tisdag 31 maj 2011

En bekvämlighetsinrättning

Solen gasar hårt på våra solhattar, luften står stilla och den
höga luftfuktigheten gör det nästan svårt att andas. Det är priset
man får betala för att befinna sig här nära ekvatorn. Solkrämen
blandas med svett och blir till mjök som rinner i rännilar på
kroppen. Poolen eller alla varianter av pooler, plaskpooler, flera
sorters bubbelpooler, sittpooler och de vanliga poolerna ger heller
ingen svalka för precis som havet har de en temperatur långt över
30grader.
Personalen gör sitt bästa med att bringa lite svalka, de förser oss
med sprutflaskor med kefir limebladsansiktsvatten och isvatten att
dricka ändå funderar jag på att dra mig tillbaka till min villa med
air-condition, men innan det beslutar jag mig för att söka upp
poolområdets bekvämlighetsinrättning.
Den visar sig vara en oas inte av denna världen och därinne blir jag
kvar en bra stund sittande på en marmorbänk i det vita gruset.
Bakom draperiet av pärlemorpaljetter finns ingen air-condtion men
ljuvligt svalt ändå med vita väggar i kalksten och golv i sandsten
och med den svaga doften av citrongräs som hänger över hela hotellet
för välbefinnande.
Hela inrättningen är halvt om halvt utomhus, dvs antigen fattas det
en väggsektion eller en takdel. Det finns heller inga dörrar utan
endast träspaljeer som reglas med en enkel träslå för enskildhet.
Duschen som också står till badgästernas förfogande är helt
utomhus omgärdat av vita urnor och vitt grus. De båda handfaten är
två glasskålar på vitt grus i vita jätteurnor.
Jag tänker att detta är nog den vackraste toaletten i sin enkelhet
jag någonin besök.

fredag 27 maj 2011

Eden?

Jag somnade till en stund och vaknade till soft lounge musik och
doften av jasmin, det kändes som jag hade förflyttats till paradiset
och det hade jag!
Min käresta ligger i skuggan i gazebon och läser och jag funderar
på om jag ska bada i poolen till "vår" lilla villa eller om jag ska
duscha i skuggan i vårt gigantiska utomhusbadrum?
En känsla av välbehag infinner sig när jag hittar krusen med
citrongräsdoftande duschkräm, shampoo och balsam och jag är
övertygad om att jag kommer att trivas här:)

måndag 23 maj 2011

En helt vanlig morgon

Den digitala klockan på avgångstavlan 7.52 i Stavsnäs vinterhamn.
Sandhamn har avgått på sin första tur till Sandhamn och Madam har i
sin tur anlänt från sin första tur från Sandhamn.
Det regnar denna morgon som det alltid gör när just jag ska i väg
tänker jag lite surt men jag är ändå glad för att regnet är
välbehövligt, det har inte kommit så värst mycket regn på sistone.
I Stavsnäs vinterhamn blir jag sittande en stund och tänker att här
är det alltid kallt och blåsigt, hur står folk ut? Det är
naturligtvis inte så men det så jag tänker. Det är en helt vanlig
morgon alltså:)

söndag 22 maj 2011

Försmak på sommaren

Det är fortfarande lågsäsong, sommarens stekare ligger febriga och partysugna i startblocken, på fastlandet. För än har de inte hittat hit, proffsstekarna alltså.
Ett och annat medelålders grabbgäng har vi dock siktat.
De äntar vant och högljutt Värsan för lunch med sina runda magar, krampaktigt igensopade begynnande flintar, nonchalant men noggrannt designade och minutiöst planerade 3 dagar skäggstubbar, lite för tajta men dyra jeans som avslöjar de otränade rumporna, vita Converse och balla tonårs t-tröjor som andas desperation.
Efter lunch, glada i hatten med medhavda öl i händerna tar de sig genom byn tjoande menande kommentarer till den enligt dem lite bonniga bybefolkningen.
Bredbenta, fem man i bredd i tre rader drar de upp damm på strandpromenaden som kreaturhordar på väg till ladugården totalt ovetande om att just det där dammet är ett av öbornas största irritationsmoment och som skapat en underliggande vulkan som vilken dag som helst kommer att brisera och orsaka att blod kommer att flyta i dammet.

Men just denna helg är vi bara glada, lika glada som de där grabbgänget och orkar inte bry oss om att någon i grabbgänget avviker, går runt hörnet och pinkar på någons husvägg.
Vi bryr oss inte om att det råder allmän obestämdbar irritation över damm eller över att 4-hjulingar bullrar och enligt någon kör för fort, att det finns privatpersoner som använder sina flakmoppar för att åka ner och köpa glass, det är så typiskt att det just är han som är så fet och verkligen borde gå mer och defintivt inte borde äta glass, att någon varit så fräck och tagit hit en hemsk nymodernitet, Segdwayen och enligt någon buskör på strandpromenaden. Nej sådan fräckhet orkar vi inte bråka om inte heller våra medmänniksors likgiltighet över att inte underlåta sig att leva i herrans tukt och förmaning, dvs enligt öns oskrivna lagar sedan 1400talet som alla naturligtvis borde känna till. Nej all osämja, skrikmöten grannar emellan lägger vi ner denna helg och försöker bara njuta av tillvaron, det fina vädret och att åtminstone några av oss lyckas vara vänner med varandra, än så länge.

Vi bjuder in någon nära granne på champagnefrukost, dvs någon som vi fortfarande tycker om för att fira att vi äntligen är ute samtidigt efter den långa vintern. Vi befäster vår vänskap med att krama och pussa på varandra och enas om att det är skönt att "familjen" nu åter är samlad och vi nu ska ha den bästa sommaren ever!
Vi äter långlunch på UteVärdsan som nu genom Bergmans försorg försetts med egen incheckning i "Places" i Apples version av Facebook och ett språkligt korrekt "d" i titeln. Benämningen Värschan var en kort stund under övervägande men för inte bidra till den språkliga utarmningen röstade Bergman ner sitt eget förslag. Sedan checkade alla de in, de som uppgraderat sina liv dvs skaffat en smartphone för att tala om för omvärlden att den och den och den också nu befann sig på UteVärdsan. Naturligvis följde bildbevis med.

Vi borstar av boulekloten när solen fortfarande är så pass varm att vi inte fryser om fingrarna.
Vi kör några partier mitt på byns mest trafikerade vägkorsning som vi anser är vårt födsloarv att i besittning när vi så önskar, en allmän rättighet för var och en som har en tillhörighet till ön. Motorfordon, gående och handikappade göre sig icke besvär på vägen som nu var officiell boulebana. Alla girar lydigt undan för oss, småler och nickar bifallande, en del stannar och tittar på och ställer artiga frågor om ställningen som sig bör. Jag måste medge att vi trivdes med uppmärksamheten och tjotjimmade glatt tillbaka till och med till dedäna förfriskade grabbgängen som drog fram och tillbaka i sina dammoln.
Boulespelare är det ingen som irriterar sig på, boulespelare har alltid förkörsrätt på ön. Boule får människor på ön känna sig trygga, boule skapar en känsla av äkthet att allt är som det var förr och allt är lika fantastiskt nu som då.
Jag är dock inte lika övertygad att boule-generositeten sträcker sig till någon som inte stadigvarande vistas på ön. Jag tänker på dedäna grabbgängen, undrar vad som skulle hända om de fick för sig att spela boule på öns huvudgata?

Vi tycker att vi har det så trevligt så att vi även vill äta  middag tillsammans. Efter snabbplanering på stående fot, forfarande mitt på vägen bestämmer vi, vem som gör vad och vem som tar med vad. Alla vittjar sina kylar och frysar för en grillmiddag på altanen på den lugnare delen av ön.
Det är högt i tak under middagen, inte allför stimmigt eller stökigt men vi sjunger så högt vi kan och kör på med vårt tugg och är nästan tårögt eniga om det mesta. Det är klart att vi passar på att planera framtiden för dem som inte är närvarande eller som ännu inte anlänt, det är sådant som goda vänner gör och för att vi vet vad som är bäst för våra vänner. Så är det bara...
Den ljumma kvällen blir till natt och ingen har lust att gå hem, så ingen gör det helt enkelt. Vi eldar, kåserar och planerar livet vid Tipin tills solen går upp.
På vägen hem känner jag doften av björk i gryningsdaggen och bestämmer mig för att ställa cykeln och leta reda på några björkar bland alla tallarna och samla ihop till några viskor till bastun.
Jag tar mig en skål blåbär och hallon medan jag sitter och binder viskorna på gammaldags vis i soluppgången.

Så här på eftermiddagen när jag ligger på min egen altan och väntar in bastutimmen med en kopp kaffe och en god bok i däckstolen känner jag att det här helgen gav härlig försmak på den kommande långa och underbara sommaren på ön. Jag tänker att för mig kvittar det om det blir kallt eller regnar hela sommaren för mina vänner har redan laddat mig med värme och sol för hela sommaren.
Jag känner hur hela mitt inre ler åt att några av oss forfarande klarar av att kommunicera med varandra samtidigt som jag tycker så ofantligt synd om åt alla dumma människor som vägrar låta sig själv att må bra utan fortsätter att försöka ändra på varandra med alla medel, tom genom blodsvite.

Jag fick med mig något  från i går som jag vill dela med mig av här.
Vår vän Bergmans farmor som var en mycket klok kvinna sa ofta till sitt barnbarn, tror det var något i stil med   "Du ska inte lägga tid på och fundera över saker du ändå inte rår på"
Det ligger något i det.

lördag 14 maj 2011

Gyllene fält

"In his arms she fell as her hair came down
Among the fields of gold"

De som kan sin Sting vet att detta är en strof ur "Fields of Gold"

Man kan ju undra vad som hänt i naturen, detta överdåd av maskrosor? Överallt dit ögat når syns dessa gyllene gula fält!
I varje trädgård och i varje dike ser  jag tusentals stolta gula maskrosblommor och de tycks bara bli fler och fler för varje dag.
Romantiskt vackert tänker jag samtidigt som det slår mig, oj så mycket jobb för den som likt jag inte gärna använder kemiska bekämpningsmedel.
Själv har jag handplockat si så där ett par hundra plantor på gräsmattan idag.
Det  är inget skryt, bara hårt arbete men jag har en jättefiffig maskrosplockare från Fiskars till hands som gör jobbet lite roligare. Jag köpte den påpassligt nog som present till Lasse. Dock åkte jag själv på att använda den. Låt oss säga att en omgång rensning ingick i presenten:)


P.S Nej det är inte vår gräsmatta på bilden:)
Den här maskrosplockaren är en riktigt go kompis att ha med sig trädgården, underlättar maskrosrensningen avsevärt, man slipper kröka rygg eller böja knän och sen kan man plocka upp både det ena och det andra ogräset med den. Kostar ca 400kr.

Skickat från min iPhone

Vart tog våren vägen?

Jag kom på mig själv igår att jag redan börjat tänka jordgubbstankar. Började liksom per automatik planera midsommar och jordgubbstårta.
Det måste vara vädret som orsakat att min hjärna redan gått in i sommaromloppsbanan.
I går upptäckte jag att alla vårblommor, tusslilago, blåsippor blommade ut på nolltid och vitsipporna sjunger på sista versen, rabarbern blommar och jag har kommer säkert missa liljekonvaljerna också.

Stressad slängde jag mig i bilen för att skynda mig in till växthuset och köpa fröer till alla rabatter som gapar tomma. Håller på att missa alla sommarblommor och de härliga ringblommor till
sensommaren.
Hemma igen genomsvettig av stressen med planeringen av rabatterna beställde jag en grillad kyckling av min grill master till fredagmiddag.
Till kycklingen skar jag i hop en krispig jordgubbssallad med grillad
grön sparris och balsamico reducering. Friskt och fräscht med ett
glas kallt vitt vin.
Eftersom vi i all hast beslutade för att kasta om kosthållingen från tung vintermat till någon enkel GI eller LCHF-diet då den planerade "komma i form i vår-kampanjen" praktiskt taget strålade bort i solskenet blev det ingen dessert.
Istället unnade vi oss några bitar av den fantastiskt goda och handgjorda hjärtdekorerade chokladen från Emils Gustav, ja eh kanske gick hela kakan åt om sanningen ska fram.
Related Posts with Thumbnails