fredag 31 december 2010

Gott slut!

Tralalala! Min del i nyårsmiddagen i år är bara det ljuvliga
avslutet, desserten!
Inte så dumt att få tillreda årtets sista rätt för samtliga
festdeltagsre.

Den står redan färdig kylskåpet i avvaktan på sina tagare.
Vitchokladpannacotta på bädd av halllonpuré med muscavadosocker, på
toppen limemarinerade färska jordgubbar och blåbär.
Vem vill tacka nej till ett sådant gott avslut? Inte jag även om det
är jag som lagat den.

torsdag 30 december 2010

Expedtion Ishavet

När vi bordar Söderarm för färd ut till ön, ligger de andra
isgående båtarna också i hamn, Skarpö bland annat som
tjänstgjort under många vintrar. Vi är dock glada att det är just
Söderarm, systerbåt till vår ordinarie Sandhamn som tar oss ut.
Söderarm, Sandhamn och den tredje systerbåten Dalarö är stora,
bekväma och hypermoderna och framför allt isgående. Det är
verkligen en otrolig lyx att Stockholms stad håller Waxholmsbolaget
under armarna med skattepengar så att mellersta skärgården kan
fortsätta att leva.

Isen ligger redan 10cm och det är enligt meteorologerna en månad för
tidigt, så här ska det se ut i slutet av vintern precis innan allt
vänder. Just nu känns vändpunkten långt borta, snarare känns det
som vi är längre och längre på väg in i Arktis.
Jag håller utkik efter isberg!
(men hon tycks inte vara här, kanske får jag leta lite mer söderut:)

måndag 27 december 2010

Ett nytt kök i julklapp!

Före
 Vitlackerade skåp och vitrinskåp med ekbänkskivor.

Efter,
Vitlackerade överskåp i högglans, bänkskåp i björk med bänkskivor i högglansig laminat med metallkant.


Efter 22 år fick det gamla köket vandra vidare, inte för att det var fult på något sätt men för att dagens liv kräver energisnålare mer ergonomiskt och effektivare kök.
Det nya köket har fått induktionsspis, utrustats med två fullstora ugnar i bekväm arbetshöjd, lättarbetade hörnskåp med urdragsplan i stället för hyllor. Vidare har en del av speceriskåpen fått flytta till generösa lådor, där mjöl, socker mm är lätta att komma åt, flera fiffiga skåp och lådor, som sockellåda att stuva undan alla köksredskap i, den insänkta diskbänken har gått ge plats åt en rejäl nygammal hel diskbänk i rostfritt. Det vita kaklet har fått ge plats åt moderna vita glasskivor och det numera enda vitrinskåpet har fått belysning.
Sist men inte minst har arbetsytorna mer än tredubblats genom att spisen fick flytta till köksön som förr bara var en avlastningsyta. Kocken får nu också en chans att vara med i gemenskapen kring ett mer inbjudande barhäng, trallala....

fredag 24 december 2010

Julen är här...

Vi har inte hunnit förbereda oss särskilt mycket, eller rättare sagt
planera särskilt mycket, det fick bli som det blev.
Lite pyssel och matlagning och precis på slutet, ja minuterna innan
midnatt hade vi plockat undan de sista flyttkartongerna (till garaget)
och städat golvet för att lägga ut mattorna som inte legat på
golvet på två månader. Nu fick det äntligen bli julefrid.
Julaftons morgon sover vi så länge vi orkar och tassar sen upp för
att öppna våra julklappar, ja så barnsliga är vi att vi tog dem
redan innan frukost.
Frukosten består av skinkmacka, skinkan hade Lasse fixat under
gårdagen, så supergod, go-kaffe och julmust.
Kan julen börja bättre?

söndag 19 december 2010

Who ever is praying for snow....

Med helgens väderlek och en oändlig tid framöver i åtanke, här en favorit i repris...

Ge bort något som smakar jul!

Julsalt, dekorativt och trevligt!
Denna gjorde jag på finkorningt havssalt med smak av stjärnanis och rödpeppar och chiliflingor.

Eftersom jag nu drars med handikappet att sakna talanger till skillnad mot alla mina vänner vars enda handikapp tycks vara kreativieten  som stundom flödar över så att alla goda idéer inte får plats inom dygnets 24 timmar (skrev hon bittert) så får jag ta till andras kreativtet, bidra med min egen tid och åtstadkomma något i det lilla, julpyssel!

När jag funderar på vad jag själv uppskattar med julen kommer jag alltid fram till samma sak, att det som är mysigast med julen är alla goda och innovativa maträtter som serveras runtom på julborden och ja för all del även traditionella rätter. Tänker fortfarande med välbehag på Sandhamns Värdshus julbord men det är lusten att testa något nytt och fräscht som gör att man orkar ta sig fram till julafton utan att krokna någonstans på vägen i sillinläggningar, rödbetssallader och köttbullerullande.

Förra året kokade Lasse och jag julskinka i coca-cola á la Nigella Lawson och det blev en jättehit, det blir absolut en favorit i repris.
I år har jag hittat något för mig nytt och riktigt juligt, ja något som verkligen smakar jul och den har också vår ovannämnde favoritjulmatskreatör hittat på, The Christmas Chutney. En riktig goding till julskinkan som jag tycker alla ska prova.



Jag kokade min chutney idag och den skall väl med all rätt stå och mogna i 2 månader om alla smaker ska hinna utvecklas och komma till sin rätt. Men redan som färdigkokt smakar den verkligen som jul ska smaka och om jag får döma av Lasses betyg av smakprovet kommer julchutneyn vara slut långt innan julen är över.

Svenska vinteräpplen som fortfarande går att få tag på i affärerna är ett måste i denna chutney tycker jag, frysta syrliga tranbär, dadlar, ingefära, kryddnejlika är också juliga och häftiga ingredienser. Receptet säger satsumas eller klemetiner men jag hade bara apelsiner hemma så det fick bli apelsin och dessutom tog jag extra mycket,saften av två stycken apelsiner. Cayennepeppar skall det också vara i men jag tog chiliflingor för det ger en klarare smak tycker jag. 
I det engelska receptet som finns i länken här är sockert angivet i gram, 400gr är ung. 5 dl, jag har mätt upp det. Dadlar, köper man färska i låda i jultid, ta ca 30st om de är små, det blir ca 250gr
Receptet är gjort för 9 st burkar på 2,1/2dl så den kommer att räcka till i alla fall några lyckostar som kan skramla ut en burk ur julstrumpan.
För den delen är chutneyb också riktigt superenkel att göra, hackande av äpplen och dadlar tar längst tid, sedan är det bara i med all ingredienser och röra om och låta puttra i hop på låg värme till ett segt mos i ca 1 tim.


Nu funderar vem som skall bli en av dem som får denna härligt röda jul-ljuvliga Christmas Chutney i julklapp av mig?

Nu ska jag fortsätta och göra ätbara julklappar. Jag plockade i höstas underbara blåklintsblommor som jag torkat på ett kyrkäng på Gotland som jag skall bland örtsalt av på himalayasalt.
Det rosa saltet blir mycket vacket tillsammans med de blå kronbladen på blåklinten. 

onsdag 15 december 2010

Grönt e skönt...

Läste att nu så här i julens farstukvist når vinterkräksjukan och
förkylningsvirusen sina höjdpunkter.
Många dukar under i något av dem eller om man har duktigt med otur, i
båda lagom till julledigheten.

Själv har redan haft vinterkräksjukan och nu en präktig förkylning
sedan slutet av förra veckan så jag hoppas verkligen att jag får
njuta av julen utan snörvel.

Det tråkigaste med förkylning är att man inte kan få träffa de
allra yngsta i familjen, de som bara är några månader gamla.
Jag vill ju inte vara boven i dramat och orsaka att de små lider i
onödan. I höstas hade jag vinterkräksjukan lagom till
systerdotterdotters dop. Det var trist speciellt som jag kände mig ok
nen inte låg inom ramen för 48 timmars karantänen.
Undrar hur mammorna gör om de själva får vinterkräksjukan eller
blir förkylda? Hmm!

Hursomhelst, det bästa är ju att försöka hålla sig frisk, ett
sätt är ju att hålla sig varm och torr, inte så lätt när det är
under 10 grader nästan hela tiden och man stundom måste jobba
utomhus, som att skotta snö! (inte så romantiskt vinterBullerby-
aktigt längre)

Ett annat sätt att hålla sig frisk är att dricka gröna drinkar, det
gör susen för hälsan och vikten också faktiskt.

Jag försöker att omge mig med mycket grönt som möjligt både
invärtes och utvärtes. En gröning till frukost eller lunch. Just nu
är grönkål "the thing" och gott är det.

Vidare omger jag mig gärna med helleborus nigris, den gröna julrosen
som gärna blommar i minusgrader. Riktigt häftigt tycker jag.

Grönt är verkligen skönt och jag säger till mig själv Keep on
going!

Här ett tips på en faktiskt fungerande huskur mot förkylning,
vinterkräksjuka och allehanda parasiter. dvs om man klarar av att ta
den i 3 dagar.

1 msk gurkmeja
1 tsk kakao
1 tsk greens el chlorella el liknande.
Lite kardemumma och lite svartpeppar.

Gurkmejan är en jättebra och kraftfull antioxidant som dessutom är
antiinflammatorisk, bra för leder i vintertid, kakao med mineraler,
kardemumma är slemlösande och hjälper matsmältningen och
cirkulationen i lungorna, svartpeppar för att gurkmejan bättre skall
tas upp av kroppen.
Jag brukar blanda allt detta med vatten eller pressade apelsiner för
det ska bli lättare att dricka för den blir lätt rätt stark.
Men som sagt står man ut så är det värt pinan. Detta är ett tips
från Sanna Ehdin.
P.s gurkmeja finns också i tablettform, smakar då inget men kostar
då 170kr för 60 tabletter. Gurkmeja i kryddhyllan kostar en bråkdel.

onsdag 8 december 2010

Äta bör man annars...

Jag tror jag sagt det förr, att är man julbordsälskare så är
Sandhamns Värdshus julbord ett måste!

Gillar man desstuom sillinläggningar och fiskanrättningar är detta
ett Mecka, hit måste man bara vallfärda.
Jag har defintivt inte varit någon julbordfantast kan jag villigt
erkänna, snarare tvärtom. Av att tvångsäta massiva julbord med
fabriksproducerad mat genom 80 och delar av 90-talet, där det kändes
som jag bokstavligen slukade hela bordet med duk och bordsskiva gjorde
att jag till slut bojkottade julbord under ca 10 år. Det fanns bättre
sätt att må illa än genom julbordsätande.

Illamåendet varade tills jag 2004, efter i härdigt övertalande
veknade och motvilligt klev upp på övervåningen på Sandhamns
värdshus.
Heureka och eufori, vilken upplevelse!
Sedan dess är jag fast, varje år ser jag fram emot Värsans julbord
likt ett barn som längtar till julafton.
Min favorit av sillarna i år blev äppel och kanesillen. Den
introducerades i redan förra året enligt chef HP Lepistö.
Att jag missade den förra året vittnar ju om omfattningen på
anrättningarna.
Allt är naturligtvis hemmagjort, även julgodiset, synd bara att jag
sällan orkar äta det.
Min favorit i år på det övriga blev åter igen den finska
morotslådan. För att nämna något annat nordiskt exotiskt,
renhjärta var gott. På dessertfronten, den modifierade tiramisun med
pepparkaka och hjortron.
I övrigt, även om jag skulle vilja påstå att Värsans julbord är
modernt och innovativt saknas nog ingen av alla de klassiska rätterna,
inte ens grisfötter.

P.S Den observante ser kanske att skorstenen, den som förr tronade
mitt i rummet är borta. Den är helt enkelt nedmonterad.

P.S2 För den som vill veta, pepparkakshuset är gigantiskt och
tillverkat av nämnde chef! Undrar bara vad pinupp-fickan i tomteluva
gör där i snön?

tisdag 7 december 2010

Så mycket bättre!

Nu har den släppts till slut, cd samlingen till TV4s musik succé där
diverse kända, ännu mer kända och ett par folkkära artister från
skilda genrer tolkar varandras låtar.
Vad händer när en discodrottning, en rapkung, en ever green, en ex
popidol, kosmos sändebud, en omåttligt populär proggare och Sveriges
heligaste ikon gör egna versioner av kollegans hitlåtar, jo det blir
magiskt!
Så magiskt att jag genast var tvungen att införskaffa denna cd så
att jag inte hinner glömma och innan allt drunknar i massmediebruset.

måndag 6 december 2010

Min nya fikakompis...

Vi har äntligen funnit varandra Nespresso Citiz och jag så nu långfikar vi go-kaffe hela dagarna.
Vi gör både lungo och macchiato tillsammans. Mjölkvärmare och autoskummare har vi också bekvämt till hands så nu är livet på topp.

Julmarknad på Sandhamn


Denna marknad är kanske inte världens största men den är inte mindre värd att besöka ändå.
För sjätte året i rad sätts denna lilla knallemarknad upp på bygatan.
För varje år blir den finare och finare, marknadskommittéen har för varje år satsat på något nytt.
I år har alla fått ny belysning och stadiga marknadsstånd i trä som skyddar för vind. Utsmyckningen, med djuprött tyg och granris och glittergirlanger passar verkligen bra på denna lilla kvalitetsmarknad.
Alla är välkomna att sälja och det är oftast egna hantverk som säljs, hemmagjort godis, fantastiska kransar, långa hemstöpta stearinljus,lokala författare säljer sina böcker, rökt kött, rökt fisk, lokala sillinläggningar, julteer, julkaffe, saffransbullar och marmelader av sjutton sorter. Alla på ön är väldigt kunniga och innovativa och lyckas trolla fram spännande smakkombinationer. Så har vi också några vädigt duktiga kockar som gör varor som sporrar andra till att göra likaledes.

Hemstöpta ljus och allt för den öppna brasan, från tändstickor, vedkorgar till lyxig björkved på den annars tälltäta ön.

De här gulliga tometnissarna sålde hemgjord kola och chokladtryffelkakmix i en gammeldags glasburk. Den köpte jag genast.


Själv sålde jag i år igen min mammas handstickade norsk-vantar och sockar.Till min stora glädje var det strykande åtgång på dem. Nog för att de var vädigt vackra men kanske var en bidragande orsak till den lyckosamma försäljningen var kanske att det var nästan 10 minus grader.
Den finast kompliangen fick jag motta å min mammas vägnar. "Var hittar man så fint hantverk ida? Ingen kan ju annat än att bli glad över att få ett par i julklapp" sa damen och köpte sockar till hela familjen, 9 par!


Som avslutning på en fin marknadsdag blev det adventskonsert i Sandhamn kapell för alla som ville och det var många, det blev proppfullt.
Men så har kanske också ryktet spridit sig om denna lilla kammarorkester Compact Music med sin sopran Åsa Danielsson. Det är nämligen fjärde året i rad som de kommer och sprider julstämning på ön. Det vill ingen missa varken orkestern, sopranen eller julstämningen.
Hela tillställningen avlsutades som alla år tidigare med O Helg Natt som får håret att på armarna att resa sig av välbehag och man går från kapellet helt uppfylld av underbara känslor.


fredag 3 december 2010

Lyxig frukost

En av mina tanlangfulla vänner har gjort denna specialdesignade
namngivna frukostkopp i vit lera med vit lasyr given till mig i gåva.
Jag känner mig uppfylld och glad att även om jag själv är totalt
talanglös får uppleva lyckan av att vara omgiven av så mycket
kreativitet som många av mina vänner besitter och som dessutom skapar
underbara alster som denna mugg.
Idag har jag avnjutit en lyxig frukost i skärgården med bland annat
bakverk som en annan talangfull vän bakat, bagare Andersson på
Janelings konditori.
Allt smakar så mycket bättre med en frukostkopp som är gjord med
mycket kärlek.
Tack Cattis, du är fantastisk!
P.s på bilden även en klassisk dröm med smak av kardemumma så här
inför julen. Drömlikt god!
Related Posts with Thumbnails