet av Banérgatan.
Foto: Lennart af Petersens, 1944. Stockholms stadsmuseum.


"Kör till slumkvarteren!"
Chauffören tittade misstänksamt i backspegeln som om han hade att göra med en presumtiv taxirånare. Karl-Bertils städade yttre och ärliga uppsyn lugnade honom dock, och han körde till de eländiga slumkvarter som fanns i huvudstaden på den tiden då den här sagan tilldrager sig.

Ur Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson, 2000. Sagan skrevs 1964.

Droskbilar vid Bellmansro på Djurgården.
Foto: Larssons Ateljé, 1890-1910.


Snöflingorna dalar på Östermalm denna vinternatt,
som om de fått betalt för skådespelet.
Alldeles vit blir väl snart min cylinderhatt,
och det är just detta, som är huvudfelet.

Blott ett stenkast från Generalstabens röda stall
såg jag i går en ryttare, som jag känner.
Men sedan han bevittnat mitt enastående förfall,
räknar han mig ej längre till sina vänner.

Ur Nu snöar det på Östermalm av Gustaf Adolf Lysholm, 1965

Hedvig Eleonora kyrka sedd från Storgatan 3.
Foto: Lennart af Petersens, 1957. Stockholms stadsmusem.

Låna böcker om vinter i Stockholm på biblioteket:
Nu snöar det på Östermalm, Gustaf Adolf Lysholm
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Tage Danielsson,
En kille från Hornstull, Erik Asklund

fredag 15 januari 2010

Kärlekens allé?



Vad hände med kärlekens allé? Har de börjat att restaurera vår hundtoalett nu? Ska jag redan nu börja drömma om amoriner och fontäner med mig och min hund promenerades längs allén med något drömmande i blicken och lyssna på smäktande kärleksdikter ur högtalare?
Något är i görningen i alla fall så man kan ju alltid hoppas att den därLiljevalchschefen fick igenom sin bisarra idé (ja han säger det själv) om kärleksdikterna till kronprinsessans bröllop.

Dikterna ska skrivas och läsas in av kända skådespelare och ljuda från högtalare i träden längs med Strandvägen. Bland de författare som tillfrågats märks Katarina Frostenson, Bruno K Öijer, Göran Greider och Kristina Lugn.

Ja varför inte? Duktiga diktare är de ju och ingenting är omöjligt. Jag har genom åren upplevt en hel del kultur och konst i allén, allt från målade kossor naturlig storlek till bilar lindade runt lyktstoplar på söndagmornarna så why not kärleksdikter ur högtalare, men frågan är ju som sagt, har de ställt upp på Mårten Castenfors idé?

Själv var han i höstas övertygad om att den kommer att kunna genomföras som tänkt.
Lite mer osäkert är det om hans andra drömprojekt under prinsessbröllopet ska gå i lås. Men går allt som det ska med finansieringen kan Daniel och Victoria också glädja sig åt ett verk av konstnären Ernst Billgren: en bronskyrka som sänkts i Strömmen alldeles nedanför Operan.

Om det nu är så att ingen av diktarena ställer upp och projektet går om intet så är det inte hela världen, jag skriver helt egna kärleksdikter och har högläsning där i allén, det är en idé.

Som den sanna romatikern jag är mår jag faktiskt lite illa av att se hur ovacker vår allé är just nu, den annars så fridfulla och vackra allén, fristaden mitt i stan.
Till råga på allt så är hela mitt hus under massiv grundupprustning just nu. Hela trappuppgången är insvept i byggpapp och innergården har fått ett temporärt tak eftersom hela "golvet" skall rivas för att hela den 100åriga sönderrostade stålbalkskonstruktionen som håller vårt hus uppe skall bytas ut.
Kanske inte många inser men det är ett gigantiskt problem i vår stadsdel nu för nästan hela Östermalm är uppbyggt under några få årtionden för 100-130 år sedan och många, kanske tom de flesta på järnstålskonstruktioner i grunden.

Nåväl jag ska inte gnälla om att hela huset är som efter en kärnvapenexplosion och genomkylt och att man fryser om fötterna hemma för det blev helt plötsligt för två dagar sedan flera miljoner utan hem överhuvudtaget.
Jag ska bara vara tacksam över att det finns en Strandvägsallé över huvudtaget och det är jag, tro mig.

torsdag 14 januari 2010

Kakmonster!


På mission på Hornsgatan, magen knorrar till när jag passerar detta kaféfönster där kakmonstern lipar ogenererat åt mig. Suget är hårt efter en lattefika med tillhörande chokladmuffin, cheesecake eller viken smaskig bakelse som helst. Men jag har just kalkylerat tiden fram till 1 april och inser att jag redan ligger risigt till för delmål ett så det är bara att gå vidare. Suck!

onsdag 13 januari 2010

Stålblå upplevelse...



Ett norrskensliknande moln stiger upp i horisonten, och färgar himlen grå samtidigt som en kuslig och melankolisk sång uppfyller landskapet- Isfrun är på väg!

Vit som stearin med kalla blå ögon är Isfrun, som för kyla med sig vart hon än går, oändligt vacker samtidigt en dödlig fälla, ser man in i hennes ögon fryser man till is...
Ur Trollvinter, mumintrollen av Tove Jansson



Isfrun lyfter sina händer och från dem kommer magisk snörök som väcker snöhästen till liv.
Hästen gnäggar och Isfrun svävar upp och sätter sig ner som i en damsadel. Hästen börjar galoppera och när han fått tillräckligt med fart kommer han och Isfrun högt upp i luften...








Livets kontraster...



Vissa mornar blir man snabbare klarvaken än andra mornar. Idag är första sidan i SvD av sådant slag som fick känslorna  att börja svalla på en millisekund efter att de morgontrötta hjärncellerna uppfattat kontexten.
Engagemanget ångade för fullt redan innan tänderna har hunnit igenom den första tuggan på frukostmackan....
Magstarkt som beska droppar till frukost läser jag om finansmaktens girighet på samma sida som arbetarklassen kämpar för inte bara för sin finansiella situation utan hela sin existens.

SEB tänker göra bonusavsättningar på 1,8 miljarder för sitt mardrömsår 2009 medan vinsten förväntas bli betydligt lägre och detta är bara bonus till tjänstemännen, aktieägarna står med tömma börsar....Va´ faaan på ren svenska är det här för något?
Lite längre ner läser jag hur Saab-anställda samlas i tusental utanför fabriken i förtvivlad vädjan om räddning.
Kontrasterna slår hårt!
Jag lider med de Saabanställda och ska genast förvissa mig om att jag INTE är aktieägare i SEB. Den chansen tror jag är liten,jag äger däremot aktier i min "egen bank" som allt som oftast blir hånad för sin dåliga ekonomi, men där tar man åtminstone solidariskt hand om sina aktieägare jämte bankens tjänstmän.

Nu ska jag inte låta detta förstöra min dag, jag ska låta mina tankar gå till Haiti det stackars landet och dess innevånare som med sitt rent ut sagt taskiga geografiska läge drabbades av ännu en naturkatastrof i natt, jordbävning och som under de senaste 50 åren har blivit ett av världens fattigaste och farligaste länder genom att ha fått utstå så mycket elände i form av politisk diktatur och våld och ovanpå det orkaner, stormar, översvämningar och jordbävningar.

tisdag 12 januari 2010

Det var då det...



Jag hittade några bilder på nätet på min lägenhet hos en målare som anlitats för renovering av väggar och tak i mitt vardagsrum efter branden i mitt hus. Det var maj 2008 och lägenheten var nästan inflyttningsklar.


Detta tak, ett väldigt vackert kassettak med jugendstukaturer har omsorgsfullt renoverats.
Tredje gången under mina 10 år, förhoppningsvis visste denna hantverkare hur detta skulle göras så att jag slipper de fula sprickorna i taket.

Januari i Sörmland...


I trädgården vid fågelbordet står denna magnifika rönn.


Rosenbusken vilar under snötäcke i trädgården.



I den vinterträdgården står plommonträdet i sin vita skrud.



Vi åker ofta till ett ställe, en otroligt vacker sluttning, därifrån breder fälten ut sig.



En skidåkare gör sina spår.

måndag 11 januari 2010

Rått e gott, arghh!


Nu har en vecka gått på mitt nya (hälsosammare) år och jag kan inte påminna mig om att det någonsin har varit svårare att byta matrutiner. Är det kanske det kalla vädret som gör att man helt tappar energin när man byter den "onda" maten mot den "goda" fast det borde vara tvärtom.

Jag är nu inte direkt nybörjare när det gäller rå mat, för ett par år sedan levde jag fyra månader på ickeprocessad mat, rå mat ekologiskt naturligtvis, 15 kilo lättare och hade aldrig mått så bra.
I dag känns det verkligen som man gått ner i träsket, det är kanske bara att erkänna att man är en sugerjunkie, helt fastvuxen i sockerträsket.
Det är rätt hemskt egentligen att få det så rakt i ansiktet, men drogen socker är nog den farligaste vi har.
Jag har nästan daglig kontakt med min väninna och då jag bekänner alla mina synder och får uppmuntrade peptalk tillbaka men det tycks inte hjälpa. Jag kan äta en hur nyttig måltid som helst för att sedan få ett vansinngt sug efter något sött, den kraften går inte att stilla med några klemetiner och apelsiner.

Vad har jag ätit för nyttig rå mat under den gånga veckan? Jag har groddat mandlar, bovete, dinkel och alfaalfa (det tar sin tid att grodda) vidare har jag provat att äta nötgröt på mandel, solrosfrön och sesamfrön och apelsin, det var helt oätbart. Jag har gjort havremjölksdrinkar (inte helt rått efterom havremjölken är pastörierad) med hallon, banan, avocado och broccoli det har funkat sen har jag ätit bovetevälling allt utan upphettning. Man kan ju fråga sig varför man äter rå mat?

Svaret är ju naturligtvis enkelt, för att få i mig en balanserad måltid med så mycket nyttigt som möjligt dvs rätt sorts energi i form av kolhydrater och fett och bli mätt på mindre mängd mat för alla blir ju inte antagna till Robinson för att späka sig själv i svältkur i nationell television.
Nu ska naturligtvis inte all mat ätas rå, det finns för kroppen skadliga ämnen i rå mat också men i liten mängd och kortare perioder klarar säkert kroppen av en dier på rå mat.

Bara för att det har fungerat så dåligt den gånga veckan tänkte jag nu vrida till min mathållning ännu mer.
Nu blir det ännu mera rå mat, kanske inte enbart men mitt mål är en 10 dagars detox på rå mat, får se när jag kommit så långt, i juni kanske?



Bovete är min grej och grönsaker och frukt med fett från nötter som bas. Bovete måste man lära sig att tycka om och numer äter jag den rå. Bovete är jättenyttig innehåller lite kolhydrater men lika mycket och/eller mer protein och järn än andra spannmålsprodukter. Bovete är en ört och inte ett spannmål och dessutom helt fritt från gluten. Det kan var knöligt att att laga bovete till en början för när man kokar eller blötlägger den bildas ett rosa slem som man måste skölja bort annars går den knappt att bearbeta. Idag finns det dock flingor och kross att köpa även på ICA så det är inte så kämpigt att få till bovetegröt till frukost. Prova själva!


Boveteskott till sallad och macka är förresten jättelätt att odla själv, man köper bovete för grodd, alltså de med svarta skalen kvar. Man lägger det på en jordbädd väntar tills det börjar växa. När man sen klippt av alla skotten kan man slänga ut "bädden" i rabatten och skörda bovetet när det är klart.
Det har jag gjort, lätt som en plätt.

Här är en bra site att ha som sin hälsobibel Hälsosidorna -alterntivet för helhelthälsa, bara att lägga in bland "favoriter", här finns mycket matnyttig läsning allt från kost och näring till detox. Kolla in sidan med näringsinnehåll på våra vanligaste matvaror ex vilka nötter som är nyttigast.

Här är också en länk sida i Aftonbladet om alternativ till ris och potatis, bland anat dinkel.
Dinkel är ett bra alternativ till det vanliga vetet som finns i mycket av vår mat. Dinkel är samma sak som speltvete, dinkel har mer mineraler och järn än vanligt vete och dessutom en annan glutensammansättning som kan vara bra tänka på.
Related Posts with Thumbnails