måndag 6 december 2010

Julmarknad på Sandhamn


Denna marknad är kanske inte världens största men den är inte mindre värd att besöka ändå.
För sjätte året i rad sätts denna lilla knallemarknad upp på bygatan.
För varje år blir den finare och finare, marknadskommittéen har för varje år satsat på något nytt.
I år har alla fått ny belysning och stadiga marknadsstånd i trä som skyddar för vind. Utsmyckningen, med djuprött tyg och granris och glittergirlanger passar verkligen bra på denna lilla kvalitetsmarknad.
Alla är välkomna att sälja och det är oftast egna hantverk som säljs, hemmagjort godis, fantastiska kransar, långa hemstöpta stearinljus,lokala författare säljer sina böcker, rökt kött, rökt fisk, lokala sillinläggningar, julteer, julkaffe, saffransbullar och marmelader av sjutton sorter. Alla på ön är väldigt kunniga och innovativa och lyckas trolla fram spännande smakkombinationer. Så har vi också några vädigt duktiga kockar som gör varor som sporrar andra till att göra likaledes.

Hemstöpta ljus och allt för den öppna brasan, från tändstickor, vedkorgar till lyxig björkved på den annars tälltäta ön.

De här gulliga tometnissarna sålde hemgjord kola och chokladtryffelkakmix i en gammeldags glasburk. Den köpte jag genast.


Själv sålde jag i år igen min mammas handstickade norsk-vantar och sockar.Till min stora glädje var det strykande åtgång på dem. Nog för att de var vädigt vackra men kanske var en bidragande orsak till den lyckosamma försäljningen var kanske att det var nästan 10 minus grader.
Den finast kompliangen fick jag motta å min mammas vägnar. "Var hittar man så fint hantverk ida? Ingen kan ju annat än att bli glad över att få ett par i julklapp" sa damen och köpte sockar till hela familjen, 9 par!


Som avslutning på en fin marknadsdag blev det adventskonsert i Sandhamn kapell för alla som ville och det var många, det blev proppfullt.
Men så har kanske också ryktet spridit sig om denna lilla kammarorkester Compact Music med sin sopran Åsa Danielsson. Det är nämligen fjärde året i rad som de kommer och sprider julstämning på ön. Det vill ingen missa varken orkestern, sopranen eller julstämningen.
Hela tillställningen avlsutades som alla år tidigare med O Helg Natt som får håret att på armarna att resa sig av välbehag och man går från kapellet helt uppfylld av underbara känslor.


0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails