söndag 27 februari 2011

Esther 1 år

Tiden går fort när man har roligt och nu har vårt lilla stjärnskott hunnit uppleva ett helt år!
Fast det känns nästan på håret!

Esther 1 år!

Precis innan jag skulle börja rigga upp kalaset, släpper jag ut hundarna på bakgården efter att få klartecken att alla rådjuren givit sig av. Jag följer efter hundarna med kamera för att börja föreviga stunden för Esthers 1 årsdag.
Hundarna drar i väg upp i skogen och kvar på planen står jag öga mot öga med en älg (kalv)! Nu förstår jag varför rådjuren sprang undan, jag kallar in hundarn men Wilma vill skrämma bort älgen och börjar skälla och springa emot den, Esther som följer Wilma uppträdande i allt, på gott och ont dyker snabbt upp och för att göra detsamma.

Hus/busälgar!

Vad Esther inte har lärt sig under sitt första år är att älgar är duktiga på att sparkas, det vet Wilma som stannar på behörigt avstånd. Stannar gör inte Esther som helt orädd springer skällande fram till kalven, som till hennes och även vår stora förvåning börjar jaga henne, jag får tag på Esther och springer därifrån med kalven jagande oss.
Vi hinner i säkerhet medan Wilma gör klart jobbet och jagar i väg älgen till skogs. (Men bara för att återvända med sin mamma kon, och sitt syskon:))
Det blev ett spännande avslut på Esthers första år som kunde ha blivit det enda. Sen blev det ett väldans gott kalas för att fira in det andra årets början.
Esther 5 mån (foto AnnaKarin F)
Dagens tårta, blodpudding, med leverpastejfyllning, toppad med köttbullar serverad med kyckling stick! Mums!


I väntan på tårtan med bästa vännen Wilma!

Söndagmorgon



Vissa mornar känns det lite så där extra skönt att vakna!
Söndagmornar brukar vara en sådan morgon. Inga måsten som bränner hål i tillvaron, "att göra i helgen"-listan är raderad ur medvetandet och man ger sig själv en skön sovmorgon och en lång
frukost. Man läser tidningen från pärm till pärm medan den alpina världskuppen i Åre frasar på i bakgrunden i väntan på skid-VM från Holmenkollen.
Jag passar nördigt på att finslipa min färdighet i att tillverka en perfekt choklad fondant, jag provar olika typer av choklad, olika metoder för beredning av smör, socker och ägg, passar ugnstider osv och ja visst blir fondaterna olika i både smak, utseende och konsistens och ja jag avskyr att misslyckas eller göra något halvbra. Allt ska klaffa, kakan ska vara lagom fluffig inte för kompakt, mittendelen lagom rinnig, alltså inte alltför "vattnig" och inte alltför smetig, sen ska naturligtvis
chokladsmaken vara ypperlig.
Idag använde jag mig av mer choklad än normalt och lite en med något mindre chokladhalt än 70%, Lindt 60% samt något mera mjöl.
Fondanten fick en mjuk och lite vaniljsöt smak. Inte så illa men lite mer bett tycker jag nog det ska ha. Min smakpanel, Lasse och hundarna tyckte dock att den var helt ok!

Dagen fondant, se bilden ovan, serverades till masstarten, herrarnas dubbeljakt som blev väldigt spännade på slutet. Ska inte nämna vem som vann (dålig förlorare) men jag tyckte Hellner var en hjälte oavsett placering.

De fantastiska tulpanerna, ovan, vill jag också bjuda på söndagen till ära, dem fick jag av min fina klasskamrat som kom på besök igår. Vi följdes åt hela vägen från 1:an till studenten. Vi hade inte setts på 12 år så det var ett kärt återseende och mycket att prata om.

torsdag 24 februari 2011

Macaroner igår, makaroner i dag!


svarade Lasse glatt när jag frågade vad det skulle bli för lunch?
Ja, varför inte...kanske inte så raffinierat och franskt som macaroner men en livsstil det också, svenska makaroner från Kungsören!

Signalfärger

Jag har kommit till det stadiet i mitt liv när man börjar använda signalfärger inte för att synas men för att se.

Detta iPhone-fodral i skinn från Ordning och Reda blev mitt går då jag tröttnade på att jag aldrig hann fiska upp telefonen ur handväskan innan den ringt klart, bara för att jag inte hittade den.
Nu är saken biff, mitt signaloranga fodral lyser upp mörkret både i väska och själ!

En macaron ska intas på pâtisserie!






Häromdagen var jag i Paris! Ja i mitt överrumplade tillstånd trodde jag för ett ögonblock det. Det kändes i alla fall som en rumsförflyttning till Paris när jag klev in från iskylan i Stockholm till värmen på pâtisserie Rue du Pont Nouveau.
Men ingen där pratade franska och ingen var varken oförstående, arrogant eller överstressad på gränsen till nervsammanbrott så något var stämde inte.
Ja förlåt mig att jag slänger upp slitna fördomar om fransmän på skrivbordet mitt i allt. Fransmännen har säkert personutvecklats sedan jag bodde där för tusen år sen, eller så är det jag som personutvecklats.

Nä för det där lilla stället, mitt nya "Love Shack, little old place where we can get together" var bemannat av urtrevlig personal (svensk i fransk konditoriklädsel) och färggranna macaroner, uppradade som en armé i position bakom en glasdisk.

Macaron förresten, detta franska bakverk högtrendigt sedan 1500-talet i Frankrike  som nu även intagit Sverige med en marängseg mandelbiskivi i två halvor med smörkräm mellan skall inte förväxlas med macaroon eller congolais som på svenska är rätt och slätt en kokotopp.
Macaroner är oftast färgglada och finns i olika smaker, hallon, citron, choklad, pistage osv.
Är man intressrad av denna populära sysselsättning, macaronätatande som många stockholmare har gjort till en livsstil så kan man kika in på detta trevliga fik Rue du Pont Nouveau  men även Petite France på Kungsholmen lär kunna tala för sig eller varför inte köpa några marcaroner med sig hem från Tysta Mari som ligger i Ötermalmshallen. Så det var lite macaron-tips!

Mitt (finlands-svenska) sällskap gjorde inte besöket på det toppfräscha fiket heller till något sämre.
Faktum är att jag kanske inte borde kalla det här stället för enbart fik eh pâtisserie för det finns en restaurangdel där också, där det serveras till synes goda och fräscha rätter, (franskt?)
måste prova snart.
Foto: wikipedia
Men för tillfället nöjer jag mig med mina pâtisserier som kommer från Tössebageriet, (macaronerna, fransk-svenska?)
Ja det blev lätt förvirrat det här? Men hur ska en kraftigt nedkyld hjärna klara av att reda ut begreppen när den helt plötsligt befinner sig på Rue du Pont Nouveau?
För den som inte redan listat ut med hjälp av sin skolfranska befinner vi oss på Nybrogatan!

Psst! Någon kanske undrar vilket bakverk på bilden ovan jag åt?
Macaronen eller croissanten?
Jag åt dem båda:)

lördag 19 februari 2011

Rött e sött!

I dag känner jag för att hylla mig själv! Nej det är inte min
födelsedag men jag tycker ändå jag är värd extra uppmärksamhet,
från mig själv.
Efter veckor av allt från orkeslöshet till tung trötthet,
småkrämpor, ont i halsen, förkylning, värk i min fotskada från
förra året till en crescendot med att jag var tvungen att ta mig till
min husläkare och checka ut en penicillinkur känner jag nu till slut
att energin är på väg tillbaka.
Därför skall ge mig själv extra uppmärksamhet idag!
Jag plockar ihop en för dagen röd "mig"- symbol av mina
plexiglassmycken som jag är så barnsligt förtjust i. De kommer
Design Helena Berggren, just mina plexiglas bokstäver och andra
figurer har jag köpt hos Systrarna i Handelshuset.

Design Helena Berggren:
http://www.designhelenaberggren.se/se/
Sen bjuder jag mig själv på en röd (grön) drink. Den här är min
nya favoritdrink.
Fast den som vanligt består av grönsallad så är den läckert röd .
Den röda färgen kommer av rå rösbeta.
Förutom sallad och rödbeta har jag mixat i kiwi, lite hallon och
päron.
Drinken är riktigt mumsigt tyckte till och med Lasse som drack ett
glas härom dagen.
Lite uppmärksamhet utanpå och lite uppmärksamhet innanför gör gott
i själen en iskall dag som denna!

P.s de rosa rosor fick jag av min älskling på alla hjärtans dag i
måndags.

måndag 14 februari 2011

Alla Hjärtans Dag, inte bara ett geléhjärta!



Alla hjärtans dag som är så starkt kopplat till romantik och kärlek är inget nypåkommet jippo som man skulle tro det. Firandet av en helgonet Valentinus även om det är oklart vem han var började redan på 400-talet men det var under medeltiden som man in Frankrike och England började fira Valentin som en fest för ungdomar och förälskelse. I Sverige rustades St Valentin och Alla Hjärtans Dag upp på 1960-talet när vi redan stark var under den amerikansk kulturens påverkan. Allt detta läste jag idagens tidning.

Men det tog tid innan Alla Hjärtans Dag blev mer än ett geléhjärta i en hjärtformad plastask. I dag firas alla hjärtans dag på många olika sätt och som en lika stor självklarhet som valborgmässoafton. Märkväl den här dagen har inte samma dignet som midsommarafton eller nyårsafton men likväl finns den idag i folks medvetande, ung som gammal.

Jag läser lokaltidningen i dag och  blir alldeles varm i hjärtat, 3 sidor har ägnats åt Alla Hjärtans Dag-hälsningar, folk som vill visa att lite extra tillgivenhet till allt från den nyvunne hjärtevännen, gamla makan till farmor och farfar. Det är så härligt att se hur folk utrycker sina känslor inför allmänheten.
Mycket har ändrats i Sverige de sista 10-15 åren. När jag bodde i Paris, världens mest romatiska stad blev jag ofta generad över hur naturligt människor tyckte det var att visa sina känslor, kramar och kyssar in publikum bara så där. Numer ser jag det på gator och torg i Stockholm också, inte så mycket ute i landet. I min lilla stad är man allt lite mer tillknäppt.

Jag tycker det är bra att det finns en dag som Alla Hjärtans Dag för att man ska kunna ge sig tiden att stanna upp en stund mitt i vardagen, ge sig själv lite omtanke, måna om sig själv och sin tillvaro.
I Finland har man sedan sent 80-tal haft denna dag i kalendern och Röda Korset har sedan dess uppmuntrat människor att delta i frivilligt vänarbete. Det gör jag flera dagar i veckan och jag hoppas innerligt att svenskheten snart kommer dit också. Tänk vad fin vår tillvaro skulle vara då och hur mycket bättre alla skulle må då. Jag hoppas att Alla Hjärtans Dag skall vara en vägvisare dit för det svenska folket.


Hur firar jag Alla Hjärtans Dag då?
För det första blev jag så fullständigt överraskat väckt med fin frukostbricka dekorerad med ros och allt att jag förvirrat utbrast: Ja det är min ju födelsedag i dag!
Senare under kvällen firades det med mat förstås, att det är alla hjärtans dag på en måndag vänder upp och ner på alla veckans menyer för det är ju självklart att man ska överraska sin partner och sig själv med något alldeles extra speciellt, så vi snodde i hop en önskemeny och med den meny vi fixade i hop önskar man att det vore måndag hela veckan:

Förrätt:  Ryska blinier, löjrom från kalix, smetána och hackad rödlök.
Man får verkligen ta till all självbehärskning för att inte äta sig mätt på enbart förrätten för blinier och löjrom som man lagt ner kärlek på att laga överträffar det mesta.
(Vill man inte lägga ner halva månadslönen på svensk löjrom och inte amerikansk heller så är sikrom eller tom ishavsrom också ett alternativ.)

Varmrätt: Fisksoppa på mitt vis.
Till denna soppa som vi kokade på en räkfond som vi kokat själva hade vi köpt torsk, lax, stora blåmusslor, stora räkor och pilgrimsmusslor vi lade vi sidan om för att inte den delikata smaken skulle drunkna i alla andra smaker. Mina fisksoppor brukar sällan innehålla saffran, inte för att jag ogillar saffran men för att just den kryddan är så dominerande att den gärna tar över i soppan och man tröttnar efter ett par skedar. Sedan äter man alldeles för mycket bröd för att mildra saffranet.
Jag gillar också gräddbaserade fisksoppor mer än tomatiserade så när det är en fisksoppa på mitt vis är det alltså grädde som gäller. För övrigt använder jag oftast bara purjolök och morot som övriga ingredienser.

Dessert: Chokladfondant med vaniljglass och färska blåbär
Min fondant blev kanske inte så perfekt i konsistens. Jag hade gjort den färdig för ugnen i förväg, ställt ut den i uterummet och där var det -18 grader, dvs fryskallt så fondanten borde ha haft lite extra tid i ugnen eftersom den var nedfrusen. Inte så vacker kanske men väldigt rinnig och god, lyxigt god faktiskt.

Till vår middag drack vi:
Champagne de Castelnau Brut Premier Cru (nr 90077), 289kr. En förbaskat god och smakrik matchampagne och riktigt prisvärd som fått höga betyg i bedömningar men den är tillfällig så man får skynda sig om man vill ha en flaska eller två att lägga på kylning hemma.
Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (nr 5595), 169kr. Det här vinet är värt varenda krona, också det har fått höga betyg och är dessutom ekologiskt, vilket för mig är ett plus i kanten.
Hade det inte varit arbetsdag i morgon hade vi nog tagit ett ädelsött sauternesvin till fondanten också.

Blinismet är lite meckigare att göra än pannkakssmet men väl värt besväret och ja de går att äta med hallonsylt och smör också, det gör ju mumintrollet!


BLINIER -boveteplättar
Ingredienser

10 g jäst
2,5 dl mjölk, ljummen (37 grader)
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
0,75 dl gräddfil
1 st ägg
1 krm salt

Tillagning
1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät. Låt jäsa 30 min.
2. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i smeten, rör försiktigt så allt blandar sig. Grädda i väl smord plättlagg ca 2 min per sida.

Recept och foto från Allt om Mat

P.S
Vill göra blinismet på ett ännu mer omsorgsfullt sätt går det också bra: Klicka här!

onsdag 9 februari 2011

Februariväder..

Stora Trouvillstranden

Jag har sagt det förr och jag säger det igen att när de flesta tycker att februari är en månad man bara vill att den ska ta slut så tycker jag annorlunda, februari är en månad då man börjar hoppas igen.
Januari i all ära som årets första månad men januari kan till närmelsevis inte producera dagar som den jag vi fick uppleva den 6 februari, strålande för första gången på året också värmande sol, endast någon minus grad och lagom med snö.
Med broddarna på trotsade vi isarna och gav oss ut på skaren för att njuta! Se själva!
Kniphalsen med Korsö i bakgrunden

Utsikt mot Revengegrundet
Stora Trouvillestranden badar i sol
Stora Trouvillestranden rejält under isen! 
Jag kisar i solen så ögonen tåras!

lördag 5 februari 2011

En lördag i februari

Luften känns på något sätt lättare att andas här ute invid
husväggen till ett rött hus vid stranden.
Kanske är det så att om man trivs så känns luften lättare att
andas, kanske är det helt enkelt så att luften har mer syre som ger
oss inre balans. För även om vintern ännu håller oss i ett isgrepp.
Naturen är bokstavligen inbäddad i ett hårt lager av klar-is.
Vackert att skåda som bärnstensmycken men livsfarligt.
Många lockas ut i till ytterskärgården i hopp om att njuta av
promenader på vackra vintervägar men ack bara för att upptäcka att
det enda som grusats är just den romantiska upplevelsen av en vacker
februaridag. Från denna ö avgår mer än ett ambulansflyg om dagen
just nu.
Även om vår vägförening gör allt för att underlätta för boende
och besökande genom noggrann plogning och sandning är det svårt att
kämpa emot naturen som skiftar väderlek från timme till timme, ena
timmen blidväder och regn nästa timme fryser allt till is.
Vi som bor längst bort på ön gör bäst i att hålla oss på
gårdsplanen, där eventuella benbrott kan minimeras. Jag minns
fortfarande förra februari som nämnde skribent lämnade ön medelst
stöttande kryckor. Ankeln värker fortfarande vid blotta tanken på is.
Det gör det oss inte något heller att vara hemma även om solen inte
visar sig mer än på morgonen och sen eftermiddag, då den lyser upp
Korsö och Grönskär som vacker kontrast till isen som ligger som
pansar över hela tomten.
Men vi tar det hela med ro, kaffe, bulle,några lyxiga praliner och en
värmande cognac och vi mår som bäst.

fredag 4 februari 2011

En köksdag!

Jag älskar mitt kök!

För att inte bränna ut sig på sitt jobb behöver man i bland byta arbetstider och tom bryta sig ur sitt kontor, skrivbordet och sina arbetsuppgifter och göra något annat som till exempelvis tillbringa tid i köket.
Jag älskar att tillbringa tid i kök, det är bland det bästa jag vet, i ett kök känner jag mig kreativ, i ett kök nära kastrullerna känner jag mig hemma, det hindrar mig från att bli stressad och utbränd.
Så i dag flyttade jag och min dator från skrivaren i arbetsrummet ut till köket och där blev jag sittande hela dagen att utföra mina arbetsuppgifter, skriva rapporter, adminstrera, intitiera och ge feedback till olika projekt.
Riktigt skönt och avkoppland att inte behöva lägga tid till att ta mig till fikarummet eller lunchhaket eftersom både kaffeautomaten och kylskåpet endast krävde att jag tog ett steg från köksbordet.

Jag behövde inte heller jäkta mig igenom alla arbetuppgifter eftersom jag inte ens gick ut denna dag, jag hade inte några hundar i huset som behövde rastas, full koncentration på arbetsuppgifterna, snabba puckar i telefon för att sedan borra in i dokumenten igen.

Klockan 18 på kvällen förflyttade jag mig faktiskt ända till Gamla Stan,  en bil stod en bil och väntade på mig utanför porten för att köra mig till konferensbord alt matssalsbordet där jag packade upp min dator. Samtidigt som jag åt middag producerade jag ett protokoll. Flera timmar senare närmare bestämt kl 21.30 gick jag efter att blivit skjutsad hem till porten ut och handlade mat i den kvällsöppna matbutiken. Butiken som anpassat sina öppettider och sortiment (man kan köpa färdigmat för 3min uppvärmning och en halv ost) för sent arbetande karriärister. Det känns skönt och avkopplande att omvärldsservicen anpassats sig till hur folk arbetar nu för tiden.

Märk väl jag skrev inte lever utan arbetar, nä för faktiskt så är det inte någon drömtillvaro, snarare ett ännu snabbare sätt bränna slut på alla resurser man har. Jag har ställt mig själv frågan varför jag gör det här för även om jag älskar mitt kök så vill jag inte sitta där framför en dator. Så nu har jag flyttat från köket till vardagsrummet med min dator, där sitter jag nu med den i knät och kopplar av framför tvn:)
Related Posts with Thumbnails