lördag 18 februari 2012

Äppelresonemang

Lagen om avtagande marginalnytta kallas den nationalekonomiska lag som gör gällande att marginalnytta avtar. Med andra ord, ju fler enheter av en vara som man konsumerar desto mindre nytta har man av en ytterligare enhet.

Ett exempel på en situation med avtagande marginalnytta är ätandet av äpplen. Det första äpplet smakar mycket bra och skänker stor tillfredsställelse. Det andra äpplet är också gott men inte i lika hög grad som det första. Efter två äpplen är man troligtvis trött på att äta äpplen och ett ytterligare äpple skänker inte särskilt stor tillfredsställelse.

Källa: Wikipedia

Säga vad man vill om äpplen men det är få frukter, kanske ingen som i långa loppet slår äpplet.

I vår familj äter vi mycket äpplen, mest under hösten då vi fullkomligt frossar i svenska äpplen. Har vi inte tillgång i egen trädgård eller till någon annans trädgård tar vi oss till en lokal äppelodlare som bedriver självplock. Sen kokar vi eget mos, fryser in skivor till pajer, bakar pajer så mycket  vi orkar och sparar så länge det går, oftast långt i januari.

Just nu finns jättegoda lokalodlade vinteräpplen i butikerna i hela Sverige (hoppas jag, hittar dem i alla fall i Sörmland och Stockholmstrakten) som jag gärna premierar. Här några jättesaftiga och söta Elise.

Annars är min favorit det sörmländska oljeäpplet men det håller tyvärr inte hela vintern.

Här lite Aftonbladet Hälsa-fakta om äpplets nytta:

  Innehåller vattenlösliga fibrer, vitaminer och mineraler.

  Innehåller vätska.

  Ökar mättnadskänslan.

  Underlättar matsmältningen och transporten i tarmen.

  Minskar sötsuget och ger ett jämnare blodsocker än vanligt godis.

  Är lätta att bära med sig.

  Ger minskad nivå av LDL, det onda kolesterolet.

  Innehåller pektin som smörjer tarmen, hjälper till vid nedbrytningen av slaggproduk- ter och förhindrar kolesterolinlagring i blodkärlens väggar.


Publicerade vetenskapliga studier har visat att äpplen innehåller ämnen som bland annat kan minska risken för cancer, stroke och hjärt- kärl-sjukdomar.

Så gott folk, fortsatt ät äpplen för hälsa även om marginalnyttan avtar!



Skickat från min iPhone

0 comments:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails