söndag 30 november 2008

Julmarknad från förr...

Goa o glada grisar!

Julmarknad i Rademachersmedjorna i bästa Skansenanda.
Fast det är klart, lite skrytigt stolt kan jag berätta att denna julmarknad är i verklig genuin miljö. Smedjorna är inte ditflyttade som på Skansen. Nä de har stått där så länge jag kan minnas, ja så länge någon kan minnas faktiskt. Eskilstuna fick stadspriviligierna 1659 av Karl X Gustav.
I stadens smedjor lades grunden för den svenska industrialismen av Reinhold Rademacher från Livland. Smedjorna är alltså Sveriges äldsta verkstadsområde och än idag lever hantverkeriet där. Här tillverkas med gammal teknik spikar, knivar, verktyg mm.
Så den här marknaden är inte chicken shit...
Just den här dagen knastrar veden i stugornas öppna spisarna, i brasorna på gårdarna och granen är tindrar vackert i centrum. Doften av rostade kastanjer och kanderade äpplen är lika emotståndlig som det varmt inbjudande ljuset från Jernberghska gårdens kaféfönster. Det enda som fattas är snö för att lysa upp gångarna när skymningen faller.
Julstämningen undgår dock ingen. Euforin suger tag i en och man vill bara ha mer...juligare jul, glittrigare gran och raskare räv över isen...



Julbord i 1800-talsstil



Julklappen var brödpaketet som skulle räcka till Trettondagen.


Den glade sockerbagaren Ulf Andersson tillverkar smågrisar




En av de gamla smedjorna.


Får på gården!


Lasse vid granen.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails