söndag 8 januari 2012

Något litet extra

Så här i början av året har man egentligen inte någon lust, (i alla fall
inte jag) att detaljplanera alla budgetar och tekniska planer eller
årsmöten och omröstningar utan bara i drömmande penseldrag rita upp
några solar för det egna höga nöjet lite här och där i kalendern.
Varför inte en vinresa till Italien i vår, en shopping och matresa till Paris eller
London, en solresa till Krabi i höst.
Vinters snöresor är redan inringade i mars och april så de datumen är bara att markera med
överstrykningspennan.
Under tiden kan man roa sig med lite trevliga restaurantbesök och goda stunder i köket.
Idag blev det som planerat Pots de crème au chocolat.
En riktigt höjdarvariant av crème bruléen.
En dessert som har sitt ursprung från en fransk klassiker, Restaurant & Boulangerie Balthazar i  Soho, Spring. St i New York som jag besökt några gånger. Dock har jag inte ätit denna dessert
vad jag vet.
Vi åt den ikväll med grädde och hallon, galet gott, men det går lika bra att "bränna"
av den som en vanlig brulée om man känner för det.

Pots de crème au chocolat
Antal portioner: 12
Ingredienser

2 dl mjölk, 3 %
3.5 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
200 g Valrhona choklad 60 % (Manjari)
6 st äggulor, ekologiskaGör så här


1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång.
3. Ta av från värmen.
4. Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
5. Separera äggulorna från äggvitorna.
6. Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en fin stråle) under vispning.
7. Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform.
8. Fyll ugnsformen med ljummet vatten upp till hälften av kopparna.
9. Grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
10. Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan bli helt kylda.
11. Servera dem kalla med lite lättvispad grädde och färska bär.


Jag hade ingen Valhorna, Manjari, men väl en ekologisk Mascao 72% med en gnutta apelsin som jag blande  med en 60% Lindt som blev väldigt lyckad.

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails