torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR!


Det snöar ute medan vi äter vår nyårsmiddag i stugvärmen. Allt smakar precis så som en nyårsmiddag inför decenniumskifte tarvar. Vi vilar lite mellan rätterna, dricker av champagen och vinet, till desserten blir det muscatel.
Så formell som middagen är lika avslappnad är vår tillvaro, inga smokingar eller festblåsor, mysdräkten sitter på möjligen byter jag den till långkalsonger och tjocktröjan innan vi tar oss ner till byn för tolvslaget och nyårsskålen.
GOTT NYTT ÅR alla!

This is it...


Nyårsaftonseftermiddag och snöstormen gör att snön bara yr runt och gör de redan glashala vägarna helt okörbara stackars alla som tagit sig till vår ö för att fira in det nya årtiondet. De får förlita sig till den käre Larsson som sandar för att förhindra benbrott som nyårspresent men att det är halt ute gör inte så mycket för vår del för vi har redan boat in oss med sprakande brasa, något bubbligt i glasen och Bezzerwizzerer på bordet.
Messersmitt var det någon som ropade högt och genast var tonen satt, jag misstänker att med detta sällskap kommer det att bli en hård kamp fram till middagen, haha...Happy New Year!


Det ligger ett förrädisk snötäcke över blankisen på vägarna. Solen tittade fram en kort stund på förmiddagen för att sedan helt försvinna i snöyran.



Ortsborna tar sig fram medelst sparken, klokt tycker jag.

tisdag 29 december 2009

Nu ligger jag i startblocken...


Foto:Mastiff AB

Efter en förmiddag som inte var så bra är jag tillbaka, kanske inte starkare än någonsin men när Lasse lockar med sushimiddag så kan jag inte bara ligga och tycka synd om mig själv.
Nu alltså tillbaka till förberedelserna för nyår, efter en kort konferens så har vi enats om menyn.


Det blir snittar till förrätter, typ ovan, kanske lite gåslever och pilgrimsmussla sen grillad svensk oxfilé och som grand finale en vit choklad panacotta med lime marinerade bär och mörk chokladflarn (som jag redan förberett för en vecka sedan)

Jag har sedan sent 90-tal alltid gjort samma dessert till nyår när jag har stått som värdinna, hallonmousse och mörkchokladbakelse men nu är det alltså dags för ett nytt decennium och dags även för mig att förnya min repertoar.


Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär
Portioner: 4
Ingredienser

Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk

Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker

Förresten de där reflektionerna som pågår just nu och alla 10-i-topp listorna på händelser under 00-talet, på Nyhetsmorgon i morse fick den där dvd-spelkillen presentera sin 10-i-topp lista på sina bästa låtar under 10 år.
Han valde Pass it on med The knife!
Ok...smaken är som baken, här är min listetta, också en kniv.
Inte toppmodern och defintivt mer än 10år dock kanske inte denna inspelning, men väl i klass med både Ella F och Frank S.

Varsågoda att skruva upp volymen och växla upp för nyår!



The Capital of Scandinavia



Snart är det dags att korka upp nyårschampagnen och skåla in det nya året, nya giv och raska tag och mycket LOVE inför 2010.


Men innan det sker håller media som bäst på att reflektera över årtiondet som gått, det har jag redan gjort så jag ska lägga min tid på att förbereda nyårsmenyn eller åtminstone försöka för rätt typiskt nog att jag lagom till förberedelserna börjat känna mig risig, känner mig inte alls pigg och då blir jag surmulen och gnällig som nu, kanske är det en förkylning som är i annalkande burr.

En sak måste jag ändå reflektera över här och nu och det är debatten om den svenska språkförbistringen. Jag menar nu inte ”sär skrivnings irritationen” som folk bildar facebookgrupper i och somliga skriver arga inlägg om på sina bloggar.
Hela den grejen struntar jag faktiskt, ok visst är det oerhört irriterande och man hakar upp sig varje gång man ser det men vem i detta avlånga land är att kasta första stenen, jag bara undrar?
Mina inlägg är långt ifrån grammatiskt korrekta men det struntar också i, jag använder undanflykter som att svenska inte ens är mitt modersmål men alla andra som klankar ner på sina medmänniskor gör också särskrivningsfel på löpande band, tom tidningarna och dem innbillar man sig har kontroller för sådant.

Så sluta med det i, att vara irriterade över särskrivningarna, det är i det stora hela en småsak som vi fått med oss i vår anglofiering och vi sitter alla (i princip) i samma särskrivingsfälla.
Det finns allvarligare språkförbistringsproblem som att svenska myndigheter och tom regeringen nu har JO-anmälts.

Det är The Captial of Scandinavia som är problemet. Ett flertal andra som har Kristianstads Sprit of Food har också anmälts för brott mot den svenska språklagen som trädde i kraft i juli 2009.
Lagen säger att ska kunna klara sig med svenska inom alla samhällsområden.

Professorn i nordiska språk vid Stockholms universitet Olle Josephson har anmält svenska regeringen för användandet av engelska e-post adresser (..” education.ministry.se)
Han säger:
”Det är en skitsak med ett stort symbolvärde. Om vi har en språklag som säger att svenska är vårt officiella huvudspråk så måste man kunna nå den svenska regeringen på svenska.”

Jag håller med och hoppas han får rätt!
Visst har vi ett flertal andra officiella språk som samiska, finska, meänkieli, romani och jiddish och kanske också vårt svenska teckenspråk men engelska hör väl ändå inte dit…ehhh ännu.

Mitt förslag till att komma runt problemet med anglicismerna är att göra som i Frankrike, allt som skrivs på ett utländskt språk (engelska) ska också översättas till franska.
Eller varför inte göra tvärtom i Sverige, allt som skrivs på svenska översätts till engelska.
Det vore lätt som en plätt när det finns så många bra och billiga översättningsprogram och så har vi får de där fina  internationella imagen som ger oss glans av att vara ett folk med hög bildning och kompetens.
Just nu har vi i det närmaste löjeväckande skimmer över oss för vad sägs om  "Stockholm Enterainment District" som namn på ett kommande område kring Globen eller "walkingskor för urban outdoor" och "kognitiv councellor"
Att sen ta itu med det allmänna förfallet av svenska språket är en helt annan femma där är jag mer ambivalent.
Anglicismerna i offentlig sektor ska bort och utländska företag som är etablerade i Sverige borde ha dubbla benämningar på sina avdelningar och titlar. Jag jobbade själv 12 år ett amerikanskt bolag där man stundom hade rent skrattretande benämningar på avdelningar och positioner, kändes lite påhittade liksom. Engelska i tvreklam?  Mja det är ju det säljande företaget som kastar bort sina pengar om inte budskapet förstås av mottagaren.

Att vi sen smyger in engelska uttryck i vårt dagliga språk för att visa känslor och för att göra vårt uttryck mer nyansrikt tycker jag är helt ok.
Det är bara att erkänna, vi älskar allt amerikanskt, USA vår stora förebild i allt vad välstånd heter så varför inte smyga in lite God damn i våra annars lite skrala ordförråd.
Jag gör det för att dryga ut mitt torftiga andra språk, svenska.

måndag 28 december 2009

Snölandskap



Frosten biter rejält och den bleka solen ger ett gulaktigt sken åt snön som annars har en gråblå isig nyans.
Just i dag har vi blidväder för i att morgon gå mot betydligt kallare väder säger väderleksrapporten.
Inte för att jag direkt ser framemot det då det förmodligen kommer att bli jättehalt och kondensen bildar isbark över bilrutan nu när vi ska i väg igen.
Men barnen, de i alla fall som inte har haft turen att få åka till fjällen har fått en gratis vintersemester av vinters gud Skade och friskhetens gud Ullr och kan vara ute och leka snön.






söndag 27 december 2009

På torsdag är det slut...

Jag sitter här och försöker skaka av mig julen som känns en fet hinna på kroppen, jag försöker komma in vardagen igen genom att titta igenom räkningar som ska betalas senast 31 dec, det brukar vara ett snabbt återuppvaknande in i vardagens gråa realism en sådan komma-ner-på-jorden-grej, en kalldusch i nykterhet, ett kvitto på att man lever när de vita kuverten får de rosa molnen att snabbt lösas upp..erhmmm...


Jag blir även påmind om att nyårsfirandet snart är här och det är ju inte vilket nyårsfirande som helst, eller jo det är kanske förutom att vi nu går från 0 till 1 efter 20 i årtal.

Har verkligen 10 år redan gått?
Tydligen, läser i tidningar om att engelsmännen ser fram emot att slippa the ”noughties” som detta årtionde har kallats där, noughties som också kan med annan stavning mena något annat än dubbelnollor.
Tidningarna skriver om allt som lämnat ett avtryck i vår vardag och mer eller mindre förändrat våra vanor.

För mig har 00-talet inte varit så himlastormande som 90-talet men eftersom jag nu jobbat på att det skulle vara så är det rätt skönt att blicka tillbaka på det sista årtiondet som något rätt skönt och lugnt. Lugnt i bemärkelsen att jag har fått kontroll över mitt själsliga liv, tagit tid att bekanta mig med mig själv. Lugnt i bemärkelsen händelser har det kanske inte varit, mycket glädje men det har också varit alldeles för mycket sorg och smärtsamma händelser som krävt en hel del arbete att kämpa sig till lugnt vatten igen.
Jag struntar i de dåliga sakerna, de tillhör livet och är ofta utom min egen kontroll och koncentrerar mig på det som bidragit till lycka och öppnare sinnen.



Jag lärde mig under 00-talet:

1. att gilla Robbie Williams, vilket var en omöjlighet under 90-talet och att band som Egales kan vara lika bra med ett nytt album som ett 30 år gammalt, lika omöjligt  för 10 år sen.

2. vad Facebook kan göra för just mig

3. vad en blogg är

4. att google och wikipedia är något som inte bara är gratis och till för alla utan också blivit begrepp ”Detta måste vi googla på”.
Användarvänliga digitala verktyg med vettigt innehåll för snabb utvidgning av kunskap i min värld, wow jag som växte upp samtidigt som persondatorn introducerades, var fullvuxen och fullt datorkapabel när Internet föddes har först under 00-talet tyckt att web-media har blivit till för verkligen alla.

5. att eko-mat är här för att stanna och att surdeg inte kommer att vara en klassmarkör som SvD skriver, allmänkunskapen och intresset redan är så pass hög i Sverige att jag tror att de flesta kommer att köpa in på hälsa=mat= klimat-linjen.
Att surdeg inte bara är nyttigt utan även terapeutiskt, jag är uppvuxen på äkta surdeg så för mig var ju inte surdegen något nytt, men den vita surdegen som har kommit till oss i Levain-brödet (levain=surdeg) under de sista 5 åren är här för att stanna.

Summakardemumma mitt 00-tal har inneburit en omställning till ett riktigt bra livsmönster som ger min vardag ett kreativt och rikt innehåll blandat med en bunt härliga kärleksfulla och insiktsfulla vänner för livet.
Nu kan jag avsluta 00-talet med ro och se fram emot 10-talet med spänning!
Hepp!

lördag 26 december 2009

Jag har od:at i jul...

Är det verkligen äntligen slut nu? Frågar jag mig själv så trött och slött.

Doften av hyacinter hänger tung som en mantel i huset och känns drogande och de kvarvarande pralinerna ser svettiga ut i bonbonniererna, nötterna ligger dock orörda kvar.
Vi har under julen gått runt i gårdarna och låtit oss väl smaka av allt som bjudits, druckit mängder med glögg, snapsar därtill till och goda viner för att sen rulla hem med stinna isterbukar och somna i sofforna.

Idag har jag varit så trött att jag endast med möda orkat dra rundan sängen-matbordet-tvn. På tvn har program gått från morgon till kväll som "Martha Stewart show", "Talar med björnar" och "Hjälp jag är en fisk", allt har jag helt slentrianmässigt och likgiltigt tittat på med halvöppna ögon blandat med Ice Age 3 medan vintern rasat utanför.

Efter fyra dagars konstanta ätande känns "Brakfesten" som söndagsskola, jag erkänner jag har kort och gott OD:a i jul och nu får det verkligen vara slut, jag har uppnått mitt mål att suga musten ur julen, duktiga jag.
I morgon bannlyser jag all julmat till nästa år och köper mig ett rejält kebabmål.



Förresten om jag ska rekommendera något som jag fastande för på tv i kväll så är det "Stjärnorna på Slottet" på Svt och "Coco Chanel" på Tv7, miniserie med Shirley McLaine, hyfsad underhållning från 2008, nominerad till en massa Golden Globe och Emmies och sånt. Missa inte det andra avsnittet i morgon kl 21.00.

Coco Chanel sa:
En kvinna ska vara fantastisk vid tjugo, charmerande vid fyrtio och oemotståndlig resten av livet.


Så jag kommer förmodligen att om några år när jag kommit ur denna julkoma damma av mina pärlcollier, 2,55:an och köpa en passade bandkantad tweed-dräkt med hatt, handskar och scraf a la Chanel, för vem vill inte vara oemotståndlig som Coco? bilden till vänster

fredag 25 december 2009

Julklappar på livstrappan...


Det sägs att en bild säger mer än tusen ord!
SvD's första sida från igår för den som missade den!

Mjuka paket kommer med åldern!


Dessa vackra hemvikta paket innehåller något väldigt gott!

Unga vill ha hårda paket, närmare 70% av unga mellan 16-29 år vill ha hårda paket, emedan mindre än 30 % över 60 år vill ha hårda paket.

I år gav jag bara mjuka paket, jag är nog rätt ålderstigen men så blev det, alla nära och kära fick mjuka paket av tant P.
Kanske är det inte så kul för en som är 11 eller 14 år att få ett mjukt paket men en julklapp är en julklapp och ingen födelsedagspresent och man ska vara ödmjuk för gåvan, hur många ungar som nu orkar eller ens har förmågan att vara ödmjuk när mycket ständigt vill ha mera och till den långa önskelistan är avbockad har ungarna redan tröttnat på alla hårda paket.

Värst av allt tycker jag faktiskt att det är att ge pengar i julklapp.
Kanske låter jag igen uråldrig men när blev julen egentligen ett frosseri i presenter och ovan på det att ge pengar till ett barn? Vad är egentligen syftet med julen och vad är julklappsfrosseri egentligen symptom på? Jag ger inget svar på den frågan, man får tänka själv jag bara undrar.

Jo men barnens högtid säger många…men kan dagens barn inte glädjas åt annat än ett berg av julklappar?...och är det inte allas högtid ung som gammal?

I Frankrike firar man inte jul med frosseri i julklappar eller julpynt eller julsånger för den delen heller, man behöver inte OD:a i julmusak på varuhusen, det är för amerikanskt. I Frankrike går man på julmässa och hjälper hemlösa, något att tänka på för vår del.

Nu tycker inte jag att det i någon del av våra familjer Lasses eller min att det frossas i julklappar, vi har heller inte så många mindre barn längre, det är ett sunt antal julklappar och några julklappar tycker jag är roligt även för de vuxna för så snusförnuftig och icke slösaktig vill jag inte vara för det är ju så härligt att få ge och även en vuxens ögon kan fyllas med glädje över en julklapp.

Nåja, själv fick jag inte ett endaste mjukt paket, jag fick inte många heller men de som jag fick var idel hårda och saker som jag uppskattar högt.
Kanske uppfattas jag som trevligare och ungdomligare än jag egentligen är!


Julpaket kom med posten på självaste julafton, vilken lycka!!

torsdag 24 december 2009

GOD JUL!


Detta är ett vinteräpple som fått växa och mogna med God Jul-märke,
jag fick det av min syster och har liksom ingen lust att äta upp det.

Väl hemma igen efter en fantastisk dag i utkanten av Stockholm med fantastisk mat omgiven av goda människor i ett knytkalas utan dess like där alla har sinne för mat och smak förmår jag inget annat än tänka på en julbön som man sjöng på julafton i Åre gamla kyrka för tusen år och många liv sedan.

Den sjungs kanske inte så ofta längre, i alla fall har jag inte stött på den men den psalmen av Zacharias Topelius är en av mina skatter som har jag burit med mig sedan den tiden i Åre, den säger så mycket om just julen inom oss.
Jag kan inte hela utan till längre utom några få rader som jag tänker på under julen; Till hög, till låg, till rik, till arm kom helga julefrid. Kom barnaglad, kom hjärtevarm i världens vintertid.

Tur det finns ett internet för här är den i sin helhet, väl värd att kontemplera kring denna sena julaftonskväll

Giv mig ej glans
Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
i signad juletid.
Giv mig Guds ära, änglavakt
och över jorden frid.
Giv mig en fest, som gläder mest
den Konung jag har bett till gäst.
Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt,
giv mig en änglavakt.


Giv mig ett hem på fosterjord,
en gran med barn i ring.
En kväll i ljus med Herrens ord
och mörker däromkring.
Giv mig ett bo med samvetsro,
med glad förtröstan, hopp och tro.
Giv mig ett hem på fosterjord:
och ljus av Herrens ord.


Till hög, till låg, till rik, till arm
kom, helga julefrid.
Kom barnaglad, kom hjärtevarm
i världens vintertid.
Du ende, som ej skiftar om,
min Herre och min Konung, kom.
Till hög, till låg, till rik,till arm
kom glad och hjärtevarm.
Zacharias Topelius (1887)

Välsignade nyheter...




Jag började min julaftonsmorgon med en finsk "joulutähti" på sängen. Det är min syster som bakat den.

Julafton och inte ett enda jobbigt måste på agendan, idag åker vi till Stockholm ungefär Kalle Anka-dags och firar jul, innan det tänder vi julljusen för våra kära som inte får vara med oss i dag.

Igår hade vi förjulmys med hela min familj, syster och bröder, äkta och fd maka, brorson, systerdöttrar och pojkvänner och en liten liten en som till sommaren kommer med glädje och utökar vår sida av klanen.
Ja det är helt sant och vi är alla så otroligt stolta och glada även om jag inte riktigt vet vilken titel jag ska sätta på mig själv, gammelmoster kanske?
Det spelar kanske inte så stor roll för de välsignade nyheterna blev till en  fantastisk julklapp till alla.
Jag funderar bara på hur stolta mina föräldrar kommer att bli att få kalla sig gammelmormor och gammelmorfar och oj vad telefonen kommer att gå varm i släkten nu!

Massor med mat och stoj, sen avslutade vi kvällen med att spela TP, vi brottades med möjliga och stundom helt omöjliga frågor som ingen i hela gänget kunde svara på, men kul var det.


onsdag 23 december 2009

Winter wonderland...


Jag tror faktiskt inte jag har varit med om mycket pudersnö på Sandhamn under de 10 år som jag upplevt Sandhamns årstider.
Inte för att det egentligen är mycket jämfört med den dryga metern pudersnö vi hade i Norrland i februari i år men ändå, vilken känsla!
Iskallt men fluffigt, både vi och hundarna studsade omkring i snön i flera timmar.
Det bästa av allt är att vägarna ner till oss är plogade. Jag kommer i håg en snöig vinterdag februari 2003 då jag förfrös mig på de oplogade Brygg- och Kniphalsvägarna, grrr.
Dessa dagar har vi det så mycket bättre ställt, vägarna är släta och tillplattade att man med lätt kan sparka sparkstötting hela vägen.

Sleigh bells ring, are you listening,
In the lane, snow is glistening
A beautiful sight,
We're happy tonight.
Walking in a winter wonderland


Inloppet några dagar innan jul och det ser faktistk ut som det blir en vit jul även på Sandhamn



Den plogade Bryggvägen med rejäla snövallar



Mitt tomtebo i förmiddagssolsken!
Jag som inte ens äger en snöskyffel!
 Det var rejält med snö, grannarna längre in mot land hade ännu mera snö


Snöig tomt, ett snöklätt Grönskär skymtar vid horisonten.

tisdag 22 december 2009

Sandhamn i vintertäcke


Jag kan inte påstå att det var direkt rusning på bryggan av resenärer eller turister denna undersköna vinterdag i solsken.
Med Värsan och Seglarn stängda för julhelg finns det inte några ställen för besökande gå till utan eget boende eller bofasta vänner.
Vi har således Sandhamns vinterland för oss själva, hur lyxigt är inte det?

Morgon i skärgården...


Så har vi farit genom de sista mörka timmarna i isiga landskap mot gryningen och till skärgården. Det är ännu tunnt med folk, vilket känns befriande en dag som denna.
Båtpersonalen är på lika strålande humör som solen över oss. Tänk att det är så skönt med sol över vatten.

måndag 21 december 2009

Ljusare tider...



Dagen kom till slut lika efterlängtad som julafton för barn. Säkert vilken dag som helst för de flesta, bara att det är ovanligt kallt, kanske är det den första julsemesterdagen för en del lyckosamma, kanske en stressig arbetsdag för de mindre lyckosamma men för mig är det en alldeles speciell dag att fira det är dagen då vintersolståndet inträffade.

I dag kl. 17.47 stod solen som lägst på himlen på norra halvklotet, den kortaste dagen på året och vi har nu börjat vår resa genom nattens långa mörker mot soluppgång nu väntar oss ljusare tider..

Just idag lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen och vi har den längsta natten på året.


Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, helios vid perihelium närmaste bestämt den 3dje januari kl 00.
Motsatsen heter aphelium och inträffa 6te juli kl 11.



Jordens bana runt solen

Så där ja lite astronomi så här på kvällskvisten dagen före dagen före dagen före dopparedagen.

Julens första gäst...


Nu är julbordet serverat med grönsaker, bröd och havre!
Ännu har bara denna lilla fjolårsbock hittat tillbaka till matbordet för vi förmodar att han som killing var här med sin mor. Vi saknar ännu geten och nya killingar hoppas de kommer.

Ett måste att ha hemma...


Tjusig designad brandsläckare med tillhörande brandvarnare!
Julklappstips kanske?

När hemmets estetik värderas högre än brandskyddet tycker jag att då har man inte fattat någoting.
Jag kan köpa att folk av okunskap inte har en brandsläckare hemma men om man väljer bort den för att den är ful och störande och inte passar in bland designmöblerna tycker jag det har övergått i ointelligens, det är för mig som att inte ha sin bostad/hus försäkrad.
Det är defacto dessutom mycket billigare att sätta upp en brandvarnare och köpa en brandsläckare än att betala en försäkring (om man inte har råd) som ändå aldrig täcker allt till 100%.
Att bostaden brinner upp kostar inte bara mycket pengar det kostar ännu mer emotion som bara de som råkat utför det kan förstå.
Jag vet att det är så och jag vet också att bränder inträffar utom din kontroll.

Men om man nu inte kan tänka sig en klassiskt röd brandsläckare som ett alternativ så finns numer rätt hotta designade brandsläckare för designsnobben att montera upp, både ABC-pulversläckare och skumsläckare på modiga 6kg.
Den går även att få i Stockholmsvitt, not bad eh? (men för att köpa just den då måste man kanske vara lite extra förstås)
Kolla in hos Skadeprevention.se!

Tänker på att när det väl gäller, dvs när det väl brinner måste man agera snabbt och hur fungerar hjärnan då? Jo man tänker väldigt lite det mesta sker per automatik och vem tusan kommer då i håg att just min brandsläckare sitter kamoflerad på min Stockholmsvita vägg när vi våra undermedvetna vet att brandsläckare är röda.
Jag kör i alla fall på med mina brandsläckare i traditionell röd väl synlig för alla plus brandfilt och förstås brandvarnare.

söndag 20 december 2009

Julhallucination...



Jag brukar inte tillhöra dem som stressar i hjäl mig inför julen, längre ska jag väl tillägga.
Det var många år sedan jag bytte överlevnadstrategi för att klara mig helskinnad över julen, åka skidor har varit en favorit i många år eller åka till varmare breddgrader.

Det senaste två jularna har jag dock firat traditionsenligt, julgran, julpynt, julpyssel och julgodis, glögg och julbord metervis. Men jag känner mig fortfarande lite novis, på skakiga ben intar jag alla intryck som forsar in i och genom mig, hisnande känsla faktiskt!
Hur många är det som egentligen tänker på alla julens effekter och vad den gör oss? Skadar oss mer än fröjdar för det är väl en fröjdefull jul vi tänker oss?
Jag har i alla fall råkat in i den där julpaniken i år för hur man än försöker så virvlar de där julattributen som hallucinogener omkring oss och drogar oss vare sig vi vill eller inte.

L  och jag far som vettvilligar med vår agenda i bakfickan och försöker bocka av allt som ska klaras av innan allt julpyssel och julbordsmaten, luncher, middagar, fester, julklappar, möbler som ska flyttas, bildäck som ska bytas, moppar som ska lagas och ovan på allt en värmepanna som lägger av.
Vi är borta 28 timmar och när vi återvänder till huset är det lika kallt som i huset på Sandhamn, 11 grader och en halv timme kommer gästerna, iiiik!
Av någon slags försyn stannade vi till i ett byggvaruhus i Kungens Kurva på vägen tillbaka till Eskilstuna och nästan sådär magiskt fastar ett konvektorelemet under armen som om vi visste att vi inte skulle ha värme i huset när vi återvände.
Vi klarar nästan allt även om fingrarna är stela och nästippen är kall.
Tur man är van vid polarväder och klarar av att fixa biffen i kyla om det så vore på primukök.

Trött i huvudet och seg i kroppen av alltför intesiv helg och för mycket festligheter med kokboken i ena handen och en jätteinköpslista i den andra varav jag ändå glömmer en massa saker och får improvisera recepten, kliver jag in i den lokala ICA affären och tror jag att jag ser i syne, där står en jättebock på 3 meter och jultomen hälsar välkommen.
Var har jag hamnat? I ett fantasiland där jultomten är kung och vi ser jättehalmbockar i stället för rosa elefanter pju var ska detta sluta. 
Jag beslutar mig i alla fall för att köpa rosmarin för att undvika flera psykadeliska tillstånd och spolar därmed salvian för den är ju också en hallucinogen i bästa meskalinform.

Denna såg jag på min brors FB och tycker att det kanske räcker med att bara titta på den för att få nog med droger för denna jul (som inte ens har börjat).
Jag säger bara galenskap!

lördag 19 december 2009

Hemma...


Efter den senaste veckans trafikkaos hade jag givit upp hoppet om att få min tavla levererad innan arbetsveckan var slut, klockan 17 gav jag upp och gick på fest.
Så mittemellan champagnen och den fantastiska vegetariska plockmatsbuffen ringer min telefon, bara flax att jag svarade på ett nummer efter affärstid jag inte kände igen, en urtrevlig kille från Antik transportfirman ber om ursäkt för den sena timmen och att han inte ens ringa. Jag frågade inte om omständigheterna kring förseningen jag kan läsa mellan raderna att han har haft en jobbig färd från Helsingborg, jag är bara glad att han ringde och att han orkade hålla humöret uppe och att han sa att skulle leverera min tavla på kl 8 på lördagmorgon.

Nu hänger min Hausenkamp med de dansande damerna på sin vägg hemma hos oss. På väggen mittemot hänger nu även de två mindre dansande damerna som jag köpte för några dagar innan.


fredag 18 december 2009

Minus 15...


Vad hände nu då? Helt plötsligt när vi vaknar är den -15 grader! Burr nu känns det som vintern bäst njuts från frukostbordet hur soligt och ljust det än är ute lockar morgontidnigarna mer, kanske räcker det hela dagen om man lusläser allt, vem vet?

Eller så kan man börja julfirande redan nu med ett parti Trivial Pursuit.

Vi köpte ett nytt TP Genus, orignalet utan barnfrågor i måndags, så de som ska var med och spela med oss får allt stå ut med vuxenfrågorna sa vi lite uppkäftigt.
Vi spelade en omgång och blev genast avslöjade som Lasse uttryckte det, ja faktum kunde vi praktiskt taget ingenting.
Vad var det för frågor? Hur många mästerskapmedaljer hade Merlene Ottey tom år 2004? Först måste man kanske veta vem hon är och sen är det bara att gissa i alla fall. Det var 34st, ingen kunde svaret.
Spelen därefter fick vi upp självkänslan igen, möjligen var det endast en formsvacka för sen flöt det på med frågor som, vilken svensk präst är både författare och reikimästare? Lätt som en plätt haha...
Men i går tog det stopp igen, är det dags att börja googla efter lite allmänskunskap.
Kanske en bra vintersysselsättning när temperaturen visar - 15 och lägre.

torsdag 17 december 2009

Fimbulvinter....


Gulag eller Sergelstorg?

Detta är Sergelstorg 17dec 11.30 och jag kan inte låt bli att dra paralleller med en film om det sibiriska fånglägret Gulag. Det finns en film från 80-talet med Malcom McDowell som är värd att titta på om man vill känna på kyla i benmärgen utan att behöva gå ut, dvs om man är så lagd. Jag har även minnesbilder från en ännu äldre film från en bister vinter i ett ryskt fångläger, vet dock inte vilken?



Så där ovan som man är att ha vinter i våra breddgrader, jag som trodde att om man ville skotta snö igen någon gång så fick man åka till Norrland, oj vad fel man kan ha!

I går läste jag om en resande lärare vid namn Adolph Törneros i början av 1800-talet på kultursidorna i SvD, en romantiker som överglänste både Geijer och Tegner i prosa med dog ung. (inte illa, inte att han dog utan har var beundrad av både Geijer och Tegner.) Törneros var dessutom född i Eskilstuna!! Jag skäms över att jag aldrig läst något av honom, däremot vet jag att det finns en gata i Eskilstuna, vid Kloster kyrka uppkallad förmodligen efter honom men att obildade jag aldrig fattat det! Kan man önska sig "Resebrev" i julklapp månne??

Törneros ansågs i alla fall ha förmåga att på en koncentrerat och precist sätt beskriva sinnesintryck som denna om ett vinterlandskap i juletid:

"Snön knarkade barskt under galoschen - en 20 graders köld bet snålt som en haj efter nästipp och örlappar och fingerstumpar - stjärnhimmelen strirrade med bistra ögon ned över den liksom till helgen vitklädda jorden."



Tjocktjocka dunjackor som klarar -52 och polarstövlar står uppradade i vår hall här i södern.
Överdrivet? Nähedå!

Nu har vi plockat fram våra vinterattirajer för frysa är ganska amatörmässigt tycker jag även om snö vinterkyla känns lite ovant för oss efter den nästan medelhavsvarma hösten.
Enligt meteorologerna ska snön bli kvar och jag förbereder mig för fimbulvintern.
Jag har sett allför många katastroffilmer i stil med 2012 på sistone så Ragnarök hoppas jag verkligen vi slipper och nu när min näsa börjat droppa och huvudet är tungt känns det lite som jag redan tröttnat på vintern också.

För den som inte vet vad en fimbulvinter är förklarar Wikipedia så här:

Fimbulvintern (av fornnordiska fimbulvetr = ”den mäktiga/stora vintern”) var i nordisk mytologi ett tecken på att Ragnarök obevekligen var i antågande. Ordet används även för att beskriva det kalla klimatet i Norden under järnåldern.

Fimbulvintern sades vara en vinter som varade i tre år utan någon sommar. Den hade trollats fram av Valand, som hade vinterviste i Finland hos Snö den Gamle.
Sigbjørn Hølmebakk (norsk författare) har skrivit en bok från 1964 med denna titel

onsdag 16 december 2009

Nytta och mycket nöje...


Våtmark i Racknäs

En av mina bästa killkompisar är en väldigt duktig entreprenör, han har alltid huvudet fullt med smarta idéer, häromdagen pratade vi om hur svenska företag kan ta större del av klimatansvaret samtidigt bli mer attraktiva för sina och kunder och öka sin marknadsplats.


Jag håller ögonen öppna för goda svenska initiativ och sett har sett några steg i den riktningen men de är ännu få som tar mer ansvar än för sin egen produktion t.ex elbolagen och GodEl.
Jag har nu fått upp ögonen för företaget som tar ansvar förhoppningsvis inte bara för att vara klimatsmart i sin egen process och produktionskedja utan även ett mer övergripande ansvar över vårt gemensamma klimat och det är inte svenskt men ändå...

Nu kan man äntligen vara klimatsmart på ett konkret sätt och njuta det bästa till fullo utan dåligt samvete nämligen vårt älskade vin.
Köper man det australiensiska Banrock Station ger man samtidigt ett bidrag till det aktuella landets våtmarksprojekt

Jag läser i tidningen att Sveriges våtmarker lider och har drastiskt minskat med följd att flera växt- och djurarter är utrotningshotade.
Tillsammans med Svenska våtmarksfonden har vinhuset lyckats återskapa 270 hektar.

Sveriges markyta bestod till 1/5 av våtmarker, ca 9 Milj ha och av det har ca 25% försvunnit genom uppodling och utdikning. Våtmarkerna fungerar som reningsverk för vårt vatten och det är inte så svårt att förstå hur viktiga de är för växt- och djurarterna.

Svenska våtmarksfonden förresten skapades som ett initiativ från Svenska jägarförbundet, något att fundera på för dem som skäller på Sveriges jägare. Tur att någon tänker på vår natur om vi själva inte orkar göra något.

I Australien är uttorkningsproblemen ofantligt mycket större och svårare än våra, jag såg också häromdagen ett program om hur hela fårfarmar måste läggas och djuren slaktas eller flyttas ned pga. bristen på vatten och regn. Det gör ont i hjärtat att se sådant.
Därav också det ursprungliga initiativet av vinhuset Banrock Station och vad jag förstår har de lyckats väldigt väl.

Så gott folk gör en god gärning för klimatet och köp Banrock Station (deras tagline: help us help the earth) i julklapp till dina kära för det vore dumt att bara dricka upp allt själv.
En flaska chardonnay kostar 69kr på systemet och en box 199kr, det röda vinet finns på beställningssortimentet.
God jul och skål!

P.S
Jag kommer att tänka på en Cardigans låt som Banrock Station skulle kunna använda i någon kampanj.

So I need some fine wine, and you, you need to be nicer

For the good times and the bad times
That we'll have

Skellefteåälv vid Racknäs

tisdag 15 december 2009

Upplysning...


Jag gnäller mycket på den här stan men jag måste ändå ge all kredd till stadens landskapsarkitekter eller stadsträdgårdsmästare för de gör verkligen absolut det bästa av ingenting.
Nu har vi fått detta jätteträd i stadsparken påklätt med tusentals små lampor i bästa USA-styling.
Lamporna kastar ett trolsk sken över vattnet och syns över hela innerstaden.
Det tar uppständigt andan ur en, så vackert.
Tack Eskilstuna Kommun!

Vinter..


Så här ser det ut utanför vår dörr denna morgon.

Det började snöa i går kväll och det har nog snöat hela natten nu är det säkert en decimeter högt och håll med om att allt känns genast så där fluffigt!
När talgoxar i massor kvittrar utanför fönstret och turas om vid fröautomaten är det svårt att hålla tillbaka känslorna nu vill jag bara sjunga julsånger, skynda sig ut och köpa julklappar och frossa i julklappsrim för nu har även Rimstugan.se öppnat.
Rimstugan är ett nätsite som har öppet så här års och som man kan ansluta sig till och få hjälp med rim till sina juklappar eller bidra med rim till någon annan, jag gör både och. Rimstugan är en jättekul grej om någon kreativ person hittade på.
Den här siten är också jättekul där hittar man allt om julen och om man har en minut över, kolla in speciellet julkalendern med meninglöst roliga spel och nördiga videos på Jul i Sverige
Coola julklappar hittar du på Coolstuff.se

Tomten jag vill ha en riktig jul

Snön ligger tjock på gator och torg Julaftons morgon jag ska köpa mig en gran
Människor springer om varandra
Åh, det är jul i sta'n

Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor


Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken


Tissel och tassel, pyssel och prassel
Det pirrar i magen bakom stängda dörrar
Goda lukter i hela huset
Åh, och änglaspelet snurrar


Stämsång och fackeltåg som lyser upp mörkret
Bjällerklang och slädfärd under månens ljus
Det är en riktig jul för mig
Åh, och julefrid i alla hus


Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken
Related Posts with Thumbnails